Column: Volatilty komt eindelijk terug

Meer dan vijfentwintig jaar vertel ik tijdens optiecursussen dat de volatility (VOL) van aandelen wereldwijd normaal rond de twintig is, maar de afgelopen jaren was de vol eerder rond de tien dan rond dat normale niveau. Omdat volatility ook een Risicomaatstaf is het idee dus ook dat de risico’s jaren heel laag waren en nu weer oplopen.

De Vix een Amerikaanse index die de volatility van de Sp500 aangeeft is weer rond de 20.

20-11-2018 01

Hogere volatility heeft effect op portefeuilles die risico gewogen ingericht zijn. Je gaat dan dus minder in aandelen beleggen in de portefeuille als de volatility stijgt. Dus bij hogere volatility krijg je juist verkopers vanuit deze theorie. Nu ben ik zelf geen groot fan van deze methode vooral omdat de Vol vaak ineens omhoog schiet en je dus uit je aandelen moet als de beurs omlaag gaat, maar zoals we bij ons thuis altijd zeggen, je moet niet alle beleggers langs krijgen die wel volgens de risico gewogen methode een portefeuille handelen. Kortom de stijging van de Vol gaf wellicht wat druk op aandelen.

Andere effecten van hogere Vol

Goed nieuws is dat de schrijvers van opties eindelijk weer een beetje premie krijgen want een hogere Vol is ook duurdere opties. De vuist regel is: een verdubbeling van de Vol is een verdubbeling van de optieprijzen. Als de vol te hoog wordt moet je in spreads gaan handelen. Maar laten we maandag eens kijken of het leuk is om weer wat calls te geven.

Italië nog steeds een rommeltje

Italië heeft nog steeds geen begroting met goedkeuring van Europa. Eens kijken hoe dat gaat uitpakken.

 

FTSE100 en de Brexit

Een andere reden dat er meer volatility is de afgelopen weken is het probleem rond de Brexit. De UK dreigt stuurloos te gaan worden nu er geen beslissingen vallen. Wordt D Day of Mae Day?

De AEX staat ondanks al dit geweld nog op een koop in de Twindicator pas een slot onder de 521,62 triggered een verkoopsignaal.

20-11-2018 02

Iets uitgezoomd zien we een minder positief beeld in de AEX en zien we al langer een trendbreuk van een langere termijn opgaande trend.

20-11-2018 03

De Duitse Dax index staat al langer op een verkoopsignaal, maar een herstel lijkt wenselijk.

20-11-2018 04

So far so good

De herstel beweging naar de trendlijn en de hernieuwde val waren redelijk voorspelbaar, maar gaan we nu weer nog verder omlaag? Een val onder de eerdere low zal voor een grotere daling gaan zorgen. Op dit moment nog even afwachten.

20-11-2018 05Dow Jones laat ook verkoopsignalen in de Twindicator zien, maar ook hier even wachten op een bevestiging van de trend.

20-11-2018 06

Gevallen engelen sneuvelen

Een aandeel als GE leek een leuke koop

Calls schrijven op GE? Als ik zo naar de out of the money strikes zit te kijken wordt ik daar niet heel vrolijk van. Als je namelijk rond de 10 gekocht hebt dan wil je liever niet de call met uitoefenprijs 8 geven helemaal als je daar maar 0,80 dollar voor krijgt zoals januari 2019. Je zou meer verwachten gezien de beweging. Dus gek genoeg zou ik liever een call jan uitoefenprijs 8 kopen en 80 cent kunnen verliezen dan nu de aandelen en 8 dollar kunnen verliezen.

20-11-2018 07

Daimler ook in de Twindicator een verkoopsignaal hoewel ik toch zou denken dat dit toch een leuk gokje is.

20-11-2018 08

First Solar?

We hebben gelukkig weer een koopsignaal en daarmee kan het toch weer goed komen met onze koopkandidaat.

20-11-2018 09

Nvidia en de Bitcoin

De cijfers van Nvidia vielen afgelopen week tegen en de koers dook omlaag. De Twindicator heeft mooie short signalen afgegeven en had je deze gevolgd dan had je top resultaten gehad.

20-11-2018 10

Amazon down down deeper and down

Ook mooie short signalen in AMZN, in een behoorlijke daling hebben we lekker meegedaan. Het nummer van een oude rockband lijkt van toepassing.

20-11-2018 11

Apple toch een H&S patroon

Gezien de trendlijn zou je verwachten dat de daling nu even klaar is. We gaan weer long in Apple. (winst op short)

20-11-2018 12

Facebook boefjes?

Een aandeel waar de short ook prima gewerkt hebben is FB. Het bedrijf staat er onder druk en men moet iets aan zijn eigen geloofwaardigheid gaan doen.

20-11-2018 13

Tesla niks aan het handje?

Technisch wachten we nog steeds op de short. Tot die tijd even niks.

20-11-2018 14

Nog even ING

Het aandeel ING is mooi op de Twindicator dus een koop met een strakke stoploss. Een long dus.

20-11-2018 15

Iets wat omhoog gaat…

Al met al zijn de grote jongens (Apple, Amazon, Facebook, etc.) die eerder de markt omhoog trokken nog steeds aan het dalen. Zoals ze eerst de markt lieten stijgen zo kunnen ze de boel gemakkelijk laten dalen.

Voor de rest valt het me op dat de wereld niet klaar is voor globalisering, de Amerikanen maken onderling ruzie en ook wij gebruiken een kinderfeest om over en weer elkaar te overtuigen dat we vast moeten houden aan oude gebruiken. Dus zonder een mening te hebben over de Piet discussie valt het me op dat we wereldwijd over allerlei zaken escaleren.

20-11-2018 16

Tot slot een short

Adobe is een aandeel wat ik wel zou willen shorten. De grafiek is er een uit het TA boekje.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: