Maandupdate Actief Offensief Fonds: Nog geen zomerrust in juli

lettergrootte
Op de beurs is een oud gezegde dat als het mooi weer is, de handel dood valt. Hoewel het in de maand juli eindelijk mooi weer was, was er toch de nodige beweging en daarmee ook handel. Nu moet ik alleen wel bekennen dat de bewegingen niet altijd even logisch waren. Zo kwamen er een aantal slechte economische cijfers uit in Japan, China en Europa. Ook waren er grote problemen met Italiaanse en Duitse banken en aanslagen. Normaal gesproken zou je als reactie hierop een daling op de beurzen verwachten, maar nu was de reactie een snelle stijging. De stijging kwam voort uit de gedachte dat de centrale banken stimulatiepakketten gaan uitrollen (lees: blijven uitrollen).

Het FT Actief Offensief fonds had gezien de Brexit en zijn gevolgen, geen rekening gehouden met deze absurde redenatie en had een aantal omlaag gerichte posities (o.a. gekochte puts). De verkeerde visie over de richting van de markt alsmede de enorme daling in de impliciete  volatiliteit, zorgden voor een verlies van enkele procenten van het fonds.

 

FTM

 

De eerder opgezette spread tussen de financials long en de index short was ook na verder verzwakkende financiële waarden afgebroken met een klein verlies. Het blijft vreemd te noemen dat de financiële waarden zo onderdruk liggen en ondertussen de index gewoon doorstoomt omhoog.  Dit gaat tegen de spreekwoordelijke wetten van de zwaartekracht in. Immers; financiële waarden zijn belangrijke pijlers onder een economisch herstel. Zonder gezonde banken, geen kredietverlening en zonder gezonde verzekeraars, geen goede pensioenen. Onze long positie in Binck hebben we gehouden.

Onze long positie in goud corrigeerde ook even gedurende de maand, maar richting het einde van de maand kwam dat door een snelle stijging van het goud toch weer goed. De positie in lange (plus 20 jaar) Amerikaanse bonds (TLT) werd gedurende de maand ook weer heel winstgevend nadat de FED aangaf toch niet direct de rente te gaan verhogen. Rentes blijven maar extreem laag en leiden ook tot absurde, nooit eerder geziene situaties. Zo hebben we in Japan van de overheid zelfs eeuwig durende (honderdjarige) leningen met een nul procent (zero) rente zien verschijnen. Of dat nu goed is voor de pensioenen kun je jezelf gezien de vergrijzing afvragen.

Losse aandelen strategie

Even een paar voorbeelden van singel stock ideeën. Naar aanleiding van een koopsignaal in de Twindicator en vanwege het uitkomen van films met Nintendo-figuren en de nieuwste Gameboy, hadden we een long positie in Nintendo voordat de Pokémon-hype uitbrak. Natuurlijk hadden we gehoord van de komst van het Pokémon-spel, maar dat het zo’n hype zou worden was ook voor ons een verrassing. We hebben een rit omhoog gedaan, maar zeker niet tot de top. De top en de bodem zijn zeker in een hype niet voor niks volgens het gezegde: “For Fools and Liars.”

FTM1

Adobe staat al langere tijd op onze short list. Het aandeel kent een hoge waardering  (55x earnings en 27x cash flow over de laatste twaalf maanden) ten opzichte van een relatief lage groei, maar onze put constructie geeft nog geen rendement. Het aandeel Apple kent daarentegen een relatief lage waardering ten opzichte van een lage groeiverwachting. Het bedrijf heeft echter nog een sterke liquiditeitspositie en een sterke kwaliteit van de omzet, ondanks de lagere iPhone sales. We namen een long positie in het aandeel na een koopsignaal in de Twindicator. In de laatste week van juli kwamen de resultaten en die waren prima.

We hebben onze winst geruild vanuit aandelen naar een optiepositie: GoPro, de producent van actiecamera’s. In het verleden een hype aandeel, nu zitten we long op de trend van vraag naar camera’s (Facebook, socialmedia, maar ook zelfrijdende auto’s, etc.) en de technische koopsignalen. Dit aandeel deed het na de cijfers goed, maar nog niet goed genoeg. Het laatste aandeel wat we er uit willen pakken is Twitter. Ook in dit aandeel zitten we long in het Actief Offensief Fonds. We hebben eerder een overname gezien van LinkedIn door Microsoft en hebben nu technische koopsignalen.

De komende tijd?

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn mixed er is een scenario te bedenken dat de aandelen nog heel veel hoger gaan door o.a. (in willekeurige volgorde): betere bedrijfscijfers, stimulatie van de overheden en de lage rente. Ook is het andere scenario dat we gemakkelijk 10 procent corrigeren en terug kunnen vallen, heel goed mogelijk. Dit zou kunnen omdat de sector rotatie niet op gang komt, de olieprijs weer onderdruk staat of omdat men er achter komt dat stimulatie niet echt werkt. De maand juli is de afgelopen tijd sowieso een volatiele maand geweest. We gaan dus wat volatility kopen en zullen zien welke kant het opgaat.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur