De afgelopen week er gebeurde iets dat we bijna niet meer voor mogelijk hielden. De aandelenbeurs ging een hele week omlaag; per saldo zelfs met een paar procent. En dat terwijl de beurzen de week ervoor ook al omlaag gingen. En dat allemaal na een verkoopsignaal…
Telkens als er een verkoopsignaal was in de afgelopen periode dan greep de hand van God van de hoogste beurs in en konden de beurzen verder stijgen. Maar deze keer kwam er geen hulp en dus daalden de beurzen. Voor de rest was, ondanks de daling in de beurzen, een normale beursweek. Trump bleef rare dingen doen, het #Metoo verhaal beheerste nog steeds het nieuws, Amerikanen geloven nog steeds in een belastingverlaging en wij nog steeds in Sinterklaas. De zwarte pieten discussie kon daarom ook dit jaar niet uitblijven. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting werden er weer de nodige dagen verpest van ouders met kleine kinderen. Maar laten we maar snel doorgaan naar een andere opwaaiende discussie, die van de Griekse schuld. Het effect daarvan op de markt bleef echter beperkt.
Door de optie expiratie van afgelopen vrijdag liepen er weer een berg opties waardeloos af. Helaas kwam de lichte stijging van de VIX en de daling in de index voor veel van mijn puts net te laat.
De Donkere dagen voor Kerst
De AEX heeft wel heel veel dalende dagen achter de rug nu. Ik had daarom nog iets van een opleving verwacht maar die bleef uit of was dusdanig snel achter de rug dat het lijkt alsof we in een ander seizoen zijn aanbeland.
De Duitse Dax liet iets meer herstel zien maar is eigenlijk een zelfde verhaal als de AEX.
In Amerika zagen we even een verkoopsignaal in de S&P500, maar daar hadden we wel direct een goddelijke kracht die zijn handen eronder hield. Daar zorgde de fantasie van een snelle goedkeuring van het belastingplan voor euforische beleggers.
Toch hebben we opnieuw een verkoopsignaal in de Dow Jones Index. Wel opvallend
De voorloper?
Nu hadden we reeds langer verkoopsignalen in de Dow Jones transport index en volgens de klassieke regels loopt deze index vooruit op de economie en de gewone beurs.
De andere voorloper
Ook de kleinere aandelen worden gezien als voorlopers in de economie en daarom kijken we altijd naar de Russell2000. Ook die index heeft verkoopsignalen gegeven en werkte later vorige week aan een herstel. Dit herstel zou zich echter ook kunnen manifesteren als een Pull back, waarna de Russell en dus de beurs verder kunnen dalen. Kortom, goed opletten of dit ook gebeurt.
Tech al pech?
De IT aandelen willen maar niet omlaag en ook de Nasdaq100 heeft nog geen verkoopsignalen gegeven.
Head & Shoulders?
In de Euro Dollar hebben we weer een koopsignaal en daarmee is de head and shoulders van de baan en kan de Euro weer sterker worden ten opzichte van de Dollar. Dit gaat grote effecten hebben op de bedrijfscijfers van de Nederlandse multinationals.
Too much debt will kill you
Nu sta ik niet bekend als een optimist, maar als er in Nederland een aandeel is waar ik negatief over ben, dan was dit wel schuldenkoning Altice. Ik was al tijden sceptisch over het feit dat Altice bedrijven over nam met geleend geld maar ik bleek een van de weinigen want iedereen vond het fantastisch. Het bedrijf werd beschermd door een man met de naam die van de Europese Centrale Bankpresident Draghi lijkt. Nu heeft het 51 miljard euro schuld. In vergelijking met Venezuela is dat wellicht niet veel maar voor een telecombedrijf is dat toch wel heftig. Afgelopen jaar deden ze, ondanks die schuldenberg, gewoon een aandelen inkoopprogramma van 1 miljard. Of ze de lange termijn overleven is de vraag maar je zou toch een keer een kleine opleving verwachten. Zelfs als je topman voor de cijfers zelf wat aandelen soldaat maakt (37 miljoen…). Ik blijf er in ieder geval vanaf.
De lemen Reus
GE is ondanks de daling nog steeds niet een heel goedkoop aandeel. De dividendverlaging heeft een enorm effect gehad op de koers. Maar ik vind het eigenlijk wel goede stappen. Ik laat het nog even uitstuiteren en wil daarna wel wat oppakken van deze reus.
Sprekende van een dividend aandeel
De Noren willen minder afhankelijk worden van de olieprijs. Ze willen meer volgens een index beleggen en gaan daarom hun belangen in het staatsfonds (1.000 miljard dollar groot) in de olie-industrie verkopen. Maar als die sector belangrijk is voor je land, en je verdient er veel geld aan, dan zou ik zeggen dat je die bedrijfstak moet blijven sponsoren door erin te (blijven) investeren. Je zou bijvoorbeeld vergroening en innovatie in die sector kunnen gebruiken als concurrentiemiddel. Weggaan uit die sector vind ik geen goed plan. Overigens is het ook wel eens leuk te bedenken wat er was gebeurd als wij niet al onze aardgasbaten hadden verbrast.
RDSA is een voorbeeld van bedrijf waar ze een groot belang in hebben. Dat aandeel daalde en geeft verkoopsignalen. Nu ben ik zelf, gezien Venezuela en schaliegas, niet zo positief op de olieprijs. Ook vraag ik me af of de economieën echt zo goed draaien en blijven draaien.
Even naar Nederlands andere trots
Er zijn een paar bedrijven waar wij als land trots op mogen zijn en een ervan is Flow traders. Dit handelsbedrijf heeft een technologie waar vele anderen jaloers op zouden moeten zijn. Maar zoals wel vaker gaan we niet special aardig om met onze pareltjes en zo ook heeft Flow traders te maken met bonusplannen en hogere kapitaalseisen. Nu zijn die kapitaalseisen in de huidige rente prima te financieren maar die bonusplannen zullen zorgen dat dit soort bedrijven uiteindelijk uitwijken naar andere landen. En laten we die bonussen eens zien in het licht van een Amsterdams politiehoofd die zonder al te veel stress gewoon 7 ton per jaar pakte. En ga me niet vertellen dat dit de enigste ambtenaar of semiambtenaar is die extreem beloond wordt zonder risico’s of extreme druk. De toppers van onze sector zouden ook top beloond mogen worden van mij. En als aandeelhouder betaal ik liever iemand een laag basissalaris en een hoge bonus dan gewoon altijd een hoog salaris.
Ik was even in de veronderstelling dat Tesla, naast de al eerder aangekondigde vachtwagen, ook met een pick-up truck zou komen. Ik dacht al dat de Hillbilly daar niet echt op zat te wachten. Maar nee, ze kwamen gewoon met de beloofde vrachtwagen. Dit werd weer enorm gehyped. Nu kom ik uit een Truckers familie dus ik denk er een beetje kijk op te hebben. Allereerst heeft Tesla helemaal geen dealernetwerk. Ten tweede zijn de afstanden voorlopig nog niet concurrerend en ten derde zijn de echte truckbouwers ook al heel lang bezig met de ontwikkeling. Deze zit echt niet stil.
Nu kwam Tesla met een vrachtwagen. Snel optrekken voor een sportauto is leuk, maar bij een vrachtwagen wil ik niet elke week een bandenwissel en met een kostbare vracht verliezen door het snel optrekken. Nu ben ik net als Musk met heel veel dingen tegelijkertijd bezig maar als investeerder weet ik ondertussen, en zou ik ook tegen Tesla zeggen: “laten we even concentreren op 1 model, en niet meteen twee vachtwagens en een sport wagenmodel toevoegen.” Apple komt ook niet in een keer uit met de Iphone 6 tot en met 10. Voorlopig hebben we nog verkoopsignalen. Maar het wordt weer spannend.
Overname circus staakt
Mattel, maker van de Barbie, gaat al tijden niet lekker omdat niemand meer met poppen speelt. Het bedrijf wil echter niet overgenomen worden door Hasbro, maker van de Monopolie. Nu lijkt de timing voor de aandeelhouders van Mattel ook niet goed maar het kan volgens mij nog veel erger worden. Hasbro draait veel beter en groeit terwijl Mattel nog steeds krimpt.
Mislukte truc
Broadcom heeft een Koers/winst verhouding van 40 en moest iets doen om de koers te ondersteunen. Wat is er dan beter dan een goed bedrijf te kopen als Qualcomm, dat maar liefst 20 keer de winst staat en een mooi dividendrendement heeft. Maar ook Qualcomm wilde niet.
Keep the dream alive
We hadden ooit een Nederlandse zanger gehad die riep dat je de droom levend moest houden. Als je naar de langere termijn kijkt dan snap je wat hij daarmee bedoelt. In 2009 stond de koers van Broadcom rond de 15 dollar en nu 271 USD….(zie de lange termijn grafiek). Als ze geen overnames doen dan kon de fantasie er wel eens uit gaan.
Zoek een fantast
Qual Comm wilde dus niet, maar daar zit veel minder fantasie in.
Party like 1999
Leuk, een heel lang plaatje van Qual Comm. Op dit lange termijn plaatje zie je wat de Dotcom bubble deed met de koers en dat er de nodige jaren overheen gingen om een soortgelijk niveau te halen. Nou ja, een gelijk niveau is nooit gehaald. We staan nu rond de 65 USD en in de Bubbel tijd 100 USD.
Per saldo zijn er een hoop Bubbels maar zelfs de overnamebubbels lijken aan een einde te komen omdat de jagers niet opgegeten willen worden.
Ik blijf dus tot vervelens aan toe zeggen dat je op moet passen. De VIX liep procentueel wel hard op van 7 naar 10 maar de huidige volatiliteitsniveaus zijn nog steeds extreem laag. Bij een echte correctie zien we volatiliteitsniveaus van wel 40, 50, of zelfs 100.
– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.