Column: tips 2022 de terugblik 2021

lettergrootte
Belegger.nl tip 2022… (deel 1) de terugblik 2021 

Voor Belegger.nl en ander media is december altijd lijstjes tijd. We beginnen met de terugblik op een voor vele mooi beursjaar, mits je in de goede aandelen (en of de index) zat.

Toen ik meer dan 35 jaar geleden begon in de effecten handel zei mijn oude leermeester: of je verdient op de beurs, of je leert op de beurs. Nu heb ik in 2021 weer veel geleerd en 1 ding zeker en dat direct de grootste wijsheid die er is: (de uitspraak van Econoom John Maynard Keynes) Markets can stay longer irrational than you can stay solvent…

Immers in 2020 begon ik na een snel V herstel op de beurs (dit na een korte de coronaperiode /eerste pandemie problemen), al te twijfelen aan de hoogte van de beurs en vergeleek deze in meerdere columns met de Titanic die reeds een ijsschots had geraakt. Ik kocht dus bescherming tegen een hernieuwde (we hadden 400 even gezien) daling in de AEX. Ik kocht bescherming omdat ik, nadat ik enkele boeken gelezen had over en ook documentaires gezien had over pandemieën. Met deze wijsheid wist je dat de laatste echt grote pandemie de Spaanse griep was en dus concludeerde ik dat de problemen met het virus niet 1, 2, 3 opgelost zouden zijn. In theorie en wellicht (waarschijnlijk) zou het zelfs meer dan 2 jaar zouden duren voordat je uit de problemen was (zoals de Spaanse griep). Een beurs loopt theoretisch altijd 6 maanden vooruit op de economie, maar met theoretisch twee jaar corona voor de deur, konden we toch nooit een grote economische groei gaan zien toch?

Ondanks alle wijsheden over pandemieën, ging de beurs vrolijk omhoog en werd er gefeest op de beurs alsof er nooit een virus was geweest. Een partijtje zoals 2000 (Party like 1999). Er was dus geen probleem en als er al een probleem was geweest dan waren we er alleen maar beter van geworden, dit doordat we nu ook konden thuiswerken.

Ook van de vaccinaties werden we allemaal beter en doordat iedereen een nieuwe computer, webcam en telefoon had gekocht waren ook alle IT (Tech) bedrijven er beter van geworden. Om het al helemaal niet te hebben over de cloud, software en Cryptomunten. Al met al ben ik (Gek genoeg) blij dat ik het in het jaar 2021 niet goed gezien heb met mijn tips, omdat ik liever als realist dan als fantast de boeken in ga.

Maar terug naar de tips van vorig jaar voor 2020

Gezien de problemen met corona en mijn verwachting dat daardoor veel bedrijven failliet zouden gaan dan wel mega slechte cijfers zouden presenteren, verwachte ik in 2021 een volatiel jaar en zeg je een volatiel jaar dan zeg je ook een manier om daarvan te profiteren.

Volatility idee: Flow Traders het aandeel stond december 2020 rond de EUR 27,34 in 2021 deed het een ritje en stand zelfs EUR 39,40 hoog. Maar nu op het moment van schrijven staan we rond de EUR 32,00 dus wel een winstje maar niet de hoogvlieger die ik verwacht had.

Flow

EasyJet open gaan na Covid 

Om ook in te spelen op een directe oplossing voor Covid kocht ik ook een bedrijf dat direct volop zou profiteren als de Lock Downs en vaccinatie ideeën zouden gaan werken en iedereen weer zou gaan reizen. Ik koos daarvoor het luchtvaart bedrijf EasyJet op GBP 9,56 en ja het optimisme vierde even hoogtijd en de hoogste koers gedurende het jaar was zelfs GBP 12,83 in een tussentijdse column stelde ik voor winst te nemen. Dit omdat de problemen rond Covid aanhielden en er geen grote hulp vanuit de overheid kwam. In een ‘Buy and hold’ strategie telt dat allemaal niet meer, want het bedrijf staat nu na een financieringsrondje weliswaar niet aangepast op de ontvangen claimrechten staat het aandeel nu rond de GBP 6,12.

Easy Jet

Bayer einde Round-up debacle?

Een volgend idee dat ik had was op Bayer, dit bedrijf had eerder een ander bedrijf overgenomen (Monsanto) en werd aansprakelijk (lees claims) gesteld door problemen met een onkruid bestrijdingsmiddel dat Monsanto produceerde en dat kankerverwekkend bleek te zijn. Gek genoeg wordt het nog steeds verkocht maar dat terzijde. Het probleem speelt al vele jaren en mijn verwachting was dat het in 2021 eindelijk opgelost zou zijn en dat de koers daarna veel hoger kon als alle claims afgewikkeld zouden zijn.  Op het moment van mijn tip was het EUR 48, we zijn in 2021  EUR 57 hoog geweest maar nu zijn we rond de EUR 47,00. Ook hebben we in april nog 2,80 dividend gekregen en hebben we dus geen verlies maar we hoeven er geen brief over naar huis te sturen.

Bayer AG

ESG en Bouw idee (alternatief)

Een alternatieve groene tip was Accsys  een bedrijf dat gewoon hout in een speciaal procedé omzet naar hard hout. Nu had ik wel meer bouw activiteit verwacht door het lagere tekort aan woningen maar dat de bouwmarkt is al tijden van een Lockdown ‘booming’ zou zijn ging ook mijn fantasie te boven en dat terwijl ik wel al vele jaren heel positief op (hard) hout. Het lange termijn idee is dat door de bevolkingsgroei en bouw vraag wereldwijd er veel vraag zal zijn en ook in Windmolens zit vaak als ballast hard hout verwerkt. Het leuke van Accsys is dat het een innovatief en relatief klein bedrijf is dat vorig jaar ook met tegenslagen had van doen in de bouw van een fabriek in Hull. In 2021 lijken de problemen langzaam maar zeker opgelost te worden. In december 2020 stond de koers EUR1,75 de hoogste koers was rond de EUR 2,30 nu op het moment van schrijven staat het EUR 2,05 procentueel een leuke winst maar dit was geen officiële tip omdat dit een klein bedrijf is en ik zeker geen koersen wil beïnvloeden.

Nu zou ik al mijn tips zo kunnen herhalen. want de ideeën die er vorig jaar waren zijn er nog steeds ....maar dat is te gemakkelijk dus nieuwe ideeën voor 2022 worden helemaal anders.

Accsys

 

Natuurlijk weten we pas op 31 december wat de eindstand wordt en pas dan kan er definitief een streep onder het spreekwoordelijke rendementssommetje. Maar zonder naar de concurrentie te hebben gekeken ga ik ervanuit dat iemand wel zo gek is geweest om een van de hype aandelen te kopen. Het leuke achteraf gezien is dit briljant. Dus gefeliciteerd voor iedereen die een beter rijtje had dan ik.

 

De Tips voor 2022 zelf volgen in deel 2

 

Disclaimer:

 

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en of onderliggende waarden.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur