Dat zit wel geRAMMd met het MAMM!

De ram is het eerste teken van de dierenriem. Als we de horoscoopboekjes moeten geloven, staan Rammen model als erg ondernemend en laten sterke indrukken achter op andere mensen. Ze zijn spannend en levendig en spraakzaam; Rammen hebben de neiging om avontuurlijk te leven en staan  vaak in het middelpunt van de belangstelling omdat het vaak zelfverzekerde leiders zijn.

U zult nu ongetwijfeld denken wat het sterrenbeeld ram met beleggen te maken heeft. Of erger nog, die jongens en meiden bij Today’s zijn gek geworden. Welnu, ook bij Today’s hebben we een Ram. En dan bedoelen we niet de oprichter van Today’s, Cees Smit, maar RAMM. Toegegeven, de spelling is iets anders, maar fonetisch klinkt het hetzelfde.

RAMM

RAMM staat voor Risk Adjusted Momentum Model en bij Today’s heet dit model na aanpassingen MAMM(Market Adjusted Momentum Model) is ontwikkeld door onze collega Stefan de Maar. Stefan is econoom en was o.a. senior beheerder voor Doctor Pension Funds Services (11 miljard onder beheer) en ABN AMRO Netherlands Fund en Vice President bij BlackRock. Een zware jongen dus.

Goed, om u inzicht te geven in MAMM zouden we u de volgende termen moeten uitleggen: ETF, momentum, correlatie, volatiliteit, dynamische allocatie, sentiment, risico en diversificatie. Dat  gaan we echter nu niet doen, want dan zijn we nog wel even bezig. In deze eerste aflevering concentreren we ons op de hoofdpunten van MAMM en zullen we in volgende artikelen de diepte in gaan.

Wereldwijd beleggen

Om te beginnen wordt in MAMM wereldwijd belegd, in de belangrijkste categorieën: aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed en cash. Wereldwijd beleggen vermindert de risico’s zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het rendement.

Actief, dynamisch beheer

In ons MAMM model wordt uw portefeuille op een actieve, dynamische manier beheerd. Dat heeft u vast wel vaker gehoord, maar wij doen het ook echt. Iedere woensdag wordt via een systematische aanpak bepaald hoe uw portefeuille er de daaropvolgende week uit gaat zien. In volgende artikelen zullen we u meer vertellen over deze systematische aanpak. Maar grof vertaald moet u het zien als een soort van voetbalcompetitie. Iedere week worden er door 10 teams (internationale) wedstrijden gespeeld en de koploper krijgt het meeste prijzengeld. Nummer twee krijgt  ook prijzengeld, maar wel wat minder. Dit geldt ook voor nummer drie en nummer vier. Niet alle teams krijgen wekelijks prijzengeld, want dit is afhankelijk van de score van de koploper(s). En er kunnen meerdere koplopers zijn. Het is dus mogelijk dat een koploper 40% van de prijzenpot pakt en de nummers twee en drie ieder 30% van het geld krijgen. En de rest ontvangt dan niets.

RAMM 1

Bron: Parent Palace

Om in voetbaltermen te blijven; aandelen spelen tegen obligaties en grondstoffen spelen tegen vastgoed. En in de tweede divisie spelen Europese aandelen tegen Amerikaanse aandelen en goud tegen grondstoffen. U zult begrijpen dat dit een zeer eenvoudige manier van uitleggen is, waarmee we MAMM tekort doen, maar belangrijk is dat u een idee heeft wat er zich achter de schermen afspeelt. En zoals eerder aangegeven zullen we in volgende artikelen dieper op de materie ingaan.

Wekelijks, aantoonbaar aandacht voor uw portefeuille

Voor nu is het belangrijk om te weten dat er iedere week naar uw portefeuille wordt gekeken en er iedere week, op basis van de marktomstandigheden, mutaties kunnen plaatsvinden. Uw portefeuille wordt dus wekelijks aangepast aan de marktomstandigheden en de risico’s van dat moment. Om nog even in voetbaljargon te blijven, als obligaties fors winnen van aandelen, en aandelen verliezen ook van vastgoed en grondstoffen, dan krijgen aandelen geen prijzengeld. Dus dat betekent voor de komende week geen aandelen in portefeuille. Uw portefeuille is voortdurend afgestemd op kansen en risico’s in de markt.

Lage transactiekosten

Nu zult u denken, hmmm, wekelijkse mutaties in portefeuille zorgen voor een hoge kostenpost. Maar niets van dit alles. Onze MAMM portefeuilles liggen bij Interactive Brokers, een van de grootste en goedkoopste brokers ter wereld. De gemiddelde jaarlijkse transactiekosten voor MAMM waren over de afgelopen acht jaar  0.15%.

Rendementen

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft MAMM de afgelopen jaren opgeleverd? Zoals we hierboven al schreven, is uw portefeuille voortdurend afgestemd op de kansen en risico’s in de markt. Zo ook in het jaar 2008, het begin van de kredietcrisis. In 2008 ging MAMM met een plus van 7.9%, voor kosten, het jaar uit. De jaren daarna waren ook allemaal positief.. Ondanks deze sterke performance kan MAMM overigens ook negatief renderen. Zo bedroeg het grootste aaneengesloten verlies van MAMM over deze periode -17.6%. Vergeleken met het grootste aaneengesloten verlies van de AEX- index over deze periode van -52.4% viel dit echter mee.

RAMM 2

Tot slot

  • De jaarlijkse kostendruk voor MAMM was gemiddeld 1.5% (beheer fee plus transactiekosten).
  • Dit is inclusief een performance fee van 10% met high watermark.
  • MAMM is een arbeidsintensief model; instapbedrag is daarom vanaf 250.000 euro.
  • € 100 zou tussen 2008 en eind 2016 zijn uitgegroeid tot ruim € 258 na aftrek van kosten. Ter vergelijking, met een belegging in de AEX-index had u over dezelfde periode € 34 euro verdiend (inclusief dividendinkomsten).

 

RAMM 3

In dit artikel hebben we ons geconcentreerd op de hoofdpunten van ons Today’s MAMM model. In een volgend artikel zullen we wat dieper op het MAMM ingaan.

 

 

 

Deel dit bericht: