Column: ‘T mag wat kosten

lettergrootte
Een Unilevertje afschrijven (ruwweg 15 miljard waarde) in een dag is geen eens voorpagina nieuws meer. Kraft Heinz deed eerder een bod op Unilever, wat toen niet geaccepteerd werd, van een soortgelijk bedrag. Maar vrijdag hadden we in de VS een daling van de beurswaarde van de The Kraft Heinz Company die min of meer gelijk was gelijk aan de waarde van dit historische bod. Kortom; door “iets tegenvallende” jaarcijfers hadden we een tikkie terug, meer dan 26 procent omlaag precies te zijn.

Maar nu niemand opkijkt van iets meer dan 15 miljard minder beurswaarde in een defensief aandeel, dan hoeven we het ook niet meer te hebben over de miljarden schulden, de Brexit en de Trade War. Maar gaan we leuk als zombies kijken naar aandelen.

Nu heeft VWD dit weekend klaarblijkelijk problemen om de juiste dag toe te voegen bij alle Amerikaanse aandelen en dus ook bij Kraft Heinz, maar dat is dan ook wel weer leuk om de dag voor de dip te zien. De Twindicator stond voor de cijfers en wetende dat Buffett de grootaandeelhouder een verhaaltje ging houden op een koop. Na overigens lang op een verkoop gestaan te hebben. Zo hebben we als voorbeeld volgens de indicator short gezeten vanaf 80 in 2018 tot 55 USD. Na korte koopperiode weer short op 60 USD en een koop op 46 en nu dus weer een verkoop doordat we onder die 46,18 USD om precies te zijn sloten.

25-2-2019 01

Maar nu even vrijdag erbij

Zouden we het slot er bij pakken … dan staan we ineens 34,95 USD dus nog onder eerdere recente low.

Zie ter illustratie dit filmpje. Ik vind het bijna knap dat Buffett al jaren heel positief over dit aandelen kan zijn. Eigenlijk als ik eerlijk ben zijn er andere krachttermen voor… terwijl hij toch al jaren afschrijft.

Iets anders

Ook leuk te zien we dat fundamentele analyse alleen zonder naar andere dingen te kijken en buy and hold niet werken. Zelfs niet als je de tijd mee hebt en een super belegger bent.

25-2-2019 02

Berkshire Hathaway ook niet aangepast door VWD, maar op een gratis site als Yahoo goed te zien dat het aandeel 2 procent (6 dollar) lager is gesloten op vrijdag en dus op 302 USD sloten. De Twindicator geeft op 301,43 een verkoopsignaal, dus nog even geduld zelfs al ligt de grafiek al veel langer niet lekker en lijken we een trend gebroken te hebben.

25-2-2019 03

Short Netflix?

Afgelopen week kwam het idee weer vaak op, om Netflix te verkopen tegenover Disney, maar de Twindicator ligt op 335,56 USD en het slot was 363,02 USD (let op grafiek weer tot en met donderdag). Dus nog even wachten, ondanks dat ik het ook geen bull patroon vind.

25-2-2019 04

Disney had even een verkoopsignaal, maar is weer gedraaid naar een koopsignaal. Wel raad ik iedereen eens aan om naar de lange termijn grafiek te kijken, want dan krijg je meer hoogtevrees dan de vrouw van zanger Frans Bauer op een Chinese glazen plateau.

25-2-2019 05

Maar alles is mogelijk, hier dan nog even de maand grafiek.

25-2-2019 06

Facebook last van IPO Pinterest?

We krijgen nieuwe FAANG achtige aandelen erbij, zo komt Uber naar de markt en ook Pinterest komt met een IPO. Nu heeft de laatste waarschijnlijk wel effect op Facebook. Mogelijk bouwt men de belangen in dit aandeel iets af om zo weer mee te doen in een nieuwe IPO. Ook de andere Social Media aandelen zouden hier last van kunnen krijgen. FB nog boven de indicator en pas onder de 156,63 een officiële verkoop.

25-2-2019 07

First Solar goede cijfers en kabelt vrolijk verder omhoog, wel wil ik waarschuwen dat dit aandeel natuurlijk veel last gaat krijgen als het verkeerd loopt met de Handelsoorlog besprekingen tussen de VS en China.

25-2-2019 08

Mijn Short Zillow?

Tijden heb ik in mijn columns geroepen over shorts in Zillow het is een soort Funda om het maar gemakkelijk te maken. Vorige week stapte de CEO op, maar de Twindicator gaf pas op 33,67 weer een short. Dus we hadden een long en donderdag werd de Twindicator lijn getest, maar bleef long.

25-2-2019 09

Leuk een dagje missen

Ik zat dus niet short, maar had volgens de indicator long gemoeten (zeker na testen steun) en op vrijdag sprong het aandeel ineens 26 procent omhoog…

25-2-2019 10

Short Tesla

Tesla is nog wel een echte short, de prijs van de auto’s wordt steeds verlaagd en nu hou ik van verlaagde auto’s maar als het de prijs betreft worden consumenten eerder schuw. Immers wachten levert een lagere prijs.

25-2-2019 11

Intertoys in Nederland en België dat is weer een aderlating voor de winkelstraten.

Het kul argument dat vastgoed beleggers altijd roepen dat iemand alleen maar goede huurders heeft… blijkt steeds moeilijker te worden. De banken waren ooit goede huurders tot 2008, nu huren die bijna niks meer, V&D was ooit een goede huurder, Blokker was ooit een goede huurder, woonzaken waren ooit goede huurders, kledingwinkels waren ooit goede huurders, etc. nu door internet is de functie van een winkel en winkelstraat veranderd. Ook door de opgelopen huizenprijzen is de samenstelling van de stadsbewoners veranderd en dan hebben we nog een keer AirBnB en andere trends die een winkelstraat moeilijk voorspelbaar maken over tien jaar.

Tijdens het Lynx debat was ik negatief over alle vastgoed en dus ook Wereldhave hier even de maand grafiek om mijn gelijk te bewijzen.

Als het niet goed met de speelgoedwinkel gaat, dan gaat het dan ook niet goed met de producten toch? Of is er een verschuiving van winkel naar webshop? Mattel vrijdag onveranderd en pas onder de 12,91 USD een verkoop.

25-2-2019 12

Per saldo dus een rare week verwacht. Ik ben er een weekje niet en half Nederland is er ook niet. We hebben de meeste cijfers wel gehad en we krijgen ongetwijfeld een fall-out van Kraft op Unilever en Nestlé, maar ook kunnen de trade war gesprekken ineens tot beweging leiden. Ik waag me een weekje dan maar niet aan voorspellingen.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur