Column: Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen

lettergrootte
Dit is een uitspraak van een beroemde clown (Bassie), maar het lachen vergaat je als belegger die vanuit economische theorie en met boerenverstand weet dat de reële economie zwaar geraakt is door corona en je denkt dat dit ook invloed heeft op de beurs. Nu gebeurt dit klaarblijkelijk niet en reageert de beurs niet echt op de economie, de kloof tussen “Wallstreet” en “Mainstreet” is groter dan ooit. Dit komt mij als ouwe rot in het vak clownesk over, maar het ondermijnt ook je zelfvertrouwen. Want of cijfers nu goed of slecht zijn, we gaan altijd omhoog. Of er nu een vaccin is uitgevonden of toch niet, we gaan altijd hoger. Of er nu protesten zijn tegen de Amerikaanse president en die in de peiling omlaag gaat, of niet. We gaan altijd hoger. Of er nu wel of geen dividend is bij bedrijven, of er nu wel of niet een inkoop eigen aandelen is, of er nu wel of niet enorm afgeschreven wordt bij de bedrijven, we verlies maken bij grote bedrijven, er faillissementen zijn, etc., ….we gaan altijd hoger en blijven lachen.

Don’t fight the FED?

Je krijgt dan verhalen dat we niet tegen de centrale banken moeten ingaan, maar als iemand dit zegt en ik dan vraag wat een gemiddelde of kleine ondernemer heeft aan de huidige hulp van de centrale banken? Dan wordt het verhaal ineens heel wollig en theoretisch. Voor de duidelijkheid: het MKB heeft praktisch gezien bijvoorbeeld aan de duizenden  miljarden euro’s voor opkoopprogramma’s voor obligaties, helemaal niets. De grote jongens wel, maar de ruggengraat van onze economie heeft hier niets aan.

And now for something completely different

Dus eerst iets anders dat me als ondernemer irriteert; natuurlijk zijn dat nog steeds de zware beperkende regels rond het coronavirus. Overigens wordt het virus misbruikt zo hebben we in buitenlandse gevangenissen heel toevallig bij de politieke tegenstanders ineens uitbraken van het virus, maar ook vliegtuigmaatschappijen maken misbruik van het virus door de boekingen wel te betalen, maar cancelen daarna (alle) vluchten en geven je niet je geld terug.

Als je demonstreert zijn de te beperkende regels er ook, dus zelfs voor een heel goed doel waar ik 100 procent achter sta, moet je jezelf aan de regels te houden. Toen men dit niet deed waren er geen gevolgen, maar als je een organisator van een Dance event voor jonge mensen je ook niet aan de beperkende maatregelen houdt, dan kan ik je verklappen wat er gebeurt. Terwijl dat ook in de open lucht is en voor jongeren die niet echt de risico groep zijn. Wie snapt het nog?

Nasdaq lang

Maar ook voor de risicogroep begint het nu wel echt pijn te doen, neem mijn bejaarde moeder met Alzheimer. Zij mag door drukte in het tehuis eens in de twee weken achter glas bezocht worden en dat terwijl haar geestelijke gezondheid juist baat heeft bij de bezoeken. De regels zijn nog heel strikt en dat terwijl de terrassen wel open zijn. Over dat laatste, nu is het zoals ik ook vorige week aangaf juist de manier hoe de overheid communiceert waardoor er veel angst is bij de bevolking en dus zijn de terrassen zelfs op 1,5 meter niet vol. En dat is dus niet alleen door slechte weer dat velen het laten  afweten. Nogmaals nu ben ik geen viroloog maar dat hoeft ook niet want we hebben het over de economie en gezien het geringe aantal doden maar ook de duidelijkheid (bekendheid) inzake het virus bij iedereen, zou ik voor meer vrijheid willen pleiten om zo de economie te redden en daarmee veel ondernemers.

Gevoelig

Toch nog even over de vele demonstraties in de Nederland en ook in de VS. Op 4 mei mochten we ondanks de 75 jaar jubileum herdenking, niet op de Dam komen om onze doden te herdenken, echter op 1 juni is het wel oké om er in grote getalen te demonsteren. Even voor de duidelijkheid, voor mij is er geen belangrijkheidsniveau waar ik me over wil uitspreken, in het soort doden en zelfs in aantal is er voor mij geen reden waar ik me over wil uitspreken. Echter voor de politiek zijn er klaarblijkelijk wel verschillen en die verschillen ondermijnen het beleid.

Maar snel naar de economie

De Chinese import was volgens recente cijfers min 16,7 procent in mei. Dit was de scherpste daling sinds 2016. De export liet ondanks de vele medische producten die geëxporteerd worden ook een krimp zien. De krimp was minder heftig dan de import maar was toch een min van 3,5 procent. Nu zou ik nog heel veel cijfers kunnen bespreken uit Europa en andere delen van de wereld, of het hebben over de USA savings rate (geld dat dus niet uitgegeven wordt en niet in de economie komt), maar het ging uiteindelijk om het Amerikaanse werkloosheidscijfer.

Pesonal Saving Rate USA untill April2020

Cijfers tot april, Bron Statista: https://www.statista.com/statistics/246268/personal-savings-rate-in-the-united-states-by-month/

Fools, liars and damned statistics

De werkloosheidcijfers vielen als je de media moet geloven mee, maar dat de Chinezen cijfers en de media manipuleerden wisten we wel, maar dat de Amerikanen geen spat beter zijn is toch wel weer schrikken. Oké, om eerlijk te zijn had ik de manipulatie ook enigszins verwacht (ik heb het helaas eerder meegemaakt) en daarom benoemde ik het ook vorige week in mijn Column (https://todaysgroep.nl/nieuws/column-eindelijk-echt-lente-in-2020/) en wees op de Trump truc door het getal heel hoog te zetten. Ook wees ik op de verschillende soorten werkloosheidscijfers in de VS en verwees naar Wikipedia. Je hebt de U1 tot U6 en de Amerikanen zijn creatief met het schuiven in verschillende categorieën. Even de U6 is het totale getal van echte werkzoekenden, dus inclusief de mensen die parttime werken en graag full time zouden willen werken. In februari was dit U6 getal 7 procent en in mei 2020 was dit (totale) getal 21,2 procent. Natuurlijk is dit cijfer een veel betere indicatie van het corona effect. Maar even naar het cijfer waar iedereen naar keek en we gaan eerst even naar een uitleg hoe het werkloosheidscijfer werkt en dat het niet een getal uit de computer van de overheid is waar het aantal werklozen personen op staan nee het is een statistisch onderzoek en dat maakt een inschatting. Hier even de uitleg hoe het cijfer tot stand komt we quoten ene website die recent een hele uitleg gaf:

https://nl.talkingofmoney.com/how-does-u

Quote: “Hoe berekent het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics het werkloosheidspercentage dat maandelijks wordt gepubliceerd? - 2020 - Talking go money.  Inhoud:

Het werkloosheidspercentage is een van de indicatoren die het meest wordt gevolgd en wordt door bedrijven, beleggers en burgers gebruikt om de gezondheid van de Amerikaanse economie te meten. Beleggerssentiment en consumentenvertrouwen hebben sterke omgekeerde relaties met het percentage werkloze Amerikanen. Wanneer de werkloosheid stijgt, houden beleggers hun geld nauwlettend in de gaten en worden consumenten terughoudend, uit angst voor economische calamiteiten. Wanneer het percentage laag is, hebben mensen meer vertrouwen in de economie en dit komt tot uiting in hun investerings- en bestedingspatronen.

Bureau of Labor Statistics Survey

Ondanks wat veel mensen denken, wordt het werkloosheidspercentage niet gemeten door het berekenen van het aantal mensen dat een werkloosheidsverzekering afsluit. In feite komt de overheid elke maand met dit langverwachte aantal op de proppen door een proces te volgen dat meer lijkt op de Amerikaanse Volkstelling. Het werkloosheidspercentage wordt gemeten door een afdeling van het ministerie van arbeid, bekend als het Bureau of Labor Statistics of BLS. Dit overheidsagentschap voert een maandelijkse enquête uit met de naam Current Population Survey waarbij 60.000 huishoudens zijn betrokken. Deze huishoudens worden geselecteerd met behulp van willekeurige steekproefmethoden die zijn ontworpen om zo dicht mogelijk bij de grotere bevolking te komen.

Het aantal huishoudens in de steekproef kan klein lijken, vooral in vergelijking met de meer dan 350 miljoen mensen die in de VS wonen, maar het is eigenlijk vrij groot in vergelijking met de meeste opiniepeilingen; meestal bevatten deze enquêtes ongeveer 2.000 deelnemers, soms zelfs minder. Elke maand contacteren de medewerkers van de U.S. Census de huishoudens in de steekproef en stellen specifieke vragen om de werkstatus te bepalen. Het eerste stuk informatie dat ze willen bepalen, is hoeveel mensen in het huishouden daadwerkelijk in het arbeidsproces zitten, hetgeen betekent dat deze mensen een baan hebben of actief op zoek zijn naar werk. Alleen burgers die werken, worden meegeteld in het werkloosheidscijfer. Iemand die geen baan heeft maar beweert dat hij er niet naar op zoek is, wordt beschouwd als uit de beroepsbevolking en wordt niet meegeteld in het werkloosheidscijfer.

Stel bijvoorbeeld dat gedurende een bepaalde maand de BLS informatie verzamelt over in totaal 100.000 mensen uit de 60.000 enquêtehuishoudens. In totaal beweren 25.000 van hen dat ze geen baan hebben en er niet actief naar op zoek zijn. Deze mensen zijn geclassificeerd als niet in de beroepsbevolking. Ze worden niet meegeteld voor het werkloosheidspercentage. De overige 75.000 beweren actieve leden van de beroepsbevolking te zijn, hetzij omdat ze een baan hebben, hetzij omdat ze er actief naar op zoek zijn. Van die respondenten hebben er 70.000 betaald werk, terwijl de overige 5.000 werklozen zijn, maar op zoek zijn naar werk. Daarom is 93% van de respondenten in de beroepsbevolking werkzaam; de resterende 6.7% wordt als werkloos beschouwd. Het officiële werkloosheidscijfer voor die maand is 6,7%

Enquête-controverse

Hoewel er nog eens 25.000 werklozen in de enquête zitten, omdat ze als zijnde buiten de beroepsbevolking worden beschouwd, tellen ze niet als werklozen mee voor zover het de officiële werkloosheidsgraad betreft. Dit is een controversieel onderwerp, omdat velen denken dat de werkloosheid een groot aantal mensen uitsluit die geen deel uitmaken van de beroepsbevolking, niet omdat ze geen baan willen, maar omdat ze het gewoon opgegeven hebben. Daarom beweren sommige mensen dat het werkloosheidspercentage een helderder beeld schetst dan de realiteit”

Unquote

 

 

Nu wordt het nog leuker want wat bleek?

Het bleek dat in de enquête uitvraag van april 2020  er een aantal mensen onterecht aangemerkt is als werkend en dit terwijl ze eigenlijk gewoon werkloos waren. Zouden we deze fout corrigeren, dan zou het werkloosheidspercentage in de VS in april in feite op reeds 19,5 procent hebben gestaan. Over het net gepubliceerde getal dat betrekking heeft op mei, moet ook een fout gehaald worden zo bleek na de bekendmaking. Het werkloosheidscijfer komt na deze correctie uit op 16,4 procent. In plaats van de gerapporteerde 13,3 procent. Dat werd ook o.a. door Marey, de econoom van de Rabo bevestigd. Kortom zouden we niet naar de U6 kijken en naar de cijfers waar de media alle aandacht voor hebben dan zou zowel vorige maand als deze maand er een fout gemaakt zijn waardoor de cijfers beter dan verwacht waren…  gelukkig geloof ik in de spreuk “al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel”. Ook geloof ik dat de valuta traders ook iets slimmer zijn dan de aandelen kopers.

 Euro Dollar grafiek

Los van de werkloosheid

Nu noemde ik straks al wat punten die van groot belang zijn zoals inkoop eigen aandelen, dividend, etc. maar ook van groot belang zijn de vrije handelsmogelijkheden en de Amerikanen en China laten de boel ouderwets hoog opspelen. Een vraag in het verlengde van deze strijd is of Hongkong financieel centrum van de regio kan blijven? Of Trump president kan blijven nu hij zo onder vuur ligt? Of de Britten uit hun eigen schaakmat situatie kunnen komen en een harde Brexit voor juli weten te voorkomen? Maar ik zal niet verder in herhaling vallen, want ik heb eerder in de column (https://todaysgroep.nl/nieuws/column-we-gaan-zuidwaarts/) de tien zaken benoemd die ieder op zich al de beurs zouden moeten laten corrigeren onder de niveaus van vorig jaar. En we staan bijvoorbeeld in de Nasdaq hoger dan vorig jaar.

Nasdaq kort

De grote aandelen in de Nasdaq zijn de Social Media aandelen die een behoorlijke tik hebben gekregen in hun reclame inkomsten. Veel merken vonden het ongepast om te adverteren of vonden het zonde van hun budget omdat er teveel consumenten thuis zaten dan wel de hand op de knip hadden (en hebben). Nu gaat dit effect waarschijnlijk pas later in de cijfers terecht komen. Maar liep die beurs niet altijd overal op vooruit?

Facebook

Een ander groot aandeel in de Nasdaq is Amazon. Dit aandeel werd aangevallen door Tesla topman, Musk. Hij wilt een opdeling van het al veel te machtige Amazon (split-up).

Amazon

 

Do you feel lucky punk?

Als dit echt gaat gebeuren zou de Nasdaq niet op high moeten staan. Ook zouden we ons af moeten vragen of de diverse IT aandelen zoals ASML gezien de dip in de economie wel full steam blijven verkopen? Hoe was dat in vorige economische dips?

ASML

En wat moeten we denken van een premium biertje als Heineken, met horeca dicht en economie VS in de dip? Technisch hebben we precies een vijftig procent retracement.

Heineken

 

Tot slot een uitspraak van een centrale bankier:

“Once stock prices reach the point at which it is hard to value them by logical methodology, stocks will be bought as they were in the late 1920’s not for investment but to be unloaded at a still higher price. The ensuing break could be disastrous because panic psychology cannot be summarily altered or reversed by easing money policies”.

 

Dit is een uitspraak van FED voorzitter Alan Greenpan reeds gedaan ver voordat hij bij de FED begon, in de maart 1959 in het Fortune magazine. Even vrij vertaald en dat is precies wat er nu aan de hand is, zijn de kopers op de aandelenbeurs niet geïnteresseerd in investeringen. Nee ze kopen aandelen omdat men denkt deze op hogere niveaus weer te kunnen verkopen. Zolang de beurs overal op omhoog gaat is dat natuurlijk niet moeilijk. Maar als de beurs gaat corrigeren leidt dit tot heel grote paniek en enorme problemen en daar helpt de politiek van de centrale banken niet meer tegen….

AEX grafiek kort

Denk daar maar eens over na als je het de komende week naar de oude hoogte punten tilt en de laatste beer afschiet.

 

 

-De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur