Column: Pijn is fijn, jeuk is leuk

lettergrootte
Vrienden van mij die bij een militaire elite eenheid hebben gezeten, deden altijd de uitspraak: pijn is fijn, jeuk is leuk en bloed moet. Om maar te beginnen met het laatste het bloed van de beren zou volgens het sentiment door de straten moeten lopen omdat alle aandelen die omlaag gingen nu ineens weer keihard omhoog gaan….Maar los van een paar aandelen die weer hun all time high hebben om voor mij onbegrijpelijke redenen valt het allemaal nog wel mee. Ook wordt je als oude beer gedurende de tijd wat voorzichtiger, helemaal als je weet dat je in een cijfer week zit met vrije dagen en optredens van  “manipulanten”, zoals Draghi. De afgelopen weken kende pijnlijke momenten, maar per saldo wist ik me er doorheen te worstelen. We moeten ons door het positieve sentiment niet laten misleiden, want we hebben gewoon nog verkoopsignalen in de belangrijkste Amerikaanse indices. Daar over straks meer.

Draghi wist de Dollar Euro te bewegen. Na eerdere technische patronen die een stijging van de euro aankondigde kregen we ineens dollar sterkte. Deze grote beweging gaat invloed hebben op toekomstige bedrijfscijfers.

30-4-2018 01

De olieprijs is nog steeds relatief hoog. Ik dacht altijd dat het de Saoedische niet zou lukken om de olieprijs voor hun IPO omhoog te jagen, maar ik zag het dus mis. Ondanks dat de Amerikanen de grote olieproducenten zijn en Irak en Iran ook weer terug op de markt zijn, is het plan gelukt. Maar geloven we echt dat de economie nog verder op stoom gaat? Of geloven we dat de economie best even een dipje kan hebben? Wat het ook gaat worden met de economie, ik geloof niet in een hoge olieprijs voor de toekomst.

30-4-2018 02

Logisch toch?

Maar ik geloofde ook niet in Amazon en als we naar de AMZN maand grafiek kijken en dan terug denken aan de periode van de Internet bubbel en het barsten daarvan. En als je met die gedachtes naar de maand grafiek kijkt dan denk je: waar maakte iedereen zich in 2001 druk over… Natuurlijk hebben veel aandelen het niet gered, maar als je ook Amazon erbij had gehad was alles goed gekomen.

30-4-2018 03

Even logaritmisch

Om toch een beeld van de procentuele daling en later de procentuele stijging te zien kijken we even in logaritmische schaal. Nu ben ik al een tijd sceptisch over dit aandeel en daar waren ook alle redenen voor, maar ik val elke keer weer van mijn stoel als ik dan weer grote aantallen mensen tref die op het huidige niveau nog steeds een zonnige toekomst voorzien. Ik denk dat dit een enorme bubbel is met een overbetaalde topman.

30-4-2018 04

De Nasdaq lang

We moeten ons voornamelijk en heel goed realiseren dat een paar grote aandelen, zoals Amazon de markt als geheel zwaar beïnvloeden. Hoewel we zo iets meer inzoomen op de Nasdaq, eerst maar even een plaatje voor de korte termijn. We zien nog een verkoopsignaal in de Twindicator en een top patroon in de grafiek.

30-4-2018 05

Een soort gelijk patroon zien we in de Sp500 index in de VS.

30-4-2018 06

Don’t panic

Dow Jones Industrial Average is op wat langere termijn ook minder bullish geworden dan sommige van u misschien denken. We hebben patronen die vergelijkbaar zijn met de jaren dertig en dan bedoel ik voor als aankondiging van de daling. Nu kom ik uit de voorspel business en wil nog niets zeggen, maar een waarschuwing…

30-4-2018 07

 

Korte termijn hebben we ook mooi verkoopsignalen die nog gelijk lopen met de lange termijn signalen.

30-4-2018 08

Een hoofd-schouder plaatje?

Ook de Nasdaq is zoals gezegd bezegeld met verkoopsignalen in de Twindicator en ook zie ik nog wel zonder veel fantasie een grotere hoofd-schouder (H&S) in de grafiek.

30-4-2018 09

Pijn was niet fijn

De Nederlandse AEX was dus en is nog een long. Dit was wel pijnlijk, omdat ik een paar keer heb ingezet op een draai omlaag en die kwam maar niet.

30-4-2018 10

Duitsland negatief

Ook het grote plaatje in de Duitse DAX is al tijden negatief. We zien een grote hoofd-schouder zich aftekenen. Maar op de korte termijn hebben we juist koopsignalen…gooi het maar in mijn pet. Wat te geloven?!?

30-4-2018 11

ASML en Intel effect?

Intel kwam met goede cijfers, maar (meerdere) andere Chipfabrikanten kwamen met slechte cijfers. Ook was de stijging van Intel van korte duur. Kijk maar eens naar de candle grafiek. We zien een grote zwarte candle. Nu eens kijken wat er komende week gaat gebeuren? Op ASML was ik reeds negatief en dat blijf ik ook nog even.

30-4-2018 12

En dat is twee

Apple nog het grootste bedrijf van de wereld voor Amazon, maar de grafiek van Apple geeft wat verkoopsignalen. De X serie viel wat tegen, maar nu dan? Ook gaat Apple ineens belasting betalen in Ierland.

30-4-2018 13

Facebook alles overgewaaid?

Een ander aandeel wat wel weer pijnlijk is, is Facebook. Twee weken geleden hadden we nog een hele rel en nu lijkt alles weer vergeten en vergeven. Maar is dat echt zo? Ik denk dat er gewoon wetgeving aan gaat komen die dit soort bedrijven gaat beperken en mogelijk zelf een nieuw verdien model gaat laten kiezen. Kortom; ik zoek een nieuw verkoopniveau.

30-4-2018 14

A-social

Dat gaat ook weer effect geven op de collega sociale media aandelen, zoals: Google, twitter, etc. Daar de volgende keer weer meer over. Voorlopig dus nog zeker geen groene lichten op de beurs. Dus laat je niet beïnvloeden door het sentiment.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur