Column: Steile wand rally

lettergrootte
De Amerikaanse beurs is bezig met een soort steile wand race. Nu zie ik op internet wel van die filmpjes voorbij komen van opgevoerde buggy’s die dan ogenschijnlijke onhaalbare wanden oprijden of verongelukken. Dat is ook een beetje het gevoel wat Amazon en de Dow Jones me geven als ze de top halen is het bijzonder, maar een ongeluk lijkt eerder tot de mogelijkheden te behoren.

Elke keer als je even het idee hebt dat er een potentiële top aanstaande is, blijkt achteraf dit weer een berenval te zijn en zo raken de beren bijna uitgestorven, dan wel worden ze zwaar verminkt.

The winner takes it all?

Amazon is een mooi voorbeeld van een aandeel dat al heel lang in de top van meest dure aandelen elke keer weer omhoog komt. Het is steeds een top tien kandidaat in dit rijtje, maar hoewel de meeste andere dure aandelen steeds toch corrigeren wordt AMZN alleen maar duurder en duurder. Ook magische getallen als duizend en twaalfhonderdvijftig dollar worden zonder probleem geslecht. De oprichter wordt zo met gemak de rijkste Amerikaan en zelfs de rijkste persoon op de aarde.

15-1-2018 01

Achteraf is het makkelijk

Nu was Amazon in het verleden ook één van de mooiste shorts van me, in 2000 heb ik veel rendement gemaakt in dit aandeel short, maar als je nu de lange logaritmische grafiek bekijkt had je op 85 dollar (voor splitsingen) toen nooit short durven gaan.

15-1-2018 02

Het feit dat de toppatronen, zoals we die in de Nasdaq zagen, totaal overruled worden door de recente stijging maakt je als beer heel angstig voor de toekomst. We zitten in een acceleratie, maar waar eindigt dit rare avontuur?

15-1-2018 03

Unstoppable

De Dow Jones lijkt niet te stoppen, maar het is zoals de film over de trein; uiteindelijk kan het heel gemakkelijk heel fout gaan. Nu had de treinen rampenfilm een happy end, maar heeft de beurs dat ook? Is men reeds bezig met snelheid te laten minderen? Nee, door de belastingplannen wordt er juist nog even gas gegeven en de snelheid verhoogt.

15-1-2018 04

We halen dan ook geen topsignalen uit de indicatoren. Zelfs de oude klassieke theorieën geven nog geen enkel signaal over of een top er aankomt of niet.

15-1-2018 05

Gek genoeg doet Europa niet echt mee en zien we ondanks het feest op Wall Street geen versnelling in de Duitse Dax of één van de andere indices.

15-1-2018 06

Effe wachten

De Euro dollar maakt de beweging die ik al langer had verwacht, maar is dat de reden voor het achterblijven?

15-1-2018 07

Het zou wel effect moeten hebben op een aantal internationals die last van deze beweging zou moeten hebben, maar gek genoeg zie ik de dollar gerelateerde aandelen niet die beweging maken.

We gaan het zien de komende week. Ik blijf lekker in mijn berengrot en ga maar niet naar buiten, want de berenjagers zijn wel heel actief. Kortom; beren houdt u positie klein en wacht op betere tijden.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur