Column: Schrikjaar of schrikkeljaar

lettergrootte
Afgelopen week was ik op de Canarische eilanden met mijn gezin en kon lekker bijkomen in het zonnetje. Nu wil ik me niet zoals voetballer Maradonna  vergelijken met de hand van God. Maar als ik op vakantie ben, is de beurs vrijwel altijd in een grote beweging (lees daling). Helaas, in deze tijden kunnen we niet meer delen dat ik er niet ben en dat is dan niet uit voorkennis gedachte. Maar meer met het feit dat niet iedereen het beste met de medemens voorheeft en je dus eigenlijk  niet meer openbaar kunt roepen dat je er niet bent. Naar ik begrepen heb worden zelfs begrafenissen niet meer gemeld of er komen bewakers in het huis van de overledene.

Maar we dwalen af

We hadden zaterdag ook weer eens een 29 februari (een schrikkeldag) en dat komt eens in de vier jaar voor. Wat ook niet vaak voorkomt is een correctie op de beurs en nu had ik daar al maanden voor gewaarschuwd en ook had ik meer dan een maand waarschuw ik voor de economische effecten van het Coronavirus. Echter pas sinds een ruime week (mijn vakantie) zien we de effecten heftig hun intrede doen. Zo gaat de olieprijs al langer omlaag, maar ook deze versnelde ineens nogal omlaag en dit soort bewegingen zou iets moeten zeggen over de economie. De olieprijs en ook andere indicaties geven aan dat we geheel onverwacht mogelijk toch een recessie gaan zien in 2020. Onze indicator heeft overigens heel mooi de trend gepakt met een shortsignaal rond de 60 USD.

Coronavirus toch invloed

Je voelde jezelf af en toe roepende in de woestijn en je bleef mensen waarschuwen, maar die lachten je in je gezicht of achter je rug gewoon uit. Want waarom zouden we omlaag gaan? We hebben toch centrale banken en manipulerende presidenten  en TINA?!? Dan toch maar weer even terug naar de Chinese beurs; Na Chinees nieuwjaar gingen we fors lager op de effecten van het Coronavirus in China. Echter, direct na de daling werd de boel omhoog gekocht door de centrale bank van China. Maar nu denkt iedereen dat de centrale banken oppermachtig zijn, maar helaas ik heb nieuws voor jullie, bankiers zijn net mensen en hebben ook gewoon een baas waaraan ze tekst en uitleg moeten geven. Die baas is ook nog eens mega politiek dus heel wispelturig. Daarnaast hebben ze een ander probleem want zoals je een spreekwoordelijk paard wel naar de waterbak kan brengen, kun je hem niet dwingen te drinken. Ook heb ik al tot vervelens toe aangegeven dat de gereedschapskist van de centrale bank leeg is. De rente is negatief, er zijn veel  zoete woorden gesproken en de markt is volgepompt met liquiditeit. Wereldwijd zijn alle wapens gebruikt in een super hausse markt en alles is tegen de klippen opgekocht. Waarom? Om de rijken te laten spenderen (de enigen met aandelen), of de pensioenen te redden? We zullen het nooit weten. Maar we zien de Chinese beurs dus nog verder afzakken.

Ook zien we de VIX (volatility) flink oplopen en daarmee zijn de margins ook fors hoger geworden. Dit heeft weer grote effecten op beleggers die met geleend geld beleggen. Geld lenen om te beleggen in tijden van negatieve rentes en hogere aandelenkoersen lijkt gevonden geld maar is dat zeker niet. Mensen die mijn presentaties ooit gezien hebben weten dat ik van mening ben als dat de totale margin debt minder wordt (omdat men posities afbouwt) dan is dit slecht voor de aandelenkoersen. In dit licht kun je ook kijken naar een bericht van Yardeni:

https://www.yardeni.com/pub/stmkteqmardebt.pdf

De VIX die tijden rond de tien tot vijftien is geweest stond vrijdag even zelfs boven de 50 (zelf 54 gezien).

De AEX heeft dus een eerste correctie achter de rug. Gewoon honderd punten eraf in een weekje tijd!

De weekgrafiek geeft optisch goed weer wat er in een week gebeurd is. Ook in de weekgrafiek zijn we dwars door alle indicatoren heen.

Omdat we nu op moment van schrijven in de maand maart beland zijn is het ook goed naar de maand candle grafiek te kijken en dan zien we dat het Engulfing bear patroon van de maand ervoor een uitstekende indicatie voor de daaropvolgende daling was. In de maand Twindicator hebben we steun maar ik gebruik de Twindicator niet op maandbasis.

Toch even het grote plaatje

We zitten in de AEX nog wel in de opgaande trend vanaf 2009. Maar nu ben ik wellicht niet de persoon om het te vragen maar ik ben van mening dat de beurs nog steeds extreem duur is en de rente nog steeds veel te laag is gezien alle risico’s in de kredietmarkt en gezien de extreme stijging van krediet sinds de kredietcrisis.

De korte dag grafiek van de Duitse DAX geeft aan dat je hard gegaan ben maar om nu te zeggen dat we in een heel belangrijk steun gebied zijn? Nee zeker niet.

Ook de grafiek van de Eurostoxx50 geeft de loodrechte beweging mooi weer. Maar dit is dus geen garantie op een direct herstel. Los van een korte termijn beweging die ook heel heftig omhoog kan zijn is mijn eerste koersdoel nog steeds 2.900

We zien aan de Amerikaanse S&P 500 futures dat ook hier de Twindicator op 3.176,17 een mooi signaal gaf;  en nu staan we 2.949. Wat goed te weten is dat futures per punt zijn en dat deze procentueel nog normale correctie in de futures mega punten winst hebben opgeleverd mits je natuurlijk short zat.

De Dow Jones Transport Index die een indicatie over de economie zou moeten geven is ook nog niet op een echte bodem beland.  Kortom het gevaar is nog niet geweken.

Boeing zijnde een van mijn short tips heeft het in de daling uitstekend gedaan. Persoonlijk heb ik even winst genomen in mijn puts, maar dat is ook omdat ik in februari nog behoorlijk stond af te schrijven op het idee dat de 747 MAX het bedrijf pijn zou moeten doen. Gelukkig is het in de puts toch nog goed gekomen. Als we een herstel krijgen koop is weer opnieuw puts want mijn persoonlijke koersdoel ligt rond de 150 USD

Lieveling short aandeel AMZN is weer door de Twindicator heen en is dus weer volop in de picture.

 

Geen ster in Starbucks

Mijn short in Starbucks SBUX had ik ook een verkeerde looptijd, ik dacht dat deze eerder in de tijd al last zou hebben van het coronavirus omdat het aandeel erg gelinkt is met de toeristische sector. Dus de daling kwam met mijn februari looptijd net te laat voor mijn puts en omdat ik te groot had ingezet duurde de overschrijving net even te lang om ook hier een hernieuwde positie te hebben. Maar als we herstellen dan wil ik zeker weer een gokje wagen.

Gelukkig de wereld is minder gek

Tesla was ook een short idee en dat heeft ook prima gewerkt. De Twindicator heeft pas op 642,77 USD een officieel signaal gegeven, maar fundamenteel en in de candles was het al veel langer een short.

In ASMI zie ik grote risico’s opdoemen. Het aandeel heeft technisch een groot dalingspotentieel. Dus als je het geluk hebt dat je dit aandeel long hebt gezeten dan is het een mooi moment om even afscheid te nemen. Dan wel iets van bescherming te nemen.

ASML herweging in de AEX

Technisch hebben we reeds verkoopsignalen vanaf 273,41 en hoewel de trend net als in de langere AEX grafiek niet gebroken is zou ik heel voorzichtig willen zijn met dit aandeel. De herweging in de AEX zal het aandeel naar zijn maximale wegingspercentage gezet worden in de AEX https://live.euronext.com/nl/product/indices/NL0000000107-XAMS/market-information

of https://live.euronext.com/nl/product/indices/NL0000000107-XAMS/market-information#index-composition de maximale weging is 15 procent en het terug zetten in dit of in een nog lager percentage zal alle index volgers dwingen tot verkoop.

Je denkt iedereen blijft thuis tv kijken…

Het coronavirus heeft ook grote effecten op bedrijven die online ook heel succesvol zijn. Bijvoorbeeld Disney is daar een mooi voorbeeld van. Persoonlijk ben ik blij dat ik ook naar indicatoren kijk, want de Twindicator heeft prima de waarschuwing gegeven. Maar fundamenteel is het niet direct te verklaren.

 

Zelfs goud?

In de Twindicator hebben we nu ineens in Goud een verkoopsignaal. Moeten we daar iets mee? Ik zit overwogen in Goud en moet hier dus even goed naar kijken.

Mogelijk een rebound

Op korte termijn verwacht is best een herstellertje gezien de snelheid waarmee de daling er was. Maar veel beleggers beleggen vanaf 2009 en hebben nog nooit dalingen meegemaakt. Ook veel beleggers zijn geen belegger, maar eigenlijk spaarder die geen rente kregen en een alternatief zochten. De centrale banken hebben geen kogels meer in hun wapen en als we goed kijken naar ons ‘voorland’ Japan dan weten we dat met “Japanificatie”, zelfs het groot opkopen van aandelen niet geholpen heeft om de beurs of de economie aan de gang te krijgen. Dus pas op met te veel enthousiasme.

Chart of Today

Een speciale aandacht voor de High Yield tracker, deze tracker herstelde vrijdag terwijl de aandelen wel lager gingen?

Zoals we tijdens de olympische spelen niet op steroïde mogen sporten moeten we ook stoppen met de spreekwoordelijke drugs te geven aan de financiële markten. Uiteindelijk zijn correcties gezond.

En dus laten we naast Goud ook de High Yield markt in de gaten houden want gezien de schulden problemen en de rente zouden we best wel eens belangrijke signalen uit dit deel van de obligatiemarkt kunnen krijgen.

Voor korte termijn verwijs ik naar Twitter @Ceessmit

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur