Column: Vijf dagen Jackson Hole is geen Jackson 5

lettergrootte
Vijf dagen Jackson Hole is geen Jackson 5

Nu ben ik al weken verbaasd over het positivisme op en rond de beurs, het is alsof het allemaal een feestje is met een leuke band. Oké het weer is heerlijk zomers en we wanen ons zelfs in een kikkerlandje allemaal in mediterrane sfeer. Maar wellicht heeft niet iedereen het in de gaten, maar de dagen zijn aan het korten en dus gaan we weer richting de winter. Nu is de gasprijs hoog en ook de andere energieprijzen blijven en of worden eerder verhoogd dan verlaagd. Hierdoor stoppen bepaalde chemische fabrieken en zink fabrieken met produceren van energie slurpende producten. Let wel: dit geeft een rits aan problemen, want zo wordt er bijv. minder kunstmest gemaakt wat weer hogere prijzen in de landbouw geeft, etc., etc. Los van fabrieken zijn er ook tuinders die niet uitkomen met hun prijzen op basis van deze gasprijs en dus besluiten om geen groenten en bloemen te gaan verbouwen, wat weer leidt tot minder aanbod en dus hogere prijzen en dus inflatie….

De Boeren

Op dit moment valt door de droogte, de oogst van Tarwe en Mais enorm tegen. De klimaatproblemen en de tegenvallende oogsten is precies waarom ik al weken geleden zei dat we het stikstof probleem even moeten parkeren en de focus tijdens deze droogte op de productie moeten hebben. Want naast de droogte is er ook nog een oorlog in de Oekraïne. Voor Europa (en de rest van de wereld) is productie het probleem. Daarmee zeg ik niet dat het stikstof probleem er niet is, maar wel dat het op korte termijn voeden van de wereldburgers helaas een hogere prioriteit heeft. Tot zo ver inflatie, terug naar de beurs van de afgelopen week.

Geen Jackson 5 party

Ondanks dat niemand zich afgelopen week bezig hield met alle problemen die we hebben, was het alles behalve een feestje. Op de beurs zaten we vijf dagen te wachten op de FED in Jackson Hole en uiteindelijk kregen we precies wat we verwacht hadden, namelijk berichten waarbij de focus op inflatiebestrijding ligt.

Maar al met al blijft het bizar dat je eerst hoger gaan en alles even negeerde om daarna weer net zo makkelijk lager te gaan. Zo lijkt er gevoelsmatig weinig gebeurd. Echter kijkende naar de indicatoren is er per saldo wel degelijk wat gebeurd, we hebben namelijk over een breed front weer verkoopsignalen en dat is geen goed nieuws. Er kwam dus geen feestelijk nieuws uit de VS en er was geen reden tot een party.

Sp500

T-bonds futures

Vorige week gaf ik reeds aan dat de Amerikaanse lange rente zou oplopen en dat deed het dan ook. Donderdag was er echter weer een herstel en deze week wordt dan ook weer van belang of de trend van hogere rente en lagere obligatiekoersen doorzet.

Tbond

Kort nog boven lang

De 2jaars rente in de VS (nu 3,46%) staat op vrijdag 26 augustus ’22 nog steeds hoger dan de rest. Zo staat de 5jaars rente in de VS  3,22 procent en de 10jaars rente op 3,06 procent. Dus vanuit de curve zijn er nog steeds signalen van een komende recessie. De 30 jarige rente staat op 3,29 procent.

Het is overigens wel leuk om te zien wat een mega beweging die 2jaars bond in een relatief korte tijd heeft laten zien. De Koers ging van boven de 110 naar onder de 104. Dus zelfs als je als belegger, actief naar een verkorting van je looptijd bent gegaan, dan ben je nog steeds getrakteerd op een beweging van pakweg 6 procent verlies. En dat in een zeer defensief product. Je moet er niet aan denken dat je een veel langere looptijd had of een slechtere debiteur dan waren de verliezen nog groter geweest.

2years bond

Pariteit zegt iets over kwaliteit?

De euro is onder de 1 USD beland en lijkt nog veel dieper te kunnen gaan. Eerder riep ik dat we gemakkelijk 0,85 kunnen zien. Een zwakkere euro zegt iets over hoe de wereld kijkt naar onze huidige economie.

euro

6 maanden oorlog…

Zeker als we even iets langer kijken dan zien we dat sinds de Oekraïne oorlog die al meer dan 6 maanden duurt, we nog veel dieper gegaan zijn. En dat terwijl we in het westen het plan hadden de Russische Roebel te willen verzwakken….

euro lang

Eindelijk duidelijkheid

We hebben in de AEX zowel in de Twindicator als de EB indicator weer verkoopsignalen. Dat is geen goed nieuws voor de optimisten.

AEX

Bevestiging

De Duitse DAX bevestigd alle verkoopsignalen en wist ook niet boven de 200daags uit te komen.

DAX

Allemaal volgens het boekje?

Kijken we naar de zeer brede Amerikaanse Wilshire5000, dan zie je dat de correctie voorlopig min of meer volgens het boekje gaat. Volgens het boekje zou je uiteindelijk terug moeten naar de niveaus van 2020 oftewel de bodem van de corona paniek. Maar sowieso naar de onderkant van het trendkanaal. Dat is ruwweg 30.000 in de Wilshire5000 index maar kan dus ook 25.000 worden als we daadwerkelijk de coronabodem gaan testen.

Wilshire

Meer in detail

Als we inzoomen en dus meer op de kortere termijn kijken dan zien we duidelijke verkoopsignalen in de Twindicator in deze Amerikaanse index. Korte termijn steun zou iets in de zone liggen van  36.000 a 37.000 punten.

Wilshire

Drama?

Maar niet alleen de brede markt ook de toppers van de Nasdaq geven verkoopsignalen. Zo waren we dus niet door de 200daags gemiddelde lijn omhoog gebroken en nu ook nog eens onder de Twindicator. Vrijdag ging de Dow Jones er 1.000 punten in en dat was ondanks dat het in procenten ‘maar’ 3 procent was, psychologisch ook wel een dingetje. Snel weer even naar de Meme beleggers.

Nasdaq

Luchtfietsen met hometrainers

Nu ga je met een hometrainer niet vooruit, maar beleggen in de producten van een hometrainers heeft ook geen vooruitgang gegeven. Nu heb ik het nadat de economie weer open ging het meerdere keren gehad over de verkoop van corona winnaar en het kopen van de bedrijven die het juist slecht deden in die periode. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat het fanatisch deed in een periode dat de sportscholen door lock-downs dicht waren en iedereen thuis fit moest zien te blijven. Peloton maakt hometrainers en deed dus goede zaken. Maar wellicht heeft u net als ik allerlei fitness apparaten thuis die na een tijd niet meer gebruikt worden en zelfs op marktplaats geen succes zijn, althans niet in vergelijking voor wat je betaald hebt.

Recent veerde het bedrijf weer iets op nadat het aangekondigd had dat ze een samenwerking met Amazon hadden. Vraag me niet waarom maar na dit bericht schoot de koers omhoog. Echter daarna kwam het bedrijf met dramatische cijfers en dus ging Peloton weer fors omlaag.

Peloton

Pre-corona

Als we even uitzoomen dan zien we helemaal wat een enorm corona succes dit bedrijf was en op zich is het dan ook wel weer logisch dat je nu spreekwoordelijk iedereen zo’n ding op zolder heeft we onder de pre-corona prijs staan.

Peloton

Het nieuwe normaal

Sprekende over pre-corona niveaus, we kijken dan ook weer eens naar Zoom Video software. Ja er zijn meerdere concurrenten in dit segment maar ook moeten we weten dat we juist door de gewenning van de lock-down gemakkelijk dit soort software gebruiken om gesprekken met een cliënt aan te gaan. Dus de markt als geheel is groter dan het pre corona verhaal. Daarmee zou je denken dat het aandeel niet op de oude niveaus zou horen toch? Maar nu heb ik nog geen koopsignalen maar negatief ben ik dus niet meer op dit aandeel.

zoom

Lockdown beauty

Nog een mooi voorbeeld van een bedrijf dat veel geld verdiende toen iedereen in de lock-down was en restaurants gesloten waren. De maaltijdbezorger van Just Eat Take Away (in Nederland ook wel bekend als Thuisbezorgd) is sinds het opengaan van de economie ook behoorlijk gedaald in koers. Het idee was dat we weer gingen uiteten. Dat idee klopte natuurlijk maar het was niet dat we nooit meer iets bezorgd wilde hebben. Nu is dat verhaal enerzijds geschiedenis. Maar toen we ver onder de pre-corona niveaus gingen omdat het bedrijf wat enthousiast was geweest met marktaandeel te kopen op verkeerde momenten zat ik te kijken om dit aandeel weer op te pakken. Uiteindelijk deed ik dat ook te vroeg.

Just Eat

Just fill the gap

Maar gelukkig is er nu nieuws is geweest over verkopen van (onder)delen van dit bedrijf en het bedrijf dus weer gaat focussen hebben we koopsignalen in dit aandeel.  Sowieso hebben we na een sprong op verkoop nieuws een terugval gehad en hadden we dus “gap filling” in Just Eat. We hebben naast de gap filling ook koopsignalen in de Twindicator we hebben alleen wel een stoploss op 16,19 Euro.

Just Eat

Een leuke grap voor het theater

We hebben dus winnaars en verliezers in corona tijd. Na corona zouden we weer naar Bios gaan en zou dat een soort van winnaar kunnen worden (lees herstellen van). Maar ondanks bijv. Top Gun wat een mooie spectaculaire film voor in de Bios was, heeft mogelijk het mooie weer en de concurrentie van de vele buiten activiteiten zoals concerten en festivals ons afgehouden om direct weer naar de Bios te gaan. In de UK viel twee weken geleden zelfs een keten om en in Amerika hebben we AMC die op het UK verhaal lager ging. Nu was AMC alles behalve een normaal aandeel en waren er meer redenen om lager te gaan. Zo kwam AMC met een soort van afsplitsing van een preferent aandeel: Ape (AMC Preferred Equity). Ape is natuurlijk een enorme knipoog naar de MEME beleggers want die hebben NFT’s met apen en crypto valuta’s met apen en andere beesten.

De APE afsplitsing

Je zou deze uitkering van Ape aandelen min of meer als een aandelensplitsing kunnen zien. Maar nadat de aandeelhouders eerst een soort van dividend kregen is het plan om nog veel meer Ape eenheden te introduceren. Men wil via het Ape aandeel uiteindelijk 1 miljard dollar ophalen om de marketing een push te geven en andere investeringen te doen. Men hoopt dat de Meme beleggers met hun speculatie het bedrijf er weer bovenop helpen.

Een dividendje of een splitje

Dus bestaande aandeelhouders van het aandeel AMC Entertainment Holdings (Klasse A) ontvangen een extra preferent aandeel dat sinds kort verhandeld kan worden met de tickernaam "APE". Het lijkt een beetje op een aandelensplitsing in de verhouding van 2-voor-1. Immers de aandeelhouders die één aandelenaandeel in AMC Entertainment hadden, ontvingen een extra preferent aandeel (Preferred Equity Share) APE. Maar de beleggers zijn er dan ook nog niet uit wat en hoe we de “aandelensplitsing” moeten interpreteren en of (en hoe) we historische moeten corrigeren als split of als bonus share. Het is dan ook zeker geen gebruikelijke aandelensplitsing en ook kan je het niet zien als een soort van stockdividend. Het preferente aandeel APE handelde tussen de 6,25 USD en 7,50 USD maar door de plannen om er nog veel meer te plaatsen vraag ik me af of dit stand kan houden. 

AMC Entertainment rapporteerde een daling van het nettoverlies tot USD 121,6 miljoen vergeleken met USD 344 miljoen een jaar eerder. De EBITDA kwam uit op USD 107 miljoen, een stijging met ongeveer USD 258 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het aantal mensen dat films keek in de AMC-bioscopen steeg met 168% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het APE of AMC Preferred Equity is dus vanaf 22 augustus 2022 (na de aandelensplitsing van AMC Entertainment) verhandelbaar. Beleggers met 1 aandeel AMC-aandelen ontvingen dus een aandeel APE-aandelen en daarmee was de grafiek minder dramatisch dan je zou denken. We moeten dus het aandeel corrigeren voor het aandelen wat we gekregen hebben. Maar dit is niet echt een klassieke stocksplit…

Kortom wordt vervolgd 

AMC

Sprekende over stocksplitsing

Tesla deed de 1 op 3 split op de klassieke manier zoals deze al in juni aangekondigd was. Maar ondanks deze splitsing zie ik geen heel positieve toekomst voor dit aandeel ik geloof dan ook ik historische determinisme. Het aandeel kan zijn toekomst niet ontlopen. De grote hoofd schouder is ondanks iedere truc uit het boekje nog steeds intact. 

Tesla

Kort of short?

Korte termijn moeten we officieel wachten op het verkoopsignaal is de Twindicator. Dus onder de 274,55 USD moeten we enorm oppassen. 

Tesla kort

Tot slot

In de Bitcoin zie ik nog steeds een Down flag en dus als we onder de 20.000 gaan dan denk ik dat we een versnelling omlaag gaan zien en we mogelijk zelfs 14.000 weer gaan zien. Ik heb geen positie en ook geen persoonlijke haat jegens deze valuta en kijk puur technisch.

Een daling van de Bitcoin kan weer allerlei Tech aandelen raken, dus wees gewaarschuwd.

Bitcoin

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur