Column: Return to normal of normal returns?

lettergrootte

De Amerikaanse markten veerden vrijdag, op het einde van het kwartaal (einde half jaar), weer iets op. Het rendement in de S&P 500 over het eerste half jaar van 2017 is 8,24 procent geweest, en ook de Dow Jones heeft meer dan 8 procent gerendeerd in het eerste half jaar. De Nasdaq is de afgelopen zes maanden zelfs met 14 procent gestegen, ondanks de daling van de afgelopen weken. Dus ondanks Trump zien we fantastische rendementen op de Amerikaanse beurzen. http://money.cnn.com/2017/06/30/investing/markets-second-quarter-first-half/index.html?iid=H_MKT_News.

Nu moeten we ons afvragen of dit een normaal rendement is voor een half jaar, zeker gezien het feit dat de rente nul of zelfs negatief is, en de olieprijzen onder druk staan. Als we dan concluderen dat de rendementen een te enthousiast resultaat zijn moeten we dan geen rekening gaan houden met een terugval? Ik ben een volger van de ‘terug naar normale rendementen theorie’ (terug naar het gemiddelde). Deze theorie zegt dat er na een periode met afwijkende gebeurtenissen een correctie terug naar een normaal niveau (average to the mean) volgt. Nu gaan correcties mijn inziens ook nooit op de manier waarop je ze verwacht, dus wees voorbereid op rare tijden.

Over rare tijden gesproken
De Britse exit begint steeds hardere vormen aan te nemen. Nadat (auto)fabrikanten eerder al lieten weten hun investeringen vanwege de onzekerheid in de UK omlaag te brengen, hoorden we dit weekend dat het Verenigd Koninkrijk het internationale vissersverdrag (eenzijdig) opgezegd heeft. http://www.nu.nl/ondernemen/4809684/verenigd-koninkrijk-zegt-internationaal-vissersverdrag-eenzijdig-op.html?redirect=1. Daarmee gooien ze de knuppel in het hoenderhok. Escalatie van de strijd en verharding is zeker niet goed voor Europa, maar ook niet voor de UK.

Ander circus
We hebben de afgelopen weken al een aantal IPO’s gehad, en ook de komende weken kunnen we er nog een aantal verwachten. Vorige week kwam maaltijden thuisbezorger Blue Apron op de markt. De IPO was echter niet het succes wat men er van tevoren van had verwacht. De eerste bandbreedte voor de IPO prijs lag tussen de USD 15 a 17. Deze bandbreedte werd echter al snel verlaagd naar USD 12 tot 15 dollar, toen naar USD 10 a 12, en gingen vervolgens de markt op voor 10 dollar per aandeel. Op de eerste dag van de handel dook de prijs zelfs beneden de 10 dollar. http://www.cnbc.com/2017/06/29/blue-apron-ipo-opening-price-stock-comparison-with-snapchat.html.

Voor de komende staat ook een IPO van Dropbox op de planning. http://fortune.com/2017/07/02/dropbox-hires-underwriters-ipo/. Zelf ben ik van Dropbox overgegaan op een ander datasysteem, en ik kan je verklappen dat ik niet de enige ben. Kortom, wat gaat dat worden.

Nu was Snap ook al geen onverdeeld succes. Afgelopen week zagen we de IPO prijs van 17 dollar weer terug. Analisten houden in meerdere mate al rekening met een daling tot onder de IPO prijs http://www.cnbc.com/2017/06/15/snap-stock-falls-back-to-its-ipo-price-of-17-for-the-first-time.html. Nu ga ik zeggen dat de IPO markt een goede graadmeter is van de beurs. Dus let op.

snap

De Bund van Draghi
Draghi komt steeds met zijn ultraruime monetaire beleid in steeds moeilijker vaarwater terecht. Zijn Amerikaanse collega’s hebben de rente nu al een aantal keer verhoogd maar hij nog niet. En nu de inflatie weer wegzakt moet je jezelf afvragen of hij de rente uberhaubt nog gaat verhogen. https://www.trouw.nl/home/zakkende-inflatie-is-slecht-nieuws-voor-draghi~a48ff1c8/

De Duitse Bund zakt en dus stijgt de rente in de Duitse kapitaalmarkt.

bunds

Als we naar de weekgrafiek kijken zien we zelfs een mogelijke trenddraai. We moeten wel voorzichtig zijn met deze conclusie aangezien het future prijzen betreft (doorrollen van contract naar contract) maar opvallend is het zeker.

bunds week

De Nasdaq is ondanks een mooi eerste half jaar in een verkoopsignaal terecht gekomen.

nasdaq 100

De Dow Jones staat nog op een koop maar ook hier is het een kwestie van tijd als je het mij vraagt.

DJACT

Ook belangrijk voor het sentiment is de Dollar Euro koers. Die maakt een grote beweging. Ik had hier op geanticipeerd en adviseer hierop winst te pakken in de Hedge.

EURUSD

Volatiliteit is weer iets opgelopen en dat kon ook niet heel anders.

VEAX

Voor wie het gemist heeft, we hebben dus officiële verkoopsignalen in de AEX.

AEX EB indicator

Ook hebben we eindelijk bevestiging in de Duitse Dax, ook hier verkoopsignalen.

DAX

Nike was ik positief over, en hoewel ik de moed had opgegeven, maakt dit aandeel toch een mooie sprong op de cijfers.

Nike

Lululemon (ook in sportkleding) ging mee in de opwaartse Nike trend.

lululemon

Alleen nu zit ik long in Fitbit en die deed nog even niks. Wel hebben we koopsignalen in de Twindicator.

fitbit

Uit First Solar
Omdat de koers van het aandeel First Solar hard omhoog ging op een raar plan van Trump ben ik even uit dit aandeel gegaan in mijn fonds.

first solar

Sprekende van sport artikelen 
Ik noemde net een paar sportmerken waarvan de prijs oploopt. TomTom doet in die trend nog niet echt mee. Ondanks dat ik laatst een sporthorloge van ze gekocht heb, is de grafiek nog drama. Van het aandeel dus nog even afblijven.

tomtom

Mooi verkoopsignaal in Aegon
Nu we heel mooi tegen de Twindicator lijn aan zijn gegaan is het een mooi moment om weer short te gaan.

AEGON

3D Systems een verkoopsignaal in de Twindicator
3d systems-ddd

Ook collega 3D printer Stratasys heeft een verkoopsignaal gegeven.

stratasys

Tot slot mijn lievelings shorts 
Adobe een mooi aandeel voor een gokje omlaag.

adobe systems

Salesforce geeft mooie verkoopsignalen.

salesforce

Amazon geeft ook mooie verkoopsignalen. Ik zag laatst dat Trump negatief was over dit bedrijf. Wellicht is hij degene die de spreekwoordelijke ‘trigger’ wordt.

amazon

Opletten geblazen, want de markten zijn gevaarlijk. Benieuwd wat er na deze maand afsluiting gaat gebeuren.

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen)
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur