News Update: Today’s over Brokerfunctie op NPEX

Eerder (30 juli) verscheen op Fund Seminar een interview over de werking van NPEX

Effectenhuis Today’s Group, lid van Euronext en actief op diverse aandelenbeurzen, is toegetreden als broker tot het vernieuwde handelsplatform van NPEX. Today’s Group is een gespecialiseerde commissionair in effecten die vermogensbeheer en brokerdiensten aanbiedt aan professionals en aan particuliere beleggers. Fund Seminar sprak met Cees Smit, algemeen directeur van Today’s Group.

NPEX biedt een platform voor vooral kleine ondernemingen. Is daar voldoende liquiditeit?

“NPEX heeft het platform recent verbeterd waardoor er continu handel mogelijk is en er meer transparantie over het orderboek is. Hierdoor zal de liquiditeit verbeteren. Normaal gesproken krijg je liquiditeit door een marketmaker of liquiditeitsprovider. Echter, je verdient dan aan volume (bid/ask) en in kleine aandelen is dat onmogelijk. Ook willen partijen liquiditeit van een marketmaker en als er geen volume is moet je grote posities innemen en dat is per definitie in illiquide producten gevaarlijk. Kortom, niemand is bereid om volume te verschaffen aan de markt en dat maakt (wereldwijd) de liquiditeit in alle kleine aandelen moeizaam. Dus daar is NPEX geen uitzondering op, maar daar komt nu juist een rol voor een broker. Deze heeft geen positie maar gaat actief marktpartijen benaderen om plukken te kopen en te verkopen. Juist door met iedereen te praten, krijgt de broker meer inzicht in de markt en weet deze waar en op welke niveaus er kopers en verkopers zitten. Dit brengt uiteindelijk liquiditeit.”

Hoe is het risicoprofiel van de beleggingen in deze NPEX-noteringen?

“Beleggen in kleine aandelen is in theorie meer risicovol dan in grote aandelen. Maar de wereld behoort ook uit risico en rendement te bestaan en dus zou je beloond moeten worden voor het risico. Als broker heb je geen posities en daarmee zijn voor ons de risico’s en investeringen beperkt. Los van de investering in tijd, communicatiekosten, mensen en een beetje IT is het dus goed te doen.”

Is Today’s de enige broker op NPEX?

“Ja, wij zijn bij de start de eerste broker. Maar we verwelkomen graag collega’s. We denken echter dat pas als wij er een succes van maken er meer partijen zullen volgen.”

Waarom heeft Today’s besloten deze dienstverlening toe te voegen?

“We geloven in NPEX en we geloven in kleine lokale bedrijven. In de wereld van globalisering hebben mensen behoefte om ook het bedrijf uit de buurt te kopen. Je kan er spreekwoordelijk een afspraak maken en zien hoe het gaat. Wij geloven dat we gezien ons netwerk van aan een kant grote particuliere klanten (de vermogensbeheerkant) en aan de andere kant de zakelijke contacten aan elkaar te koppelen zijn. Uiteindelijk heb je in deze markt dus zo een echte toegevoegde waarde en ben je niet zomaar een platform waar orders doorheen geschoten worden. Juist door echte toegevoegde waarde mag je een goede marge rekenen. In de grote aandelen handelen partijen praktisch gezien voor niks en dat terwijl er wel degelijk verborgen risico’s zijn.“

Bron: https://www.fundseminar.nl/nieuws/uncategorized/exclusief-cees-smit-over-toetreding-tot-npex/ 

Deel dit bericht: