Einde van de G Krachten?

We hadden dit weekend een G6 + 1. Dat zou moeten optellen tot een G7, maar als we de verhalen moeten geloven dan was de top met de aanwezigheid van Trump zeer verdeeld. En dat terwijl de politieke wereldmacht sinds de kredietcrisis alle problemen gezamenlijk aanpakt zodat er voor speculanten of andere ongelovigen van de politieke wereldmacht weinig ruimte tot andersdenkend overblijft. Nu je ziet dat er licht door de groep heen kan schijnen, verwacht je vanzelfsprekend iemand (een speculant) die hier een wig tussen drijft en gebruik maakt van de verdeeldheid. De kracht van het collectief zou daarmee onder druk staan of zelfs totaal verdwijnen. Daarmee is het ieder voor zich.

We moeten de afnemende kracht van de G7 top waar we het nu over hebben echter niet verwarren met de zogenaamde natuurkundige G Krachten die je voelt door een versnelling, zoals de zijwaartse krachten bij een bocht. Sprekende over de natuurkundige G-krachten hoop ik al langer op een aantrekkingskracht van de aarde op de hoge- en nog steeds stijgende aandelenkoersen.

#WeToo
Historisch gezien staan we op een interessant moment. De Centrale Banken willen stoppen met de opkopen van het schuldpapier van bedrijven en overheden. Dat betekent dus dat ze stoppen met het manipuleren van de obligatiekoersen. Daarmee stoppen ook de WeToo-ers: de partijen die gewoon lekker mee doen (en gedaan hebben) met de Centrale Banken. Het gewoon lekker meedoen was een zeer lucratieve strategie die weinig risico met zich meebracht. Centrale banken waren immers zeer heel duidelijk over de stappen die ze namen en gaven aan onbeperkte mogelijkheden te hebben. Zelf kom ik nog uit het Soros tijdperk (bijv. de val van de Pond) en ben ik recalcitrant. Ik hoopte steeds dat een groot hedge fund de Centrale Banken op de knieën zou krijgen en ze een lesje van de markt zou leren. Maar nee, iedereen in de markt koos ervoor om lekker met de wind mee te waaien en dus zeker niet tegen de wind in te gaan. Maar nu de wind eenmaal begint te draaien kan het alsnog heel snel gaan in de veilig geachte obligatiemarkt. Toch maakt de markt zich daar totaal niet druk over. Althans, nog niet.

Olieprijs omlaag
Nu maakt de markt zich helemaal nergens druk over want, of de olieprijs nu stijgt of daalt, de veranderingen in de olieprijs lijken geen negatieve effecten te kunnen hebben. Ik blijf tegen beter weten in van mening dat als iets een positief effect heeft gehad, dit in een tegenstelt scenario toch ook een negatief moet hebben. In de Twindicator hebben we nog steeds verkoopsignalen.

brent

Amazon staat nog steeds op koopsignalen en is niet stuk te krijgen. Maar nu de beren huilend het bos in rennen, is dit misschien juist wel het moment waarop het tij gaat keren. Ik hou de spreekwoordelijke vinger aan de pols.

AMZN

Lekker die tips
Vorige week woensdag pakte ik de grafiek erbij en gaf aan dat we verkoopsignalen in Tesla hadden. De inkt was nog niet droog van de printer of we kregen een megasprong omhoog op uitspraken van de topman dat de productie hard omhoog gaat. Nu heeft hij dit eerder geroepen. Je zou nu toch denken ‘eerst zien en dan geloven’ maar de shorts hadden maar weinig nodig om hun verlies te dekken.

In het NRC van afgelopen zaterdag stond ook een bericht over de nieuwe elektrische Jaguar die prima als concurrent van het Tesla model kan fungeren. Maar over concurrentie maken de Tesla beleggers zich vooralsnog niet druk. Technisch gezien zou ik het niet meer moeten doen maar ik zit nog short. En aangezien dat toch niet werkt blijf ik nog lekker even volhouden.

tesla

Interessant is dat Deutsche Bank nog steeds niet opveert. Het verhaal dat ze samengaan met Commerz maakt niemand echt blij. Het probleem en knelpunt van Deutsche Bank was natuurlijk ook dat ze te groot waren. Is de oplossing dan om het nog groter te maken?

DB

De banken index in Europa is zeker geen koop, en zonder bankaandelen geen verdere rally. Tenminste, zo luidt het gezegde.

eurostoxx banken

Nog even een paar andere indices
Het voelt aan als een All Time High, maar dat is het niet. Wel is de wereld heel positief gestemd.

sp500

De Duitse Dax blijft balanceren op een verkoopsignaal.

DAX

De Franse CAC 40 is ook gewoon nog een short.

CAC40

De AEX is dus ook een short.

AEX

Overigens las ik in de NRC een stuk over de armoede in Griekenland, en dat de banken in Griekenland nog steeds 100 miljard aan slechte leningen op hun balans hebben staan. Dat lijkt niet veel maar ten opzichte van de totale economie is dit wel een enorm bedrag. Ook onze Italiaanse vrienden hebben nog een paar “onsjes meer”…Maar op dit moment is het nog steeds party like 1999.

Blijf gewoon zelf nadenken en wees gewaarschuwd.

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: