Column: Verrassingseffect (7 mei 2017)

lettergrootte
Op moment van schrijven is de uitslag van de Franse verkiezing nog niet bekend, maar wijst alles erop dat Makron wint. Nu moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat onze vrienden uit Rotterdam toch ook nog  voor een grotere verrassing zorgde dus alles is nog mogelijk.

Hoewel bij de Franse verkiezingen al langer vooruitgelopen was op deze overwinning en Europa en zelfs Amerika is opgelopen op deze wijsheid. Als beer wil ik verwijzen naar het gezegde: de acceleratie van de trend is het einde van de beweging…en aan het accelereren zijn we!

08-05 01

Trump-don’t-careplan

Afgelopen week was de markt ook blij dat Trump zijn Careplan er doorheen wist te drukken. Kijkend hoeveel mensen hun ziektekostenverzekering kwijt raken is het eerder een don’t care- dan een careplan. Dit en het al eerder actief uitzetten van illegalen moet effect hebben op de productie en productiekosten. En neem van mij aan dat is geen positief effect.

Onder Clintons leiding hadden de medicijn bedrijven en Biotech bedrijven het moeilijk gehad, maar hoewel een klein koopsignaal in de biotech is het toch niet een sector die, onder Trump, echt uit zijn dak is gegaan toch?

08-05 02

Farmacie aandelen?

Pfizer is een mooi voorbeeld van een Amerikaanse medicijnenproducent. Dit aandeel heeft juist een verkoopsignaal gegeven en toont verdere zwakte. Een gevolg van Trumpie?

08-05 03

Banken splitsen

Een sector die wel uit zijn dak is gegaan onder Trump is de bankensector, maar nu wil Trump de Glass Steagall-wet van 1933, die leidde tot opsplitsing van de banken in zakelijk en commerciële banken, weer invoeren. De wet werd eerder in 1999 door Bill Clinton teruggedraaid en nu zouden de ex- Goldman adviesmannen hem weer in een vernieuwde vorm willen invoeren? En hoe kan een gedwongen opsplitsing nu positief zijn voor de aandeelhouders? Ik was dan ook verbaasd dat de koersen van de grote jongens omhoog gingen op dit verhaal.

Gelukkig hoefde ik nog geen financieel harakiri te plegen, want BAC gaf uiteindelijk ook een verkoopsignaal.

08-05 04

Ook de olieprijs stond in de VS onder druk en dit zou normaal betekenen dat de olie aandelen en dus de indices ook omlaag gaan, maar ik zal zo een paar indices de revue laten passeren waar geen effect van de oliedaling was.

08-05 05

Ook zwaar gewichten als Alcoa kwamen met minder goede cijfers en gingen omlaag. Toch hadden de indices er weinig last van. Oke, we hebben verkoopsignalen in dit soort aandelen, maar wanneer gaan ze nu echt omlaag?

08-05 06

Aex van staal

Ondanks dat de staal en oliebedrijven het niet goed deden was de AEX zelf wel van staal en bleef goed liggen. Erger nog, ging uit zijn spreekwoordelijke dak en raakte nieuwe hoogte punten. Terwijl het in de candles er even op leek dat we een hamer hadden boven in te trend….

08-05 07

Duitse DAX uit zijn dak

Hoewel in de mei maand het gevoelig ligt gingen ook de Duitsers uit hun dak. Eerdere verkoopsignalen lijken heel ver achter ons, maar de acceleratie van de trend…

08-05 08

De succesfactor

Dan maar even naar wat successen, want met puts op de index was het een moeilijk verhaal. Eerst maar even First Solar, die op goede cijfers een mooie sprong maakte. Nu zijn we nog lang niet bij niveaus waar ik op gekocht heb, maar het is wel weer een goede stap. Ook lees ik veel goed nieuws over de sector en heeft Tesla ook zijn zonnebedrijf volledig geïntegreerd. In de zonnecelsector ontstaan veel banen in de VS en dus is Trump ook niet meer openlijk tegen. Ik schrijf zelf even calls op mijn aandelen omdat ik een korte consolidatie verwacht na de laatste sprong.

08-05 09

Ander succesnummer

Fitbit kwam ook met goede cijfers en maakte ook een koerssprong. Ik heb koopsignalen en heb het aandeel long en zie nog veel meer stijging.

08-05 10

Sportieve prestatie van UnderArmour

UnderArmour kwam ook met goede cijfers uit en is ook aan het herstellen. We hebben ook hier koopsignalen en dus is dit een lange termijn interessant aandeel.

08-05 11

Veel beweging in 3D

Een aandeel wat ik ook van tijd tot tijd long zit en even leken we een verkoopsignaal te krijgen…. maar direct erna werd dit een signaal geneutraliseerd en moet je dus nog long zitten. Cijfers vielen mij wat tegen. Wellicht toch afscheid nemen.!?!

08-05 12

Buffett effect?

Een lievelingsshort aandeel is al tijden fors aan het dalen, eind vorige week gaf Buffett aan dat hij het aandeel niet meer wil en dit liet het aandeel nog verder zaken. Ik heb helaas niet het geduld gehad om short te blijven, maar de signalen werken nog prima.

08-05 13

Sprekende over shorts

Amazon lijkt enigszins moeite te krijgen en de 1.000 dollar zie ik niet echt gebeuren. Toch moeten we eigenlijk wachten met shorts tot na de officiële signalen.

08-05 14

De 1 procent

We weten dat het grootste vermogen bij de rijke 1 procent van de wereld en dus ook in Nederland zit, maar zijn dan toch weer verbaasd als Nederland totaal in 2015 een slordige 5,7 miljard euro aan goede doelen geeft en dan halen de rijke 1 procent die slechts 246 miljoen geven toch weer de voorpagina. Als bedrag lijkt het veel, maar procentueel komt het niet overeen met het vermogen. Nu moet u me niet verkeerd begrijpen en complimenteer ik iedereen die geld of diensten schenkt,  maar volgens mij zijn het juist de 99 procent nog steeds de mensen die het meest geven, helemaal kijkende naar wat ze kunnen missen en verdienen.

Vix is nix

Een laatste ding is waar ik op wil wijzen is de extreem lage VIX. De markt ziet dus geen risico’s en die zijn er wel degelijk. Een iets oplopende VIX geeft procentueel enorme uitslagen.

08-05 15

Dus denkt nog eens aan het ouder gezegde : Sell in may and go away

En dan hoezo geen risico?

 

___________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur