Column: Petje 750 en nog veel meer!?!

Petje 750 en nog veel meer?

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen. Cees Smit, 5 feb. 2023

Is de Bullmarkt echt weer terug? Nu werd de maand januari door sommige pessimisten beleefd als een heel lange maandag. Maar hoewel ik bekend sta als een oude beer, ben ik al tijden positief en ik had op 630 zelfs al petjes AEX 750 besteld. De maand januari verliep voor aandelen heel goed, vele beurzen sloten de maand af met bijna tien procent winst. En als het gezegde echt uitkomt…zoals januari gaat, gaat het jaar…

We gingen de afgelopen weken omhoog op een berg cijfers van o.a. banken, olie en Tech bedrijven. Nu waren de cijfers van niet alle Techbedrijven echt groots te noemen, maar los van de cijfers hadden we ook de rente beslissingen, van bijna alle Centrale banken. De Centrale banken analisten dachten tussen de regels door te lezen dat de rente verhogingen geweest zijn en dat we gewoon kunnen feesten als in 1999 (Party like it’s 1999).

Maar de analisten hadden niet gerekend op goede economische cijfers en die hebben we weldegelijk nodig om de Centrale banken echt weer uit de verhogingsmodus te halen. Los hiervan is een “weerballon” of spionage ballon boven de VS uit China een mooi voorbeeld van de verslechterende relatie tussen de VS en China.

Los van de oplopende geopolitieke spanningen waren dus niet alle bedrijfscijfers zo fantastisch. We kijken even naar de Big Tech boys want die hadden bij elkaar al 100.000 mannen en vrouwen eruit gegooid en dus was het interessant met wat voor cijfers ze zouden komen.

Amazon viel na de cijfers terug. De winkelverkopen en de cloud business voldeden niet aan de verwachtingen van de analisten. Hierdoor vielen we met de koers terug onder de 200daags gemiddelde lijn. De Twindicator ligt op 101,41 USD en daar moeten we dus zeker niet onder gaan, anders is het al dan niet tijdelijk over en uit met de opgaande trend in dit aandeel.

AMZN

Dat zoeken op

Alphabet ook wel Google had last van tegenvallende advertentie inkomsten en viel ook terug. Eerder was het aandeel mooi uitgebroken en het kan natuurlijk ook een pull back naar de trendlijn zijn maar mijn inziens moeten we ondanks dat ik het een goedkoop aandeel vind, ook hier niet onder de Twindicatorlijn zijnde: 99,34 USD.

GOOG

Een Apple voor de …

Apple had eerder een winstwaarschuwing gegeven, want klaarblijkelijk hoeven we niet ieder jaar een nieuwe telefoon (66 miljard omzet vs 72 miljard in dezelfde periode vorig jaar) of Mac-computer en waren er problemen in China met de productie door corona. Maar ondanks de waarschuwing over de “wearables” en iPhone waren we vrolijk opgelopen. Na de cijfers gingen we even terug maar van een echte correctie is vreemd genoeg nog geen spraken. Ook hier is het Twindicator niveau van belang zijnde: 140,95 USD.

APPL

Lekker met een Chippie…

Chipfabrikant AMD kwam met best goede cijfers en met goede berichten over de datacentra maar viel uiteindelijk ook terug. Een kleine correctie zou de koerssprong wenselijk zijn maar zolang we boven de Twindicator lijn blijven moet je gewoon posities opbouwen.

AMD

Intel Inside

Intel kwam met rode cijfers en verlies van marktaandeel, maar dit alles was conform de verwachtingen en dus ziet de grafiek er mijns inziens uitstekend uit.

INTC

Rente voor de Tech sector van groot belang

Maar omdat de Tech bekend staat om zijn investeringen en dus financieren, is rente van groot belang voor de sector. De vraag is dan ook hebben we alle rente stappen van de FED gehad?

De afgelopen week verhoogde de FED bij hun bijeenkomst de rente met 0,25 procent in de VS. Hierop reageerde iedereen heel positief maar vrijdag hadden we ineens beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie. De 2jaars ging na de goede economische cijfers ineens weer omhoog en belande op een belangrijk niveau. Namelijk het niveau van de Twindicator in de futures.

2jaars usa

De rente is leidend voor de aandelen

Ook de 30jaars rente reageerde heftig op de cijfers van vrijdag. Dus als de economische cijfers goed blijven hebben we met de rente en dus met de beurzen een probleem.

30 jaars

Lange plaatje Europa

Nu reageerde de Europese rente nog niet op de beweging van de rente in de VS maar dat kan nog wel komen. Sowieso is de maand grafiek van de Bund niet heel bullish. Technisch zien we duidelijk na een laatste grote zwarte candle in december een witte candle in januari, ook de eerste dagen van februari ’23 zijn positief echter de trend is duidelijk omlaag gericht. Het recente herstel heeft dan ook niet de daling overstemd en daarmee is de negatieve trend dus nog een dingetje. Hogere rentes in Europa zouden niet samen moeten gaan met hogere aandelen.

German Bunds

Einde maand effect?

Kijken we even naar de maandgrafieken en laten we beginnen met die van de Russell2000 dan zien we dat we tegen de Twindicatorlijn op maandbasis zijn beland. Ook zitten we tegen een trendlijn aan.

Russell 2000 lang

Nasdaq positief?

De Nasdaq zit weliswaar boven de trendlijn maar nog ver onder de Twindicatorlijn. Voorlopig heb je veel fantasie of een roze bril nodig om hier een heel positief plaatje van te maken.

Nasdaq lang

Wilshire 5000 (een zeer brede index) hikt ook tegen de Twindicator aan en lijkt als patroon op de Nasdaq.

Willshire5000

In detail en dus op de korte termijn ziet het er nog best positief uit. Om echt negatief te worden moeten we onder de trendlijn en onder de Twindicator belanden.  

Wilshire 5000 kort

Hindenburg omen

Hindenburg research is een bekende shortseller en deed bijv. eerder een aanval op Elektrische Truckproducent Nikola die de boel fraudeerde met zaken te mooi voor te stellen. Nu vallen ze een Indiase Miljardair en Industrieel met zijn bedrijven aan en beschuldigen hem van fraude. Het gaat om een conglomeraat van alle bedrijven van Adani. Dit is een van de motoren achter de economische successen van India en daarmee is er een groot probleem in India als de fraude echt waar blijkt te zijn.

Hoewel de vastgoedproblemen in China veel groter zijn en niemand het er meer over heeft (onderhettapijt.nl?) ontstaan dit soort problemen vaak klein met een eerste berichtje en worden ze steeds groter en groter. Zo hebben we al weken (zo niet langer) verhalen over de Indiase miljardair en industrieel Adani. Dit is ook een verhaal om in de gaten te houden, want het kan maar zo de spreekwoordelijke druppel worden die de emmer doet overlopen.

Ondertussen is Amsterdam goed gemutst (of ge-pet met petje 750)

In de AEX gingen we gewoon door de weerstanden heen en stonden we na enthousiasme in de VS boven de 752,50 en ging direct het spreekwoordelijke gas erop. Daarmee gingen we ook in de maandgrafiek ineens door belangrijke weerstanden heen. Een terugval tot het uitbraakniveau is heel positief mits dit natuurlijk daarna weer opveert.

AEX 

Even logaritmisch bezien

In de logaritmische grafiek is er voor de optimisten veel ruimte omhoog en roepen sommige al weer dat we de 830 gaan uitnemen. Maar waarom zou alleen Amsterdam gaan rally-en en andere beurzen niet? Want we zien nog niet overal hele positieve plaatjes. Eerder in dit verhaal wees ik al op de rente ontwikkelingen.

AEX log

AEX toch door de 752,50 heen

Technisch zou je kunnen zeggen dat de AEX door de bovenkant van het vlagpatroon is gegaan en dat we het vlagpatroon af kunnen maken en dus richting de 800 gaan. Je zou er bijna optimist van worden…

Voorlopig pluk ik de dag en blijf het volgen. Nogmaals een terugval tot het uitbraakniveau is ook positief.

AEX

Even terug

Nasdaq ook positief maar niet zo positief als de AEX (de Nasdaq aan de Amstel) maar ook hier doen we mee met de trend en houden we de vinger aan de pols.

Nasdaq kort

Top-Belegger.nl

In december kwam ik met een aantal tips en dus is het goed om weer even te kijken naar die aandelen. 

Laten we beginnen met mijn Meta (Facebook) tip in December. Afgelopen week reageerde de koers hard en heftig op het goede nieuws. Daarmee werd mijn tip ineens briljant en dat is normaal een reden om wat winst te nemen en dus risico van tafel te halen.

Facebook

Atos heeft in januari ook een uitstekende performance neergezet en is zelfs al weer tot rust gekomen. Na dit consolidatie patroon kunnen we waarschijnlijk weer hoger. Dus uitgaande dat de Twindicator lijn houdt kunnen we ons klaarmaken voor de volgende rit omhoog.

Atos

Tip drie

Galapagos redelijke performance in januari zeker vanaf december gezien. Maar door een val onder de 42 Euro ineens een verkoopsignaal in de Twindicator en daar hou ik niet van als optimist. Maar er is nog geen spreekwoordelijke man overboord zolang we boven de december low blijven. Vinger aan de pols.

Galapagos

Resume: de komende week wordt voor de rentemarkt heel belangrijk want de rentemarkt ging eerder de aandelenmarkt vooruit. Overigens kan het sowieso een goed idee zijn om een beetje bescherming te nemen nu de beurzen gewoon al een standaard jaarrendement (8-10 procent) hebben behaald.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: