Maandbericht: De zon blijft schijnen met kans op een fikse bui.

Mooie luchten

De zon blijft schijnen met kans op een fikse bui.

1 juli 2024

De maand juni stond in het teken van Europese verkiezingen en beleidsaanpassingen door de centrale banken. Ten aanzien van de Europese verkiezingen was de vraag in hoeverre de politieke verschuivingen gevolgen kunnen hebben voor de eerder gemaakte beleidskeuzes zoals deze ook in de green deal zijn afgesproken.

Ten aanzien van de einduitslag was er reden tot optimisme maar voor Frankrijk was de afstraffing groot. De huidige Franse President verloor veel steun en vervroegde verkiezingen (vlucht naar voren) was zijn antwoord.  Financiële markten houden niet van onzekerheid en de Franse aandelen werden in de verkoop gedaan.

Ten aanzien van het rentebeleid heeft de ECB, conform eerdere aankondiging,  de eerste renteverlaging met 0,25% doorgevoerd. De economische data waren nog niet op orde maar de druk van de markt was te groot om niet al een eerste stap te zetten.  Hiermee blijft het huidige gunstige beleggingsklimaat in takt en kan de financiële markt uitzien naar verdere versoepeling van het monetaire beleid.

Op economisch gebied zien we dat de wereldhandel begint aan te trekken en dat met name in Azië de economische dynamiek toeneemt. We zien groei in India maar ook in China begint de economische groei toe te nemen. Dit is ook goed nieuws voor Europa, maar op handelsgebied zijn er ook veel spanningen. Met name in de auto sector zien we dat Europa een vuist probeert te maken tegen het dumpen van door China gesubsidieerde elektrische auto’s. Dit is een voorbode van meer protectionisme hetgeen de wereldwijde groei weer kan frustreren. Hierbij zien we ook dat niet ieder Europees land dezelfde belangen heeft.  Deze ontwikkelingen kunnen tot veel volatiliteit leiden met name in specifieke sectoren.  Dit geeft kansen maar maakt een goede risicospreiding ook van groot belang. Een forse correctie op een individueel aandeel of bredere markt is in dit klimaat altijd mogelijk.

De obligatiemarkten hadden in juni een redelijke maand. De eerste renteverlaging van de ECB had op de lange rente niet het gewenste effect. De eerder ingezette daling werd zelfs na de rentedaling voor een deel prijsgegeven. De markt twijfelt duidelijk nog over de stappen van de ECB en is nog niet overtuigd dat de inflatie geheel onder controle is. In juni is de rente op 10jaars Nederlands staatspapier per saldo wel gedaald van 2,93% naar 2,83%. In dit renteklimaat steeg de AEX index van 923,85 aan het einde van juni tegen 903,61 bij de start. Dit is een stijging van 2,2%.

Onze verwachting voor de financiële markten ondersteund nog steeds de overweging naar aandelen. We zij ons bewust van de mogelijke bewegelijkheid die kan ontstaan bij tegenvallers. We zien dit al bij specifieke bedrijven die door order vertraging een winstwaarschuwing moeten afgeven. Veel van de groei aandelen zijn geprijsd op perfectie en als daarin  tegenvallers naar voren komen zijn stevige correcties het gevolg. Als we kijken naar AI gerelateerde bedrijven dan is onze verwachting dat ook in dat segment de bewegelijkheid kan gaan toenemen. Dit is de afgelopen maanden de drager van de stijgende beurzen geweest, dus hier is alertheid van groot belang. Op sommige posities wordt dan ook winstgenomen om het gewicht in een portefeuille niet te groot te laten worden.

We continueren onze goud positie en we blijven de rentegevoeligheid van de portefeuille vergroten door de aankoop van obligaties met een lange looptijd.  In dit kader hebben we een obligatiefonds van BlueBay bedrijfsobligaties aan de portefeuille toegevoegd.

Frits Vogel

Directeur Wealth Management

Deel dit bericht: