Column: We zijn er Biden, maar nog niet helemaal…..helemaal

lettergrootte
De afgelopen week ging, zoals verwacht, over de verkiezingen waar er aanvankelijk geen duidelijke winnaar was. Ook weer meer Covid19 maatregelen en slachtoffers, vaak toch tegenvallende bedrijfscijfers en werkloosheidscijfers. Daarbij kwam het onverwacht en ineens even het doorhalen van de grootste IPO ooit. In ANT Group (Chinees aandeel) was uitgebreid in de grijze handel gehandeld. Ineens werd de hele beursgang door de Chinese toezichthouder geblokkeerd en daarmee werd de miljardendeal uitgesteld en of doorgehaald. Je zou wellicht denken aan een lagere beurs op al deze ingrediënten, maar het tegendeel bleek een feit en hadden we ineens een fors hogere beurs. Als iemand het nog los van manipulatie door centrale banken kan uitleggen dan hoor ik het graag.

De Amerikaanse verkiezingen gaven vorige week dus conform mijn verwachting geen echte uitslag. Ik dacht dat we daarom lager moesten en dat gingen we niet op de onzekerheid. Ja, tien minuten in de opening donderdag.  Zaterdag kwamen de media met de uitspraak dat Biden gewonnen heeft en op zondagnacht (onze tijd) hield Biden een toespraak tot het volk en riep op tot samenwerking. Trump geeft echter nog niet op en blijft (ongefundeerd) maar roepen dat er fraude gepleegd is en dat advocaten het gaan oplossen en hij gaat winnen. De tegenstellingen blijven op deze manier groter dan ooit en als de president zonder onderbouwing blijft roepen dat er fraude was en de Qanan gekkies blijft roepen dat alle vooraanstaande Democraten pedofiel zijn dan gaan we er mijns inziens niet heel redelijk uitkomen. Opvallend: Als ik op Twitter als Nederlander iets te kritisch ben over Trump of ik zeg dat het verhaal over de pedofiele Democratische top niet kan kloppen, dan krijg je van Nederlanders al direct felle reacties in de trant van ‘dat je de NOS niet moet geloven’ en dat is dan nog betrekkelijk vriendelijk. Het geeft me een indicatie hoe Amerikanen erover moeten denken. Want nogmaals dat is een reactie in het Nederland dat niets heeft met welke presidentskandidaat ook en het geeft mij aan dat de polarisatie en fake nieuwsverhalen zelfs met het vertrek van Trump niet verdwenen zullen zijn. 

In dit licht vond ik het dan ook heel bijzonder dat bijna alle televisie stations in de VS de tekst van Trump naar aanleiding van zijn nederlaag dusdanig opruiend vonden dat de president werd weggedraaid. Iets dat je niet vaak meemaakt in je leven in de vrije wereld, met vrije pers. De voorstanders van Trump zagen natuurlijk hier weer allerlei complotten in.

Biden of Beiden

De verkiezingen gaven in eerste instantie geen duidelijkheid en de verdeling in de Senaat lijkt in het voordeel van de Republikeinen. Positief had ik een klinkklare overwinning van een van beide kandidaten gevonden, maar de onzekerheid werd de afgelopen week gebruikt om spreekwoordelijk alles te kopen wat los en vast zat. De Bitcoin, goud, zilver, tech aandelen, gezondheidsaandelen, olieaandelen, etc. alles werd omhoog gezet. Trump zou goed voor oliebedrijven zijn, maar Biden juist weer niet. Die wil inzetten op groene energie. Biden zou gaan investeren in infrastructuur. Maar nogmaals dat alles omhoog ging was voor mij niet te verklaren tenzij ze beiden president gaan worden.

Bitcoin of Biden-coin?

Dat je in tijden van onzekerheid over de grootste economie van de wereld  uit de dollar naar de Bitcoin gaat zou nog te verklaren zijn. Maar het was een rally van alles.

Bitcoin USD

DAX future gaf  vorige week een koopsignaal

Het enige wat mij vorige week tijdens het maken van mijn column deed twijfelen was het koopsignaal in de Duitse DAX namelijk een Bullish Harami.

DAX Mini

En S&P 500 futures vorige week…

Ook in de S&P 500 futures hadden we dit koopsignaal. Ik dacht: oké dan kunnen we maandag en dinsdag hoger maar na onduidelijkheid over uitslagen kunnen we weer omlaag… helaas bleef het maar doorgaan omhoog.

Sp500 mini

We hadden het dus kunnen weten?

Nu hebben we op vrijdag in de DAX  futures een Doji patroon in de candles en dat is een patroon dat twijfel indiceert. Ook was het slot niet boven de Twindicator (in de DAX futures staat de Twindicator op 12.690,36). In de S&P 500 futures hadden we op donderdag een doorbraak door de Twindicator maar op vrijdag hebben we een “hammer” patroon in de candle chart. Dus als we maandag lager zijn dan hebben we een bevestiging in de Doji en in de hammer.

Sp500 new mini

Werkloosheidscijfers in de VS

De Eurocommissaris Paolo Gentiloni sprak vorige week donderdag van de diepste recessie uit de geschiedenis van de EU en verlaagde de groei voor 2021 naar 4,1 procent. Voorheen was men nog uitgegaan van 6,1 groei. Ook gaf hij aan dat hij het V-shape herstel niet echt ziet in de praktijk. Nu zal het wel aan mij liggen maar ik vond dit niet heel positief. Wat ik ook niet positief vond;  waren de werkloosheidscijfers is de VS. Natuurlijk moeten we weer naar de U6 cijfers kijken en dan zien we dat we nog steeds boven de 12 procent (12,1) zijn en de jeugdwerkloosheid is zelfs hoger dan 18 procent.

U6 Werkloosheid USA

Bron: Fed

 

Het was dus niet allemaal goud dat er blonk maar laten we even kijken naar de grafieken van een paar belangrijke aandelen en enkele indices.

Amazon zo voor de Kerst

In Europa is men zich tegen bedrijven zoals Amazon aan het keren en wordt de consument gevraagd lokaal te kopen in deze feestperiode. Ook vragen de overheden geen grote uitverkopen te doen in winkels en evenmin online met de feestdagen. Heeft dit invloed op de verkopen van Amazon? Technisch word ik niet warm van de grafiek en denk ik dat er nog steeds grote kansen omlaag zijn.

Amazon

Facebook advertentie verkopen

De social media hebben het druk met het redigeren van allerlei activiteiten (o.a. de president) maar deze hebben ook goed verdiend aan advertenties voor de verkiezingen in de VS. Ik ben ondanks de verdiensten technisch niet heel positief op Facebook. Ik hou rekening dat we het mooiste reeds gezien hebben en we een soort dubbele top krijgen.

Facebook

Alfen de laadpaal rage

Dit aandeel heeft een beurswaarde van 1,3 miljard euro. Men gaf in het eerste kwartaal aan dat  de honderdduizendste laadpaal geproduceerd is. De koerswinst verhouding  is heel hoog. Het bedrijf staat 129 keer de verwachte winst. Technisch gingen we de afgelopen week in de gekte weer door de Twindicator lijn. Het zou betekenen dat we onze short missie moeten afbreken maar dat wil ik eigenlijk niet.

Alfen

Adyen ook in de gekte omhoog

Vorige week ging ook Adyen weer door de Twindicator en de beurswaarde van dit betaal bedrijf is 48,70 miljard Euro. De koerswinst verhouding: 259 maal de verwachte winst. Dit is ook weer extreem duur dus we gaan deze week een kijken hoe het gaat met dit soort aandelen, maar ook hier wil ik mijn short missie niet afbreken.  

Adyen

Nasdaq futures

We zouden alle indices langs kunnen gaan, maar allemaal hebben ze hetzelfde beeld namelijk een draai in de Twindicator. We houden het dan ook maar bij de Nasdaq mini futures die weer gelinked zijn aan de Nasdaq index.  Maar in de candles van de Nasdaq futures zien we een “hammer” en zitten ook nog een keer bovenin de trend en dus is er een kans dat we snel uit deze boze droom wakker worden.

Nasdaq 100 futures

Tot slot AEX

Natuurlijk kunnen we niet om de AEX heen. Twindicator niveau staat op 555,69 en we zijn niet uit horizontale beweging. Maar ook hier is mijn verwachting dat we omlaag gaan maar als we dit deze komende week weer niet doen dan moeten we de shorts weer verkleinen. 

AEX

Duidelijkheid voor alles

Nu er enigszins duidelijkheid is over de verkiezingen in de VS zou er ook duidelijkheid over de trend op de beurs moeten komen. Op maandag 9 november 2020 zijn we hoger op de duidelijkheid, maar of het echt weer de Verenigde Staten worden of we een naamswijziging in de verdeelde Staten moeten doorvoeren gaan we zien. Tot slot iedereen vindt Biden een oude man en ja hij is de oudste president van de VS ooit, maar mijn vader is over de 90 en nog steeds goed bij de tijd, dus Biden moet het met 77 het toch ook prima 4 jaar redden. In dit licht: Een leuk feitje Nancy Pelosi is 80 en Trump 74 jaar.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille (later ook wel bekend als de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur