Fonds update juli (Actief Offensief)

Zoals het weer in de maand juli in 2017 wispelturig was, met soms heel plaatselijk een regenbui en elders in het land zon, zo was ook de beurs in juli heel plaatselijk mooi en dan elders weer heel slecht. Kortom; de maand juli was een wispelturige maand.

Even leek het erop dat de trend in de AEX zoals in juni was ingezet, verder omlaag ging. Echter op de daling van juni volgende een heftig herstel in de AEX en dat herstel was in verhouding met de Amerikaanse beurzen die door een handvol tech aandelen gedomineerd worden, goed te verklaren.  Maar als je als analist naar de Duitse Dax en de Eurostoxx50 index kijkt en ondertussen kijkt naar de problemen met banken in het zuiden van Europa, dan had je ook in de AEX een veel negatiever patroon verwacht. Helemaal als je dan ook nog eens de Euro/Dollarbeweging in ogenschouw neemt dan zou dat al helemaal niet positief moeten zijn voor de Amsterdamse beurs, met veel internationaal georiënteerde aandelen.

Dus de AEX ging ondanks dat er redenen voor te verzinnen zijn niet omlaag en dat is wel wat het Actief Offensief verwacht had. Nu is het gezegde: dat de markt altijd gelijk heeft en dus verloren we aan de eerder opgebouwde posities die klaar stonden voor een versnelling omlaag, die mijn inziens toch eens zou moeten kunnen komen. We stonden klaar voor een hogere volatility, want ondanks het wispelturige karakter van de beurzen is deze paniekmeter extreem laag en ging zelfs verder omlaag en raakte zo laagte record niveaus. Onze volatility long deed het dus niet goed en was een belangrijke reden van het verlies in juli.

FAANG werd toch weer opgevangen

Nu gingen er ook wel heel goed. We hadden eerder winst gepakt in de daling van de tech reuzen. Een herstel in de FAANG aandelen was ingecalculeerd, want vorige maand gingen de vijf aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) die extreem zwaar zijn in de SP500 en de NASDAQ, maar ook zwaar zijn in hun economische invloed (alsmede het dagelijkse leven), eindelijk omlaag. Deze aandelen zijn al tijden zwaar overgewaardeerd en short kandidaten van het fonds. Maar in juli was er weer een heftig herstel alsof er nooit boetes gegeven waren aan Google en ook of er geen ander problemen zijn in deze sector. In het herstel hebben we niet mee willen doen maar eind juli hebben we wel weer hernieuwde short posities ingenomen. Dus onze verwachting is dat we volgende maanden weer omlaag gaan in deze aandelen. In augustus krijgen we ook veel bedrijfscijfers dus we gaan het zien.

Nog even terug op de verschillen in de indices

De Duitse beurs ging omlaag op een hernieuwd autofabrikanten schandaal, na eerder een diesel gate gehad te hebben bleek er nu kartelvorming te zijn tussen de grote Duitse fabrikanten. Dit had grote invloed op de Dax. Op langere termijn kan dit ook grote invloed op toeleveranciers en andere indirecte effecten geven. Dan zou het ook landen moeten raken die geen autofabrikanten in hun index hebben. Ik kan dus nog niet direct positief worden en behoud mijn posities.

 

 

Deel dit bericht: