Mag ik wat privacy?

Wat zou er met de waarde van (netwerk)bedrijven, zoals Facebook en Twitter, gebeuren nu het privacy beleid sterk wordt aangescherpt? In Europa is het verscherpte beleid reeds ingegaan en dit zal waarschijnlijk binnenkort ook in de rest van de wereld worden uitgerold.

Niet alleen netwerk bedrijven zullen hier gevolgen van ondervinden maar ook bedrijven zoals IEX.nl, in Nederland. Oude leads (e-mailadressen), en andere informatie die in de loop van de jaren van gebruikers zijn verzameld, zijn niets meer waard als gebruikers geen akkoord geven om hier verder nog iets mee te doen. 18 jaar lang hebben ook wij mailadressen verzameld. Met een harde knal zijn deze niet veel meer waard als ze niet meer gemaild mogen worden. Ik heb zelf nog bedrijven verkocht met een grote hoeveelheid leads waar wel degelijk waarde aan werd gegeven. Er moet dus waarde vernietigd zijn.

Waar ook veel tijd aan verloren gaat, en wat in mijn opinie dus waarde vernietigd, is het lezen en goedkeuren van alle privacy e-mails. Zoveel spam van al de privacy statements dat ik er een dagtaak aan heb om ze allemaal te lezen en te beantwoorden. Privacy is dus van grote waarde gezien alle investeringen van iedereen. Ik had het liefst gewoon een sticker op mijn mailbox gedaan met “geen reclame a.u.b.”, zoals je die ook regelmatig op voordeuren ziet.

Oliewijs

De olieprijs was een van de drijvende krachten achter de aandelenbeurs en deze ging vorige week, na uitspraken van Trump, ineens omlaag. Of dit een voorzet is van een neergaande trend, of dat het slechts een correctie is in de opgaande trend, moeten we afwachten.

AEX

Facebook is een van de bedrijven die dus last van de privacyregels zou moeten hebben. In de koers zien we echter (nog) geen effect. Ook het feit dat Facebook leider Marck Zuckerberg zich moest komen verantwoorden in het Amerikaans congres, en later in het Europees parlement, was klaarblijkelijk geen probleem en had geen negatieve impact.

FB

Nog even privacy

Andere FAANG aandelen hebben op de beurs geen problemen met privacy of wat dan ook. In de praktijk ligt het anders. Er wordt nog veel informatie van je bewaard. Of je nu wilt of niet. Ondertussen is Netflix tegenwoordig groter dan Disney, althans kijkende naar beurswaarde. De Twindicator is alweer een tijdje positief. Ik vind het al tijden een duur aandeel en zou dus liever short willen. Maar wie geeft daar nog om?

Netflix

Een koop signaal in de Nasdaq

Mede door de oplopende koersen van FAANG aandelen ligt de Nasdaq index er dan ook positief bij. Toch zou je ook een groot Hoofd-Schouder kunnen herkennen in de grafiek.

Nasdaq comp

Divergeren

De sp500 geeft wel verkoopsignalen, maar daarin hebben we o.a. natuurlijk olie- en bankaandelen zitten die er op dit moment weer minder positief voor staan.

sp500

Never sell an All Time High?

De Russell2000 bereikte afgelopen week een nieuwe recordhoogte. Normaal gesproken mag je dan geen short posities aangaan; je zou moeten wachten op een teruggang. Maar recalcitrant als ik ben, ben ik door de sell in de Sp500, een teruggang van de olieprijs, en het geobserveerde negatieve candle patroon, toch short gegaan. Nu maar kijken of het werkt want de markt is allesbehalve normaal.

RTY

Kort van Memorie
Op maandag is het relatief rustig op markt met een bank holiday in de UK en Memorial Day in de VS. Maar ik geloof er gewoon niet meer in. De AEX heeft ook wat negatieve candles, dus ik moet wel short gaan als ouwe beer. Ik doe het via opties dus als het verkeerd gaat dan valt het mee. Daarnaast ben ik ben ook al wel gewend aan de pijn.

AEX

Doet ie het of doet ie het niet?
In de grafiek hadden we een sell in de Twindicator en nu maar kijken of het verkoopsignaal aanhoudt.

AEX2

De Duitse Dax liet hetzelfde plaatje zien. En aangezien we in deze index een veelvoud aan auto aandelen en hebben geeft deze index, met de nog steeds sluimerende handelsoorlog, nog veel meer kansen omlaag.

DAX

Nog even Deutsche Bank

Een extra probleem wat men heeft heet Deutsche Bank. Nu is deze bank ‘too big too fail’, maar tegelijkertijd ‘too big to save’. In 2016 was ik heel contrair. Toen heb ik het aandeel op een workshop van Tradeidee een sell gegeven maar tegelijkertijd zelf gekocht. Dit pakte heel goed uit. Maar op de huidige niveaus durf ik nog niet long te gaan. We gaan het zien. Voorlopig blijf ik ervan af. Maar blijf me volgen op Twitter want wie weet word ik weer contrair.

DB

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: