Column: Supplies of verrassing

Supplies of verrassing?

Column op persoonlijke titel en kan theoretisch niet de mening van het bedrijf vertegenwoordigen. Cees Smit, 15 jan 2023

Een ex-collega vertelde ons als hij een mop moest vertellen standaard de leuke grap over een Duitser,  Chinees en een Amerikaan die op een eiland waren gestrand. Waarbij de Chinees door verkeerd lijkende uitspraak een misverstand had over zijn verantwoordelijkheid tussen de Surprise en de Supplies. Nu had ik de grap graag in zijn geheel verteld, maar dan loop ik het risico minder (of niet) Woke te zijn. Waarom heb ik het er over? China gaat weer open en dat is dus best een verrassing kijkende naar de enorme hoeveelheid corona gevallen en hoeveelheid gerapporteerde doden.

Door de vele corona gevallen zijn er ook weer problemen in China met de Supply chain en dus ook in de rest van de wereld. Die supply-chain problemen geven (en gaven) al langere tijd problemen bij vele bedrijven, probeer maar eens een nieuwe auto direct geleverd te krijgen. Mede door de supply chain problemen, maar ook door consumenten die door recessie angst de hand op de spreekwoordelijke knip hielden kwamen bedrijven met winstwaarschuwingen. Maar daar reageerde de beurs niet, of zeer tijdelijk op. Lululemon en Signify zijn daar een voorbeeld van…

Lululemon

Verrassing!

We werden als beleggers zo aan het begin van het jaar verrast door het aanstekelijke enthousiasme op de Europese beurzen. De Europese beurzen gingen zonder de Amerikanen omhoog en toen de VS ook  omhoog ging , gingen de Europese beurzen mee omhoog. Maar als de VS dan weer iets corrigeerde dan ging Europa niet of nauwelijks mee omlaag. De Europese beurzen staan in performance voor het jaar ruim boven de VS.

Het enthousiasme leek heel even over na de inflatiecijfers in de VS. Immers de inflatie cijfers staan nog ver boven de FED Target inflatie van 2 procent en voorlopig zal de FED dus gewoon doorgaan met rente verhogingen. Maar omdat de eerdere recessie angst weg ebde en er zelfs weer gesproken wordt over de Goldie lock scenario’s… gingen we vrolijk door met de rally.

Tbonds

Echt Goud lokje?

En er zijn toch ook wel bedreigingen voor de beurs. Vorige week gaf ik al aan dat er politiek gezien in de VS een andere wind gaat waaien nu de republikeinen een kleine meerderheid hebben en ook de voorzittershamer. Die republikeinen invloed hoeft zeker niet speciaal goed hoeft te zijn voor de beleggers. Zo zijn de republikeinen, in een economie die op schulden gebaseerd is, tegen verdere schulden van de overheid en dus ook niet voor de schuldvermindering van de studenten. Het kwijt schelden van schulden is juist heel goed voor de economie want jongeren zonder schulden kunnen dan weer consumeren. Dat er een andere wind waait in de VS blijkt ook mooi uit het feit dat er bij Biden in de garage gekeken werd en aldaar had jij ook nog een doos met geheimen vanuit een vorige baan vond. Dit was koren op de molen van de republikeinen.

Los van de politieke stormen kan ik het mis hebben maar we zien wel heel extreem weer in de VS (Orkanen, overstromingen, etc.) als dit echt met de klimaatsveranderingen van doen heeft dan komen er nog veel kosten aan…

Sprekende over milieu

In Duitsland heeft men een veldslag achter de rug rond een bruinkoolmijn. Nu hadden de Duitsers al eerder de Kerncentrales dicht gegooid en hadden natuurlijk ook liever gewoon geen bruinkoolcentrales gehad. Maar als je geen gas meer uit Rusland krijgt moet je uiteindelijk toch wat. Sowieso moet je strategisch bluffen naar iedereen die gas verkoopt dat je alternatieven hebt, anders ga je de hoofdprijs betalen.

Ondertussen waren er ernstige ongeregeldheden in Brazilië, waar men gewoon een Trumpie deed door eerst te ontkennen dat ze verloren hadden in de verkiezingen en vervolgens overheidsgebouwen gingen bestormen (inclusief het parlement). Nu kom ik nog uit de tijd dat Zuid Amerika met een schuldencrisis zorgde voor een grote crisis op de beurs. Maar tegenwoordig maakt het klaarblijkelijk niet meer uit. Zelfs voor Brazilië zelf was er op de beurs geen effect.

Brazil

Alles is weer bij het oude

Maar al de negatieve zaken zoals: inflatiecijfers en winstwaarschuwingen maakten allemaal niet meer uit het enthousiasme is moeilijk te temperen. Zelfs het Meme gevoel is terug en alleen al het motto van een nieuwjaar worden de beurzen in een rally omhoog gezet. Zelfs de Bitcoin is weer in trek ondanks alle perikelen met een aantal grote partijen. Dit weekend zagen we zelfs bijna USD 21.000 in de Bitcoin dat is een stijging van bijna 20 procent dit jaar. Ja, dan zijn Europese aandelen met een stijging van pakweg 9 procent voor het jaar voor bejaarden.

Bitcoin

Petje 750

De AEX deed het dus fantastisch en nu had ik bij deaandeelhouder.nl nog een podcast een petje AEX 750 op gehad, dus geheel onverwacht was het niet. Maar iedereen die mijn columns leest weet dat ik het eigenlijk de 750 spreekwoordelijk bedoelde. Want we zouden onder dit niveau een paar weerstanden moeten hebben. Dus 750 was gewoon een rond niveau en het feit dat we nu dan ook nog eens dat psychologische grens van 750 geslecht hebben is een hele prestatie.

Nu was ik vanaf 630 positief en mijn 750 niveau (lees net onder de 750) was gebaseerd op de theorie van retracement-niveaus. Volgens die theorie kan je een grote beweging omlaag of omhoog verdelen in vaste blokken. Die op rekenkundig belangrijke niveaus liggen. Kijkende naar de beweging (waarbij ik er vanuit ging dat we moesten meten vanaf het diepte punt zijnde 611,74), kwam ik uit dat een belangrijk punt het 61,8 procent retracement-level zou zijn dat ruwweg op die 748 lag in de AEX.

Maar wellicht is het beter om die ene prikker omlaag op 611,74 te vergeten en dus pakweg 627 als bodem aan te wijzen. Als we dan weer de retracement percentage gaan uitrekenen en 830 dus gewoon de de top blijft van de belangrijke beweging, dan zou je op basis van deze veronderstelling pas op 752,50 de belangrijke weerstand van 61,8 % retracement tegenkomen. De theorie van retracements is dat als je eenmaal door de 5/8 en dus 61,8 procent heen ben je ook best weer terug kan naar de oude top (830).

AEX retracements

Roze brillen?

Maar als we dus niet als optimist kijken dan moeten we dus wachten op een doorbraak boven die 752,50. Maar eerlijkheid gebied me dat ik in de beweging van 630 tot de top in december als een Hoofd schouder patroon zag en dus dat we in die theorie door het te niet doen van dit patroon ook nog verder omhoog kunnen. Nu hebben we gewoon koopsignalen in de EB indicator en de Twindicator dus kan je gewoon meegaan met de trend.

AEX

Vreemd dat Europa zo vooruit loopt op de VS

Zoals gezegd Europa staat rond de 9 procent voor het jaar in de plus en Amerika “slechts” pakweg 3 procent voor het jaar. Ons optimisme sleept Amerika mee en we hebben op vrijdag ook ineens een koopsignaal in de S&P500 in de Twindicator.

S&P

Koop Tech

Ook in de Nasdaq had op vrijdag een eerste koopsignaal. Oké we moeten nog uit de trend en door het 200daags gemiddelde maar de bodem lijkt te houden.

Nasdaq

Collecte voor Apple topman 

Hij krijgt slecht 49 miljoen dollar als  ‘salaris’ en dit is 40 procent minder dan vorig jaar. Nu hebben we allemaal last van inflatie en gelukkig krijgt hij een deel van zijn salaris in aandelenpakketten, dus het kan alsnog een onsje meer worden. De Apple beleggers zijn weer helemaal de winstwaarschuwing vergeten en staat te hikken tegen de Twindicator. Nu ben ik alles behalve positief op dit aandeel maar we moeten wel oppassen als we een koopsignaal krijgen dan moet je zeker niet tegenin gaan.

Apple

Atos update

Atos is met zijn 20 procent omhoog voor het jaar wel vergelijkbaar aan de Bitcoin. Het aandeel hikt teven de 200daags en mag best even uitrusten van de recente stijging.

Atos logaritmisch

Just Eat, sleep and repeat

Een aandeel waar ik ook steeds heel positief over was, maar na verdwijnen uit de AEX even ging twijfelen, is natuurlijk Just Eat. Het is nog steeds heel bizar dat dit aandeel uit de AEX is gehaald en dat er een Italiaans aandeel voor terug is geplaatst.

Just Eat

Het is wel goed om ook in detail te kijken.

Eind december was ik nog blij dat Just Eat niet tot mijn top 3 behoorde, maar in januari kregen we weer ouderwetse koopsignalen. We zijn ook weer dwars door de 200daags lijn en het wachten is nu op goed nieuws uit de VS.

Just Eat kort

Minder goed nieuws uit de VS

Tesla verlaagde vorige week de prijzen in de VS en Europa van haar auto’s en iedereen in de Autosector heeft er ineens vreemd genoeg last van. Tesla ging zelf een procentje omlaag maar ook andere autobouwers die een veel lagere waardering hebben en niet dezelfde problemen hebben als Tesla gingen vaak nog harder omlaag dan Tesla.  Als iemand het nog snapt?

De afgelopen tijd zijn er steeds meer berichten van problemen met elektrificatie. Zo is er een tekort aan oplaadplekken en is er geen ruimte op het stroomnet om nieuwe plekken toe te voegen. Nu heb ik jaren geleden na gesprekken met experts in deze sector, al meerdere columns geschreven over deze te verwachte problemen maar blij dat ik het dus gewoon begreep.

Tesla staat nog onder de Twindicator en dat geeft alleen al geen reden om het aandeel nu te kopen.

Tesla

Meme’s laatste opleving?

Nu begon ik in mijn column dat de Meme beleggers ook weer terug zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Bed Bath and Beyond, dit bedrijf is failliet maar veerde afgelopen week gewoon op. Echter als we goed kijken dan lijkt het meer op een laatste keertje dan ineens te denken dat de Meme beleggers het weer heel goed doen.

Bed lang

In detail voor het geschiedenisboek

Want als we in detail kijken dan zien we ook dat de stijging van donderdag op vrijdag al weer overschaduwd wordt met een daling. Kortom de Meme beleggers zijn niet zo succesvol dat het een nieuwe trend kan starten. Dus in detail zien we dat de heftigheid van de beweging minder is en we toch niet hoeven te beweren dat de Meme boy’s back in town zijn. De zwarte candle van vrijdag in een opgaande beurs zegt heel veel.

Bed kort

Alleen op Vrijdag de 13de

Vrijdag hadden we meerdere Amerikaanse banken tegelijkertijd die met cijfers kwamen en niet al de cijfers waren goed. Maar ook hier ondanks de grote bewegingen koopsignalen in de Twindicator.

BAC

Disney had ook weer een koopsignaal.

Activistische aandeelhouders komen ineens in beeld en de neergaande trend lijkt daarmee gebroken. Ik koop voor cliënten op deze niveaus aandelen. 

Disney

Resume: Cijfers, Cijfers en nog een Cijfers

Afgelopen week hadden we de banken in de VS met cijfers. Maar de komende weken gaat het bedrijfscijferseizoen in de VS pas echt van start. Deze cijfers moeten de koopsignalen in de indices gaan ondersteunen. Let op maandag de Amerikaanse beurs dicht in verband met Maarten Luther Kingsday en einde week is het Chinees Nieuwjaar en waarschijnlijk hebben we het nooit meer over de “7 Trillion USD” verborgen schuld aldaar. Om het over de vastgoedproblemen al helemaal niet te hebben. Al met al weten we de komende tijd of de koopsignalen ergens op gebaseerd waren of niet.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: