Knabbelen aan de spaarrente

Vorig jaar riepen we de grap: ‘’Sparen op de bank? De bloemen in je baard groeien sneller!’’, dit blijkt toch echt werkelijkheid te worden. Het is een feit: de eerste bank in Nederland heeft de spaarrente op 0,0% gezet.

Sparen was al een tijdje niet meer heel lucratief, alle banken zijn gezakt onder de 1% en vele nog onder de 0,5% en nu dus zelfs tot 0,0%. Het lijkt er langzamerhand op dat sparen ons geld gaat kosten.

Tegen het einde van afgelopen jaar (november 2016) steeg de inflatie naar 0,6%. De waardevermindering van ons geld stijgt door de inflatie uit boven de gemiddelde spaarrente, hierdoor wordt ons geld minder waard. De lage inflatie heeft de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat ons spaargeld nog een beetje kon groeien, maar nu de inflatie aanzet, beginnen de prijzen langzaam aan ons spaargeld te knabbelen. Sparen was altijd een ‘’veilige’’ optie, je wist sowieso dat het nooit minder zou worden, maar als de rente verder zakt en ook Nederland net als een aantal andere Europese landen negatief in de rente gaat moeten mensen betalen om hun geld op een spaarrekening te zetten, gaat de regel ‘’veilig’’ dan nog wel op? Of het ooit zo ver gaat met de rente in Nederland weet nog niemand.

Sparen blijft zinvol, het is een buffer. Maar als je naast de buffer nog wat extra hebt, is het zeker niet gek om nu al verder te kijken naar andere opties voor dat extraatje, bijvoorbeeld: beleggen. Tegenwoordig hoef je niet meer te beschikken over de kennis van beleggen en je hoeft ook niet meer met zakken geld aan te komen. Bij For Tomorrow bieden wij vijf profielportefeuilles aan, deze zijn samengesteld door onze beleggingsexperts. De profielportefeuilles bieden een goede spreiding over onze eigen fondsen en passen bij ieder zijn situatie, deze gaan namelijk van het profiel: zeer defensief tot zeer offensief. En wat die zakken geld betreft, je kunt al bij ons terecht vanaf 50 euro per maand. Een andere optie is natuurlijk het spaargeld weer onder het matras stoppen, maar of dat nou zo handig is?

 

 

Deel dit bericht: