Februari in teken van geopolitiek.
(3 mar 2025)
De maand februari kenmerkt zich door een grote mate van bewegelijkheid. Dit is zeker niet verwonderlijk omdat deze maand in het teken stond van de derde kwartaalcijfers en geopolitieke ontwikkelingen. Met name de geopolitiek drukte een stempel op de maand februari. De westerse wereld moet zich verhouden tot het nieuwe beleid dat uit het Witte Huis komt. Los van de wispelturigheid is de stijl van de nieuwe president zoals verwacht steviger en directer naar ieder land dat in de ogen van Trump niet volgens zijn overtuiging handelt. Of het nu gaat om het opleggen en/of dreigen met handelstarieven of de militaire zekerheid via de NAVO die in zijn ogen wel of niet bestaat.
Voor beleggers betekent dit dat het perspectief ten aanzien van concurrentiepositie en groeimarkten snel kan veranderen. Daarnaast biedt het ook kansen in specifieke sectoren. Een ding staat vast en dat is dat Europa nu zijn rol moet pakken en onafhankelijker moet worden van de VS.
Ten aanzien van de economische dynamiek van Europa zien we de eerste positieve signalen dat men minder met beleidsregels bezig wil zijn vanuit de politiek en meer ruimte wil geven aan het bedrijfsleven. Dit om uiteindelijk ook op economisch gebied minder afhankelijk te zijn van de VS. Hier gaat het naast defensie ook om technologie zoals AI en cloud dienstverlening.
Voor de Europese politiek is het nu zaak om de financiële middelen bij elkaar te krijgen om overheden in staat te stellen de noodzakelijke extra uitgaven te kunnen doen. De geschiedenis leert dat het altijd even duurt voordat Europa uit zijn luie stoel komt maar als het echt moet kan doorpakken.
Dit zal voor het bedrijfsleven op twee onderdelen positief kunnen zijn. Een deel van de industriële capaciteit die nu door vraaguitval niet wordt gebruikt kan worden ingezet van defensieorders. Daarnaast kan verminderende regelgeving extra innovatie ruimte geven aan het bedrijfsleven. Hiermee kan een deel van de achterstand op de VS ten aanzien van productiviteit worden ingelopen.
Per saldo zal een significantie impuls in de Europese industrie goed zijn voor de Europese bedrijven. We hebben in de eerste twee maanden van dit jaar al kunnen zien dat de aandelenkoersen van Europese bedrijven beter hebben gepresteerd dan de aandelen in de VS. De lage waardering van de Europese bedrijven kan nog een extra impuls geven aan deze beweging,
In februari is de AEX index per saldo niet van zijn plaats gekomen en sloot op 921,92 punten. Midden in de maand februari was wel even sprake van een stevige stijging van de AEX naar 948 punten. Helaas is deze winst in de laatste dagen van februari verloren gegaan als gevolg van verkoopdruk vanuit de technologiesector. De obligatiemarkt liet het afgelopen maand een positief beeld zien met name door de slechtere economische cijfers uit de VS. De 10 jaars Staatpapier rente in Nederland daalde 2,78% naar 2,58%.
We continueren onze overweging naar aandelen en we zullen het belang naar Europa verder ophogen ten koste van de allocatie naar de VS. De daling van de goudprijs in de afgelopen week is voor ons nog geen reden om de positie af te bouwen. We zien nog steeds toegevoegde waarde in de goud positie als hedge tegen het geopolitieke risico.
Frits Vogel
Directeur Wealth Management.