In augustus zakten de Europese beurzen iets in en onze verwachting was dat dit in september zou doorzetten. Maar zoals we nu weten was dit zeker niet het geval. Ondanks de plannen van de FED, om de rente te verhogen en te stoppen met inkoopprogramma’s, gingen de beurzen omhoog. Ook natuurrampen, die weldegelijk een negatief effect hebben op het GDP (min 0,3) van de VS, hadden een positief effect in plaats van een negatief effect.
Trump kwam met plannen voor belastinghervorming die de economie moeten gaan stimuleren en veel geld van bedrijven naar de VS terug kunnen brengen. De beurs zag hier alleen maar optimisme in en dacht niet na over de betaalbaarheid (begrotingstekort) van deze plannen. Ook is het nog de vraag of deze plannen door het congres en de senaat heen komen. Eerder sneuvelde de Amerikaanse hervormingsplannen voor de gezondheidszorg en als deze belastingplannen ook sneuvelen zal de macht van de president gedecimeerd zijn. Het wel doorgaan van de plannen kan door problemen met het begrotingstekort alsnog een negatieve wending krijgen, maar tot nu toe leverden shortposities dus een negatieve performance op.
Los van de beweging, die anders was dan je op basis van ervaring zou inschatten, ging ook de beweeglijkheid (volatility) verder omlaag. Dit was negatief voor de volatility longposities in het fonds.
Waar wel een positieve toevoeging vandaan kwam waren aandelen long en short posities. Er was een long positie in FitBit en op Nike die beiden winst opleverden. Er zijn ook longposities in Ahold en Carrefour. Deze posities staan tegenover een short in Amazon. Het idee is dat de online retailer het minder goed gaat doen dan de meer klassieke supermarkten. Amazon veerde wel iets op na eerdere verkoopsignalen maar Ahold en Carrefour corrigeerden harder omhoog van eerdere lows.
Ook zitten we Facebook short na verkoopsignalen in de Twindicator. Dit signaal werd ondersteund met negatieve nieuwsberichten. Zo zijn er schandalen rond dit social media-kanaal, waaronder de Russische inmenging in de Amerikaanse verziekingen via advertenties. Na een eerdere daling hadden we in de laatste week van de maand toch nog een behoorlijk herstel. Nu maar afwachten of we alsnog een koopsignaal krijgen of het een short blijft.
Na een stijging van zowel de goudprijs als de goudmijnaandelen in augustus, zagen we in september deze sector weer bijna net zo hard dalen. Op lange termijn verwachten we dat goud kan stijgen en gezien de snelheid waarmee het gedaald is zou je ook een technisch herstel verwachten.
Korte vooruitblik
De maand oktober is historisch een maand met veel volatility en soms grote neergaande bewegingen op de beurzen. Hopelijk komt de markt tot zijn zinnen want de huidige opgaande bewegingen zijn in mijn ogen onrealistisch. George Soros en ook Shiller zijn van mening dat markten hoog gewaardeerd zijn en er dus kansen zijn voor een correctie.