Lijstjes tijd deel 2, met de vooruitblik naar 2020

Nu zo voor het jaareinde, deel twee van de terugblik op 2019 en de ‘rally of everything’ (een jaar dat alles hoger ging behalve puts en turbo’s short). Vandaag ook de vooruitblik naar 2020 alsmede mijn lievelingsaandelen top 3 voor volgend jaar. Deze top 3 is ook reeds benoemd op Belegger.nl en te zien op mijn beursfilmpje bij ABM Financial News.

Tips zijn voor de ober

Hoewel een oud collega columnist altijd een Engels gezegde uitsprak: “Tips are for waiter” doe ik al jaren mee aan allerlei lijstjes. Niet dat je als belegger dit soort lijstjes blind kan volgen, maar het geeft altijd wel een leuke indicatie van het optimisme of pessimisme bij de professionals. Nu ben ik een beetje een buitenbeentje, want ook in negatieve jaren heb ik bij Nova top 5 / Nieuwsuur top 5 met mijn lijstje prima gescoord. Als een van de weinigen heb ik bewijsbaar de crisis voorspeld en dat kunnen van de meeste analisten maar weinigen zeggen. Om een of andere reden zijn de analisten altijd optimistisch. Men denkt mogelijk dat de beleggers gediend worden met een optimistisch verhaal. Klaarblijkelijk horen patiënten ook graag een optimistisch verhaal van hun dokter? Nu moeten we ook niet denken dat ik alwetend ben en de koersen van een jaar verder kan voorspellen, helaas ben ik verschillende jaren te voorzichtig geweest. Neem bijvoorbeeld achteraf, bescherming die we door de enorme investeringen van de centrale banken, niet nodig blijken te hebben gehad..

Na een heel goed aandelenjaar zien de meeste analisten een nog veel grotere stijging voor 2020, maar ik zie minimaal een milde correctie en denk dat de aandelenmarkt lager kan in het volgende beursjaar. De AEX kan wat mij betreft minimaal naar de 515 punten. Wat een kleine correctie genoemd mag worden, als het daar tenminste bij blijft.

Rente hoger

Na een fantastisch obligatiejaar waarbij bijvoorbeeld Amerikaanse 10-jaars obligaties 12 procent rendement gaven (lees: in koers stegen) en Europese obligaties meer dan 6 procent rendement gaven, denken ook hier de analisten dat dit wel door zal gaan, maar de marktrentes zijn reeds negatief. Een groot deel van de totale markt voor bedrijfsobligaties (meer dan 70 procent van de Barclays Benchmark) levert geen enkele rente meer op. Een bizarre situatie is dus dat bedrijven niets meer hoeven te betalen voor het lenen van geld. Omdat schulden ook gemakkelijk doorgerold kunnen worden komt er niets van informatie naar buiten over hoe het echt gaat. We hebben dus te maken met Zombificatie.

Negatieve rentes in de markt hebben nog veel meer negatieve effecten, zoals verminderde winstgevendheid van banken, problemen bij verzekeraars en bij pensioenfondsen, meer gespaard i.p.v. minder, problemen bij publieke instellingen, deflatie i.p.v. Inflatie, etc.

Wellicht slaagt het experiment met ingrepen van de centrale banken en hebben we geen recessie in 2020, maar als we geen recessie krijgen dan hebben we een veel te lage rente op dit moment. Het feit dat de Zweedse centrale bank ons reeds voorging van negatieve rente naar nul rente is een teken aan de wand. Ook tijdens het rente negatief worden gingen eerst de centrale banken, zoals Denemarken ons vooruit als een soort van test.

Mijn idee is dat we inflatie gaan zien en dat we dus ook ineens centrale bankiers gaan zien die de rente gaan verhogen om van de negatieve rente af te komen. Een hogere rente geeft lucht aan de bankaandelen, maar is zeer negatief voor de obligatiebeleggers die een zwaar jaar krijgen in 2020.

De beweeglijkheid (Vix) was in 2019 extreem laag en zal mijn inziens in 2020 veel hoger gaan worden. Dat heeft grote gevolgen voor margins en optiepremies. Het lijkt me goed om daar een keer uitgebreid op terug te komen.

Olieprijs?

Door minder schalieolie uit de VS zou theoretisch de olieprijs omhoog moeten gaan, maar afgelopen jaar hadden we sancties tegen Iran en aanvallen op de Saoedische olie-installaties en die hadden weinig effect op de olieprijs. Wel hadden we een mega IPO uit deze hoek te verwerken en die kan best wel effect gehad hebben. Per saldo kon de olieprijs wel eens iets oplopen, maar een echte sprong zie ik mede door de duurzaamheidstrend niet.

De IPO markt is over de top

Bizar dat oprichter en topman Kalanick van Uber vertrekt en 2,7 miljard casht, terwijl het bedrijf alles behalve succesvol is. Saudi Arabië heeft voor de bühne vijf man gearresteerd voor de moord op Jamal Khashoggi en ook dat is ongetwijfeld gelinkt met de Aramco IPO die alweer rond de 35 SAR staat. Ook dat is een ongeluk dat staat te gebeuren. De buurlanden steunen uit politieke overtuiging de IPO van dit oliebedrijf, maar niks is veranderlijker dan politiek en dus kunnen we spreekwoordelijk onze borst natmaken. Maar dit gaat allemaal pas in 2020 gebeuren.

Welke aandelen voor 2020?

AMG Advangd Metallurgical Group is, de naam zegt het al, een bedrijf, in speciale metalen. O.a. voor elektrische auto’s (batterijen) heb je hele speciale metalen nodig, maar ook in de industrie. Deze unieke, (speciale) metalen komen voornamelijk uit China en anders heeft China vaak een vinger in de spreekwoordelijke pap in het land waar nog wel wat meer vandaan komt. AMG had in 2019 een zwaar jaar, maar als we dan toch denken dat de problemen met de handelsoorlog met China opgelost zijn dan is dit een bedrijf dat in 2020 moet kunnen profiteren.

De analisten zijn al jaren heel positief over dit bedrijf en de te verwachten koerswinstverhouding is laag.

FLOW Traders

Dit aandeel verdient bij het succes van de handelaren van FLOW. Nu verdienen beursbedrijven vaak meer bij meer beweging. Er is dan meer handel en de prijzen zijn dan beter voor hen (bredere bied / laat spread) waardoor zulke handelaren meer marge hebben. Flow heeft een mooi verwacht dividendrendement en staat ook laag in de waardering van de verwachten winst. Een paar jaar geleden pakte mijn tip heel goed uit, dus wellicht nu weer.

Nokia

Geen verwachte winsten en meer verdeeldheid onder analisten, maar de 5G uitrol en protectionisme zijn de twee woorden die belangrijk zijn voor dit bedrijf. Op deze koers en op de verwachting dat de investeringen nu eindelijk los gaan moeten goed uitpakken voor dit bedrijf.

Twee bankzitters

Nog twee reserve tips.

Cisco Systems is ook een bedrijf dat moet profiteren van de uitrol van 5G, maar ook op de reservebank en wel ING zijnde deels een herstelverhaal en wellicht toch een rente verhaal. Natuurlijk moeten de beurzen dan niet te hard dalen anders krijgen ze daar weer last van.

Short tip

Boeing kan wel leuk een CEO naar huis hebben gestuurd, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Er staan nog steeds bergen Boeing 747 MAX-en aan de grond en het probleem is nog steeds niet opgelost. Feitelijk staat heel Boeing stil, lees de kersteditie Economist pagina 14. Een miljoen (!) Amerikaanse banen staat op de tocht. Amazing. Niet mijn opinie, maar lees vooral The Economist. Maar wellicht is het leuk om in het nieuwe jaar met een lollige nieuwe shortlijst te komen voor de beren.

Een laatste gedachte voor 2020

2020 wordt sowieso een interessant jaar met de verkiezingen in de VS dus wordt het Trump of toch Trump en wat daarna? Je leest nog steeds negatieve berichten over een groot deel van de Amerikaanse bevolking. In het FD van dit weekend werd er een hoogleraar (Angus Deaton) van Princeton geciteerd die empirisch onderzoek doet naar armoede, ongelijkheid en economische ontwikkeling . Deze gaf aan dat: voor 40 procent van de Amerikaanse bevolking is drank en drugs een aantrekkelijk alternatief om niet te hoeven dealen met hun slechte economische bestaan… dus gaat het toch niet goed lijkt mij. De rijke 1% is overigens dit jaar 1.070 miljard rijker geworden. Het aandeel van de rijkste Amerikanen was weer net zo hoog als in 1929…

Iedereen goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: