Column: Twee fronten oorlog

lettergrootte
Iedereen die zichzelf onoverwinnelijk acht is bereid een twee fronten oorlog te starten. Duitsland deed het in de tweede wereld oorlog en Trump doet het in zijn handelsoorlog. Lang wilde hij niets met WTO of andere internationale organisaties te maken hebben en nu spant hij ze voor zijn spreekwoordelijke karretje.

Nu kon hij prima volhouden dat de Chinezen geen eerlijke handel voerde en IP rechten schade toebracht en dat dit banen kost van Amerikanen, maar om nu de Europeanen ook van diezelfde oneerlijkheid te betichten lijkt mij wat ver te gaan en verzwakt juist zijn verhaal.

Oké, de Fransen zijn socialisten en steunen hun industrie en ook de Duitsers steunen hun eigen industrie. Maar de Amerikanen geven steun aan boeren die last hebben van de trade war, kopen wapens en vliegtuigen uit eigen land en zijn met hun handelsoorlog niet echt een voorstander van de vrije markt dus of de WTO zich nu echt voor hen zou moeten inzetten is ook nog wel een dingetje.

In dit geval is het Airbus die al jaren geleden steun heeft gekregen, maar laten we nu ook eerlijk zijn, want wie kan er met goed fatsoen iets kopen van Boeing wetende dat ze het 747MAX schandaal nog steeds niet hebben opgelost? En nog belangrijker moeten de kaasboeren in Nederland en in Italië nu last hebben van importmaatregelen als gevolg van de Airbus vliegtuigen? Komt niet heel eerlijk over als je het mij vraagt.

Terug naar China

China had een feestje en de enorme parades gaven aan hoe groot de militaire macht van China is geworden. Jaren geleden stelde het land economisch en militair niet veel voor, maar nu is het een mogendheid om rekening mee te houden. Ook zouden we ons druk moeten maken over de effecten van de schuldenbergen aldaar en de effecten bij ons.

Hongkong probleem

Dan hebben we nog een probleem in Hongkong wat na maanden van voortsudderen nu langzaam maar zeker naar een escalatiefase aan het gaan is. Niemand mag meer maskers op en als iedereen geïdentificeerd is worden ze waarschijnlijk 1 voor 1 opgepakt. Zo doet China het ook met zijn eigen burgers dus waarom niet met de nieuwelingen uit de voormalige kroonkolonie?

Terug naar Trump

Trump heeft een grote uitdaging om herkozen te worden. Oké, er is geen echt alternatief zoals Hilary, maar de economie komt met slechte cijfers en of de renteverlaging iets daarin veranderd is even de vraag. De successen van Trump blijven uit. We hebben een Impeachment procedure en Noord-Korea blijft maar met raketten schieten.

Nederlands nieuws

Hier zijn we goed bezig alle economische groei in de kiem te smoren allemaal onder het mom van de CO2. Nu eindigt dit probleem klaarblijkelijk op de grens van een land, want in de Veluwe rijden minder hard en over de grens bij Duitsland mag je weer onbeperkt hard rijden. Ook doen we net of wij geen vervuiling uit het Ruhrgebied krijgen. Die Duitsers zijn enkele jaren geleden in paniek na de tsunami ramp in Japan gestopt met kernenergie en hebben sindsdien weer veel meer CO2 in de atmosfeer gebracht. Ook apart te zien is dat de Duitsers aan het gasnet gekoppeld worden onder het motto van het milieu en wij afgekoppeld. Kortom; het gaat best goed met de communicatie in Europa.

De Duitse Dax gaf afgelopen week een joekel van een verkoopsignaal. Volgens het boekje heb je kans op een rebound, maar daarna gaat de spreekwoordelijke stop eruit en gaan we waarschijnlijk een grotere correctie starten. 

In de Amsterdamse AEX index hebben we een bevestiging van de Dax. Immers ook in de AEX een verkoopsignaal.

Zombies en Jokers

Rente in de VS is nog wat gedaald, maar ook daar is de munitie om de economie aan de gang te krijgen in een panieksituatie of een echte economische teruggaan beperkt. In de weekendkranten was er eindelijk iemand die, net als ik al veel eerder deed, nu ook de kosten van de bank meenam in het rente verhaal en wat bleek door de kosten is er al langer een negatieve rente op de bank. Ook stond er in de weekendkranten een verhaal over de Zombificatie. Dit effect heb ik ook al veel eerder besproken. Het betreft namelijk het effect dat er allerlei banken en bedrijven kunnen voortbestaan in een nul rente, terwijl in de normale wereld in normale omstandigheden zouden deze bedrijven al heel lang failliet zijn geweest.

Kijkend naar de Sp500 dan zien we dat de beweging van vrijdag waarschijnlijk helemaal niet zo positief is. Persoonlijk hou ik rekening met een pull back naar de Twindicator lijn om daarna echt omlaag te gaan. Omhoog zou je de verkochte puts uit de aangeraden put spread kunnen terug kopen.

Andere indices, zoals de Russell2000 hebben ook allemaal verkoopsignalen gegeven en kijkende naar de escalerende handelsoorlog lijkt het me niet dat we snel weer nieuwe fantasieën gaan zien.

Sprekende over fantasie

Facebook zou met eigen crypto valuta komen, maar de eerdere partners haken af. Technisch is het nog een verkoopsignaal.

Google heeft ook nog steeds een verkoopsignaal, pas boven de 1.224,69 zouden we weer koopsignalen krijgen.

Believe in Unicorns

Als we het dan toch over fantasie hebben dan hebben we het ook over de Unicorns, zoals UBER. Als we denken dat we in Nederland een schandaal hebben met taxi’s rondom Schiphol dan moet je het boek lezen over Uber. Dit boek doet een spreekwoordelijk boekje open over dit bedrijf en dat zou niet bullish moeten zijn.

WeWork niet meer

We zien dat nu de fantasie van sommige bedrijven uiteengespat is. WeWork die in de trend van taxibedrijven zonder taxi’s en personeel, maaltijdbezorgers zonder restaurant en zonder personeel, vastgoedverhuurders zonder vastgoed wilde zijn. Maar de beurs had reeds de waarde van deze fantasie gedecimeerd en daarmee wilde de huidige aandeelhouder niet af van zijn belang (lees: werd de IPO gecanceld).

Beyond meat

Het was dierendag en een hoop vlees moest terug geroepen worden door hysterie rond de listeriabacterie. Iedereen met een virusje had ineens voedselvergiftiging en een grote partij eten wordt vernietigd. Het lijkt erop dat bedrijven die nep vlees maken, net als gewone bedrijven kans op bacterie besmettingen hebben. Het probleem is gewoon dat bacteriën soms gewoon immuun beginnen te worden voor al onze schoonmaak en ontsmettingsmiddelen. Beyond Meat heeft nog steeds verkoopsignaal in de grafiek en is fundamenteel heel duur. Zelfs als je in een enorme groei geloofd.

Niet geramd met Aramco

De IPO van de Arabieren is groter geworden, er komen meer stukken naar de markt. Ik zie er niets in, de spreekwoordelijk hoofdman nam verantwoordelijkheid voor een van zijn mensen die de journalist Khashoggi in stukken liet zagen in de ambassade in Turkije, maar of er nu echt iets veranderd is? En of je nu moet investeren in de olie industrie?

Tot slot

Amazon is een aandeel waar ik al langer negatief op ben en ik heb nog steeds verkoopsignalen in de grafiek.

Ook Home Depot is nu een sell, volgens de Twindicator.

Al met al ben ik dus niet onder de indruk van het herstel op vrijdag. De daling vorige week heeft technisch veel schade gegeven in de grafieken en fundamenteel word ik ook al niet vrolijk van die markt.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur