Column: Oops and it's gone

lettergrootte
Trump werd, zoals ik verwacht had President en ook ging zoals verwacht de beurs omlaag, maar waarschijnlijk omdat ik niet de enige was die hierop ingespeelde, had dit Brexit achtige moment niet het effect waarop de beren gehoopt hadden. Je kon op woensdag nauwelijks in de opening handelen en dus viel het winstnemen helemaal niet mee. De winsten in de shorts waren verdwenen voor je met je ogen had geknipperd.

Trump and dump

Meer mensen hadden dus short positie op Trump of waren uit de markt. Ik zag op TV, bijv: Aegon Asset Management die ook even uit de VS waren gestapt en toen de andere marktpartijen en ik winst pakte (of wilde pakken in de draai) kregen we ineens een short-squeeze waardoor de markt  dus hard omhoog ging. Als je het mij vraagt geen Trump-effect of hij moet zelf gekocht hebben. Dus de historie herhaalt zich, alleen wel steeds op een andere wijze. We hadden een soort Brexit, maar iedereen had zich reeds beschermd en wilde daar op hetzelfde moment vanaf.

Boefje Hillary

We hadden in de week voor de verkiezingen eerst een daling toen de FBI weer in de e-mails van Hillary ging roeren. Een paar dagen voor de verkiezingen werd dit gevolgd door een Hillary-rally toen het nieuws uitkwam over de vrijspraak in de e-mailzaak en Clinton klom toen weer in de pools omhoog. Trump maakt zijn opponent uit voor rotte vis en zij was zogenaamd het schoothondje van Wall Street, maar toen Trump gekozen werd schoten de Wall Street banken omhoog dus wie is nu wat? Ook heeft Trump veel stemmen gekregen omdat hij de gezondheidssector zegt te gaan aanpakken en betaalbaar maakt voor de gewone burger, maar Hillary zou wel de Farmacie bedrijven (Pfizer, etc.) hard aanpakken omdat deze teveel winst maakte op de medicijnen en nadat Trump overwinnaar bleek te zijn schoten de Farmacie bedrijven omhoog. Kortom; Joe Sixpack hoeft niet te rekenen op goedkopere medicijnen.

Protest tegen Proteststemmen

Nu hebben de democraten volgens mij de fout gemaakt door de Trump-kiezers te beledigen en over een kam te scheren, wat we ook zien in Nederland met rechtse partijen. Ook hebben ze geen gevoel gehad voor de problemen bij het volk en Trump heeft iedereen weer van alles beloofd, waarvan maar weinig nageleefd kan worden. Obamacare kan je niet zo afschaffen en ook alle illegalen kun je moeilijk direct oppakken.  Zijn eigen kamp zal dan ook mogelijk snel teleur gesteld zijn, maar zoveel protesten na het eerlijk democratisch kiezen van een president heb ik niet eerder gezien. Natuurlijk kan een president in opspraak raken gedurende zijn ambtsperiode, maar nog voor zijn beëdiging geeft wel aan hoe de twee kampen tegen elkaar zijn opgezet.

Voorspelbaar

Het leuke was dat het dus allemaal heel voorspelbaar was. Hopelijk kunt u de enorm grappige uitzending van Southpark herinneren over de kredietcrisis, want ik denk dat de snelheid waarmee toen het geld weg was bij de bank zo snel zal uiteindelijk ook het Trump-effect weer gaan. Een economie is niet gebaad bij hogere rente en bescherming. Illegalen zijn niet goed te praten maar zorgen ook voor lage loonkrachten. Er is veel kritiek op Obama over dat hij niets gedaan heeft voor de economie en de gewone burger, maar Obama heeft het gezien de omstandigheden, namelijk een mega banken- economische- crisis en geen meerderheid in Congres, Huis van afgevaardigden, Senaat, extreem goed gedaan.

Kies uw kant

De verkiezingen zijn nu geweest en we hebben enorme bewegingen gezien de afgelopen week. Meer dan 1.200 punten in de Dow Jones futures als beweging intra day (op 1 dag). Nu geeft Volatility (beweging) een top of bodem aan en u mag kiezen of de huidige situatie nu een bodem of toch top is. Ik denk dat het een top is, want nogmaals we hebben omdat heel veel mensen gokte op de daling uiteindelijk juist een stijging gekregen. En ja, heel veel mensen gokte op een daling, want zelfs de Simpsons voorspelling uit 2000 gaf al aan dat Trump het ging worden.

Laten we het positief zien

We kunnen helemaal depri worden van een Megalomane man die met veel geld het land bestuurd, maar het is toch ook wel weer leuk dat Amerika nog steeds het land van onbegrensde mogelijkheden blijkt te zijn als een realtity-ster president kan worden. Ik ben niet special bang voor Trump, maar wel bang voor zijn economische impact. Ik ben niet bang voor een recessie, maar wel voor een depressie.

14-11-01

Snel de grafieken bekijken van de afgelopen week. Eerst maar even naar de EB indicator die heeft nog geen koop gegeven en ook AEX Twindicator die schurkt naar een koopsignaal, maar ik geloof dus dat we die niet moeten volgen.

14-11-02

De reden dat ik het signaal nog niet wil opvolgen is dat, bijv. de Eurostoxx50 er technisch nog niet goed bij ligt. De neergaande trend is nog niet gebroken.

14-11-03

Ja, de Dow Jones gaf nog voor de verkiezing afgelopen week ineens een koop en ging los van de futures beweging in officiële uren dus gewoon omhoog.

14-11-04

Sp500 zelfde verhaal, maar het is zo hard gegaan dat ik wat sceptisch ben. Ook zetten we nog geen nieuwe high’s neer.

14-11-05

Ook de Candle grafiek geeft wat twijfel of een verdere stijging gaan zien.

14-11-06

In de Candle grafiek zien we een Doji Star ook wel Spinning tops. Oftewel de bulls zijn in de problemen als we deze candle theorie moeten geloven. We zien afgelopen vrijdag overigens een hamer, eerder werkte de hamer omhoog nu zit hij juist bovenin de trend en zal dus een daling moeten geven.

Russell2000 wel koopsignaal in Twindicator maar geen echte uitbraak, pas na een uitbraak mogen we kopen.

14-11-07

Nasdaq overigens juist een negatief beeld met een verkoop signaal in de Twindicator

14-11-08

Goud heeft nu ineens een verkoopsignaal gegeven.

14-11-09

Olie heeft ook een verkoopsignaal gegeven en dat is best vreemd, zo na Trump…

14-11-10

He Fangen

De FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google, etc.) aandelen die het jaren fantastisch deden zijn sinds Trump ineens aan het dalen. Amazon heeft verkoopsignalen.

14-11-11

Apple een ander voorbeeld, is ook ernstig verzwakt na Trump en heeft harde verkoopsignalen.

14-11-12

Netflix ook direct na Trump verkoopsignalen…

14-11-13

Waarschuwing IMF

Belangrijker dan de aandelenmarkt is de bondmarkt, obligaties zijn wat mij betreft  leidend. De IMF kwam ook weer met een waarschuwing dat de schulden in de wereld afgebouwd moeten worden omdat ze de wereldgroei belemmeren.

Helemaal nu de rente oploopt ontstaan er problemen….

Je kunt je beschermen met de TBT dit is de inverse ETF van de 20 jaar, plus ETF op Amerikaanse TLT bond ETF.

14-11-14

De TLT (Amerikaanse  20 jaar plus bonds) is sinds Trump behoorlijk gedaald. Oftewel de rente is fors opgelopen.

14-11-15

Niet alleen in Amerika is de rente opgelopen, ook in Europa zijn de Bunds en dus ook de Nederlandse obligaties flink gedaald.

14-11-16

Hogere rente is bijv. ook slecht voor vastgoed (Real Estate).

14-11-17

Maar ook kregen de Emerging markets door de oplopende rente en de dalende olieprijs grote problemen, kijk maar eens naar de EEM of EMD Tracker.

14-11-18

De Volatility is ondertussen weer hard omlaag gegaan omdat de markt denkt dat het risico achter de rug is, maar volgens mij moet het risico nog komen…

14-11-19

Kortom; we zien enorm veel effect na de Trump verkiezing. De media en de beleggers hebben nog geen oog voor wat er voor hun ogen aan het voltrekken is. Iedereen moet zelf maar kijken wat ze gaan doen, maar ik heb geleerd dat opgaande rentes en neergaande Emerging Markets niet de start van een bull markt zijn.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur