De maand oktober 2017 (Actief Offensief)

De maand oktober is soms een maand van correcties op de aandelenmarkten en soms (o.a. 30 jaar geleden) zelfs een crash maand, maar dit jaar gingen de aandelen in oktober omhoog. Afgezien van een aantal goede bedrijfscijfers waren de centrale banken de drijvende kracht achter de stijging. Alle negatieve zaken werden genegeerd, waaronder de gevolgen van de Brexit, mogelijke veranderingen in de samenstelling van de FED, et cetera.

Draghi was er weer
Het blijft elke keer toch weer verbazingwekkend hoeveel effect er uit gaat van de uitspraken van de Europese Centrale Bank. De beurs ging fors hoger op het nog verder op de lange baan schuiven van renteverhogingen en het afbouwen, en tegelijkertijd verlengen, van inkoopprogramma’s. Dit was geheel tegen mijn verwachting in. Juist omdat de economie prima draait was de verwachting in het Actief Offensief Fonds dat de stimulatie teruggedraaid zou worden. De shortposities in de index in Amerika hebben helaas weer tot een rendementsverlies geleid. We zien dus wereldwijde effecten van ECB-acties, waardoor een paar stoploss orders werden geraakt in short future posities op Nasdaq en de Dow Jones.

De volatiliteit bleef laag
We speculeren ook al een tijd in een stijging van de beweeglijkheid. De Amerikaanse volatility index (De VIX) is al tijden extreem laag. We zien een VIX rond de 9 waar aandelen historisch gezien op een volatility van 15 of hoger noteren. De gekochte premies leverden dus een verlies op.

vix okt2017

Mean reverting
In het Actief Offensief Fonds hebben we standaard een paar fondsen die reeds hard afgestraft zijn en gekocht worden met het idee dat het reeds fors gecorrigeerd is en weer omhoog zou moeten gaan. In dit licht hebben we een drietal Amerikaanse aandelen in de portefeuille, zijnde de mislukte IPO van Blue Apron Holdings (APRN), het sportmerk Under Armour (UAA) en actiecamera bedrijf GoPro (GPRO). Voor deze aandelen was de maand oktober dramatisch.

Dure aandelen blijven duur
Los van onze longs in afgestrafte aandelen, hadden we shorts in “overprized” aandelen zoals Amazon, Facebook en Tesla. Om maar met de laatste te beginnen, Tesla heeft te maken met het niet halen van productietargets en een enorme concurrentie. Alle grote merken, zoals GM, Porsche, BMW, Audi et cetera, hebben nu ook een elektrisch model. Hoewel slecht nieuws het fonds Tesla lang niet heeft geraakt, zien we nu langzaam maar zeker een daling inzetten. Dit was dan ook een positie die een positief resultaat gaf. Andere shorts, zoals die van Amazon en Facebook, doen het in deze extreme bull markt nog niet goed.

tesla okt 2017

Goud en de dollar
Onze long goudposities gingen in koers omlaag, maar omdat de dollar weer steeg ten opzichte van de euro was hier nauwelijks een effect van merkbaar.

Nog steeds vertrouwen in de toekomst
We denken dat bullmarkt op zijn laatste benen loopt en wat ons betreft houden we vast aan de huidige strategie.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

Deel dit bericht: