Column: Waar is de bodem?

lettergrootte
De vraag die iedereen in deze dagen bezig houdt: waar ligt de bodem? Helemaal omdat de beurs vrijdag in de VS weer onderuit ging.

Voordat we het over de bodem gaan hebben wil ik mijn irritatie kwijt over dat er ineens goeroes zijn die dit allemaal voorspeld hebben. Zo kwam Charles Nenner ineens in de Telegraaf als de grote man naar voren, maar iedereen die CNBC kijkt weet dat hij op een Dow Jones niveau van lager dan de huidige niveaus reeds verkoopadviezen gaf. Op 17 april 2013 en op 30 september 2014 was hij bij CNBC. Kijk en bepaal zelf of hij echt nooit verkeerd zit.

Nu is dit allemaal jaloezie dus maar terug naar de S&P 500, vrijdag ging de beurs in de VS weer fors omlaag en ook de futures gingen weer fors lager. Dat wil zeggen ver na slot Damrak. Daarmee ziet het er voor maandag 23 maart niet goed meer uit. Vorig weekend gingen zaken ook anders dan je op vrijdag zou hebben bedacht dus laten we even afwachten. Persoonlijk verwacht ik een klein herstelletje. 

Of op naar 2008 niveaus?

Hoewel we nu ineens lange termijn verkoopsignalen hebben waarbij je normaal dan veel verder omlaag gaat, houd ik even vast aan mijn korte termijn gevoel. Komt dat niet, dan hebben we wel alle reden om alsnog te gaan voor een, voor veel langere tijd, lagere beurs. Waarbij dan, het koersdoel minimaal op 2008 niveaus ligt. Dus een AEX van rond de 200 ofzo.

Russell 2000 heeft korte termijn een iets positiever beeld.

Nasdaq vrijdag toch weer een negatief patroon, nadat eerder een bodem gevormd leek.

In de maandgrafiek moeten we niet verder dalen, want dan kon het wel eens echt heel pijnlijk gaan worden.

Berkshire Hathaway c.q. meneer Buffet heeft zo vlak voor zijn pensioen al de nodige pijn.

Als we echt een deflatie scenario zouden krijgen zou je goud en zilver kunnen kopen.

 

Maar we zien dat goud toch is weggezakt en nu op niveaus staat dat het toch ook wel weer kritisch zal worden. 

Volatility in de candle indiceert een draai omlaag, ik zie een engulfing bear patroon.

Kortom als de steunniveaus niet houden dan moeten we juist de VS short, ipv Europa. Natuurlijk hopen we op een bodem waarbij de volatility iets terug kan. Kijkende naar de candles in de VIX index lijkt dat het voorkeur scenario, maar we houden met alles rekening.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur