Maandbericht: September normaal gesproken een moeilijke beursmaand

September normaal gesproken een moeilijke beursmaand.

(datum 1 oktober 2024, Frits Vogel Directeur Wealth Management )

We gaan het laatste kwartaal van het jaar in en de beurs is ook in september redelijk op niveau gebleven. Historisch gezien is september altijd een moeilijke maand en ook nu hebben we wel degelijk bewegelijkheid gezien. De correctie is echter binnen de bandbreedte gebleven van eerdere correcties dit jaar en door de grote stap van de FED met een verlaging van 0,5% is er extra zuurstof in zowel de aandelen als ook de obligatiemarkt gepompt.

Naast de positieve monetaire stappen van de FED lijkt ook China overtuigd te zijn van de noodzaak om de economie te versterken. Het consumenten vertrouwen is laag en de vastgoedcrisis in China heeft dit extra onder druk gezet. Met name de middenklasse geeft niet veel uit en zijn soms geraakt door de verliezen op hun pensioenreserves die veel al belegd waren in lokaal vastgoed. De beleidsstappen die de Chinese overheid zet, zorgen voor herstel van de grondstofprijzen maar ook voor herstel van de Franse luxemerken die eerder juist door China geraakt waren.

Uit bovenstaande komt wederom naar voren dat overheden er alles aan willen doen om hun economie op stoom te houden. Dit geeft voor aandelenbeleggers op de korte termijn een verminderd risico. Dit  omdat men er vanuit gaat dat bij te grote bewegelijkheid er altijd wel een reddingsboei gegooid zal worden. Wel blijft het belangrijk om de aandelen specifieke risico’s onder ogen te blijven zien. Een goede spreiding over sectoren en regio’s is in dit kader van groot belang.

Economisch gezien blijft de Amerikaanse economie beter presteren dan Europa. Met name de Duitse economie heeft het moeilijk vanuit de gestegen productiekosten en de crisis in de autosector door uitvallende vraag naar met name EV.

De druk richting de Europese beleidsmakers om de transitie periode voor de elektrificatie van het wagenpark te verruimen zullen toenemen. Ook zal de discussie over importheffingen van EV auto’s uit China toenemen. Deze geopolitieke spanningen kunnen grote effecten hebben op bedrijven en sectoren. ASML is hier een voorbeeld van dat gezien zijn strategische positie een speelbal kan worden van Amerika en China. Deze spanningen zijn voor  specifieke aandelen en sector een additioneel risico waar wij alert op blijven sturen.

De genoemde stimulering vanuit de VS  en China hebben het verlies van de AEX beperkt van 918,66 naar 910,12 aan het einde van september. Dit is een daling van 0,9%. De 10jaars obligatie rente in Nederland daalde wel verder van 2,58% naar 2,42%.

We hebben het beleggingsbeleid niet aangepast in de afgelopen maand. De winstontwikkeling van met name Amerikaanse aandelen blijft zich goed ontwikkelen en de renteverlagingen zijn goed voor de herfinanciering behoefte van veel ondernemingen. We zien een stabilisatie voor obligaties. We verwachten wel een verdere rentedaling van de korte beleidsrente maar zien gezien de overheidsschuld een stabilisatie van de lange rente. Dit maakt dat de rentecurve (verschil tussen korte en lange rentes) steiler zal worden.

We blijven in dit scenario licht overwogen in aandelen en continueren onze goud positie. Ook blijven we bij obligaties de voorkeur geven aan obligaties van opkomende landen in lokale valuta. We houden voor oktober opnieuw wel rekening met volatiliteit en zullen hier waar mogelijk op inspelen.

Disclaimer

Beleggen is niet zonder risico, u kunt (een deel van) uw inleg kwijtraken. Beleg dus alleen met geld dat u kan missen. 

Deel dit bericht: