Nieuws: Het stille afscheid van de sector

Het stille afscheid van de sector

We lezen regelmatig in de kranten en op de social media, dat partijen afscheid nemen van bepaalde klanten groepen. Zo nam de Giro recent afscheid van zakelijke klanten (bedrijven, verenigingen, pensioen-bv’s en goede doelen) en namen beleggingsbanken zoals Bank ten Cate afscheid van de kleinere cliënten.

Natuurlijk heeft dit deels met fusies en overnames te maken, maar ook de toezichthouders en de regelgeving zijn een belangrijk en veel gehoord argument. Banken weigeren steeds vaker zakelijke rekeninghouders, of zeggen de soms langdurige relatie op. Dit is omdat ze vrezen in strijd te handelen met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Natuurlijk is dit wel apart als je ondertussen moet lezen over Pandora Papers waar juist het prominente deel (de voorbeeld functies) van de bevolking genoemd wordt. Om nog een gekke gedachte te delen; de overheden maken grote bedragen over naar Afghanistan (Taliban) en dit heet ontwikkelingshulp… Nu heb ik hier geen mening over wat nodig is en wat niet, maar het blijft wel vreemd om aan de ene kant cliënten continue te onderzoeken en soms te moeten weigeren bij twijfels over terrorisme….  

Voor en door ondernemers

Voor de ondernemer levert het weigeren van een rekening grote problemen op en dat terwijl banken vaak alleen bang zijn dat ze niet aan de regelgeving voldoen. Het feit dat er hoge boetes gegeven zijn aan de ING en ABN Amro maakt ander banken huiverig voor reputatieschade. Deze krimp en verdere focus op regels laat de kosten in de effectenhandel alleen stijgen terwijl de marges steeds lager worden. Een bezuiniging op service is vaak een gevolg, zeker voor beursgenoteerde bedrijven waar aandeelhouders ook waarde willen.

Nu is de toezichthouder niet de enige reden van het weigeren van cliënten, want een commerciële keuze en focus is nooit verkeert. Zo nam Deutsche Bank al in 2013 afscheid van 18.000 zakelijke klanten. Bij Today’s Group openen we (gelukkig) nog wel zakelijke rekeningen bij diverse depotbanken, maar net als de rest van de markt merken we wel wat de Giro benoemd, namelijk dat het doorgronden van structuren met alles wat daar bij komt kijken moeilijker en arbeidsintensiever is geworden is wel duidelijk.

Hernieuwd welkom

Ondanks dat we bij de Today’s Group ook meer werk moeten doen om een cliënt te on-boarden en ook meer tijd moeten investeren om een cliënt dit op termijn te laten zijn, zijn zakelijke cliënten bij (de partnerstructuur van de Today’s Group) bij Today’s Brokers die we iets meer dan een jaar geleden herstart zijn nog zeker welkom.

Zie Advocaat en CPO-docent Maartje van der Beek bespreekt deze problematiek

Lees ook:

To exit or not to exit. Wanneer kan een bank afscheid nemen van een klant? door mr. drs. M.J. Bökkerink in Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Disclaimer:

 

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Deel dit bericht: