Column: The Donald

lettergrootte
Langzaam maar zeker heb ik het idee dat ik gek ben; de financiële wereld is ineens fan van de nieuwe president van de VS.  De man die de rente weer deed stijgen, inflatie laat terug keren, de economie laat aantrekken en de goud gekkies en andere pessimisten weer in hun hok stopt. Het wordt tijd voor een standbeeld van King Donald…

Maar geloven we echt dat hij de deflatie spiraal kan breken en naar inflatie kan brengen? Als het echt lukt zonder grote bijeffecten gaat overal de vlag uit, maar om een bijeffectje te noemen: Rente stijging maakt de opgelopen schulden onbetaalbaar…

Kregen we even geld toe om schuldpapier uit te geven en nu moet er ineens rente betaald worden. Kijkend naar de inflatie verwachtingen in de markt zal de rente zelf nog verder gaan oplopen. Nu doet de rente stijging mij al pijn, kun je nagaan hoeveel pijn het bij de overheden gaat doen. Helemaal als die het briljante plan hebben om nog meer geld uit te geven.

21-11-01

De beroemde 1 procent van de VS had in 2012 al meer dan 40 procent van het totale vermogen, ook hadden ze 50 procent van de beursgenoteerde waarde (aandelen, obligaties) en meer dan 25 procent van het totale inkomen. Men ging Wall Street bezetten en er waren protesten, maar nu ga ik u vertellen dat dit de afgelopen jaren o.a. door stijging beurzen deze verhouding alleen maar meer scheef is geworden. U moet u eens bedenken als die 1 procent op de golfclub bespreekt om uit aandelen te gaan…Nee ik ben daarom altijd de pleiter geweest van een sterke middengroep die, bijv. een aanbod kan opvangen, maar ook geeft een middengroep meer uit dan de 1 procent doet.

Ik ben dus heel sceptisch over de VS en verbaas me nog steeds dat het volk juist iemand uit de 1 procent gekozen heeft. Denken ze echt dat hij zelf zijn geld heeft verdiend en dat hij een voorbeeld is van de American Dream?

We gaan het beleven.

Snel dan maar naar de indices, de AEX geeft vanuit de Twindicator nog steeds een short. Een slot boven de 454,02 geeft pas weer een koopsignaal. Nu is op maandag Wall Street dicht dus alles is weer mogelijk, maar Expiratie was iets lager dus een expiratie effect de maandag erna zou ook iets lager moeten zijn.

21-11-02

Eurostoxx50 wel al een koopsignaal in de Twindicator, maar nog steeds niet uit het negatieve patroon.

21-11-03

Ook de Duitse Dax staat op een koopsignaal, maar wil niet echt uitbreken en hogere niveaus neer zetten. Kortom; Europa heeft geen overtuiging. Overigens zou Europa juist last moeten hebben van Trump. We moeten immers meer geld uit gaan geven aan defensie (dus hogere tekorten), want Trump wil minder NAVO bemoeienis van de VS en de protectionistische politiek is ook negatief voor ons exportgedreven Europa. Daarbij hebben we binnenkort verkiezingen in Italië en daarna in Frankrijk en Duitsland….

Kortom; het zou heel raar zijn als Europa vrolijk achter de VS aan zou hollen.

21-11-04

De Dow Jones Industrial Average heeft even een forse stijging laten zien, maar wat nu? Op lange termijn is de Trump politiek niet goed voor de VS.

21-11-05

De Nasdaq hikt tegen een all-time-high, maar wil toch ook niet echt heel enthousiast zijn. De IT kant van de VS heeft niet voor Trump gekozen en dat kon ze wel eens niet in dank worden afgenomen.

21-11-06

Emerging markets

De oplopende rente en de hogere dollar zijn beide niet goed voor de opkomende markten. Ook de protectionistische ideeën van Trump zijn niet goed voor deze landen. We hebben dan ook verkoopsignalen in de Twindicator.

21-11-07

Japan is gek genoeg omhoog gegaan op Trump. Even was er paniek, maar nu is het feest. De Japanners gingen dan ook direct op bezoek bij Trump.

21-11-08

Geen Chinees vuurwerk

We zien nog weinig effect in de Chinese aandelen. Als we eerst naar de index voor de buitenlanders bekijken: de China B, dan zien we weinig vuurwerk. Trump heeft overigens al de nodige opmerkingen gemaakt richting de Chinezen. Zo heeft hij ze de schuld gegeven van de Global warming politiek. Met dit soort rare opmerkingen is het wachten op de eerste handel oorlog. Overigens willen de Chinezen graag de plek die Amerika vrij wil geven aan de defensiekant.

21-11-09

China A index voor de Chinezen zelf is iets opgelopen sinds Trumps verkiezing. Of was dat gewoon toeval?

21-11-10

De FANG aandelen

AMZN en de andere FANG aandelen lieten na eerdere grote daling een herstel zien, maar dit is volgens mij een technisch herstel en dus kun je binnenkort gewoon weer short.

21-11-11

Facebook zelfde verhaal.

21-11-12

Volkwagen leek even te herstellen, maar ik durf er niet meer aan te komen. In de VS blijven ze maar boetes krijgen terwijl de Amerikanen met Jeep en andere merken ook vrolijk meededen aan de Diesel gate….

21-11-13

Trump molt lieveling

First Solar is een van mijn lievelingsaandelen omdat het al een paar jaar leuk in een trading range beweegt, maar Trump houdt niet van het milieu en geeft niks om Global warming en dus ging mijn pareltje hard onderuit. De cijfers hielpen daarmee ook niet mee. Nu is dit aandeel zo goedkoop dat het bijna een value val is geworden, maar als Trump de thuis markt gaat beschermen dan is dit ook goed voor de Amerikaanse zonnecel bedrijven, hebben die minder last van de gesubsidieerde Chinese export.

21-11-14

Maar het lijkt een soort vallend mes en dus is het moeilijk om iedereen dit aandeel te adviseren. Ik zit long en blijf long, maar of het nu echt leuk is om groen te beleggen ben ik me wel gaan afvragen.

Voor de beurs op zich, is het voor mij wachten dat het lente gevoel weg ebt bij de Amerikanen. Als de FED in december de rente zal verhogen schikt iedereen hopelijk weer wakker.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur