Bij het salaris van de maand mei wordt voor de meeste Nederlanders in loondienst het vakantiegeld uitbetaald. Waar blijft dat geld eigenlijk? Wordt het omgezet in vakantiereizen zoals het door de overheid ooit bedoeld is? Of wordt het opzij gezet voor later en heeft het misschien wel belegd op de beurs? Zou er invloed te zien zijn op de koersen?
Door: Jasper Oeberius Kapteijn en Kevin Persijn
Die laatste vraag vinden we bij beleggingsinstelling For Tomorrow interessant om te onderzoeken. Er zijn altijd veel verschillende factoren van invloed op de koersen van aandelen. Denk daarbij aan de rente, inflatie, economische groei en de winsten van bedrijven. Maar wie weet is het vakantiegeld er ook wel één?
Laten we eens kijken naar de handelsvolumes en maandrendementen van de AEX aandelen index voor de maand juni in de afgelopen 25 jaren (sinds 1991). Allereerst de handelsvolumes, die zijn niet bovengemiddeld in juni. Het lijkt er niet op dat de belangstelling voor de beurs in juni groter is dan gemiddeld.
Dat wordt bevestigd als we de rendementen bekijken. Juni valt statistisch gezien in de wat mindere periode van het jaar. Het is gemiddeld een slechte beursmaand met een gemiddelde van -0,55% over de gemeten periode. Als we dat afzetten tegen het gemiddelde maandrendement in de betreffende jaren (+0,64%) dan rendeert juni zelfs 1,19% minder dan een gemiddelde maand. Beleggen in aandelen in de maand juni heeft de afgelopen 25 jaar dus heel weinig zoden aan de dijk gezet. Conclusie: naar de AEX aandelen is ons vakantiegeld in ieder geval niet gegaan!
Is het geld dan misschien wel naar de obligatiemarkt gegaan? Misschien willen Nederlanders wel beleggen maar niet met het risico van aandelen? Nederlandse staatsleningen kunnen dan een alternatief zijn met historisch minder risico op grote tussentijdse waarde dalingen. Obligaties hebben in de afgelopen 25 jaar dankzij een langdurig dalende rente een prachtig rendement behaald. De jaarrente daalde daarbij van boven de 9% naar slechts 0,23% nu.
Goed nieuws voor huizenbezitters (lagere hypotheekrente) maar slecht nieuws voor de waarde van onze pensioenen en voor spaarders. Bovendien moeten obligatie beleggers zich op dit moment niet rijk rekenen met de historisch goede rendementen want de rente kan normaal gesproken natuurlijk niet veel verder dalen. Mocht dat wel gebeuren dan voorspellen wij een gouden toekomst voor bedrijven die kluizen verkopen!
Als we de verhandelde volumes in staatsleningen aan de prijzen relateren zien we ook geen verklarend effect van de beschikbaarheid van het vakantiegeld in de maand juni.
Waar blijven die centen dan? Juist, de Nederlander is van oudsher Calvinistisch ingesteld. Een spaarzaam type die zijn vakantiegeld braaf op de spaarrekening parkeert. In onderstaande grafiek wordt het spaarsaldo van de maand mei vergeleken met het gemiddelde van de rest van het jaar. In de maand mei stroomt er de laatste paar jaren zo’n 4 miljard Euro naar spaarrekeningen. Vervolgens zien we dat het geld met name in de dure december maand (Sinterklaas en Kerstmis) weer wordt uitgegeven.
In miljoenen Euro’s, bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Het is natuurlijk wel zo verstandig om geld dat op korte termijn uitgegeven gaat worden te sparen en niet te beleggen. Daar wil je geen beleggingsrisico op lopen.
Als beleggingsinstelling zouden wij het natuurlijk leuk vinden als meer mensen zouden beleggen in plaats van (nog) meer te sparen. Met de huidige lage rente zou dat voor mensen met een beleggingshorizon van 5 jaar en langer ook beter uit kunnen pakken. Wij doen daarbij als beheerder ons best om de risico’s goed te spreiden. Wie daar meer over wil weten kan hier terecht.
Wie zich afvraagt hoe op een passende manier belegd zou kunnen worden, kan gratis en anoniem deze korte test doen.
De Nederlander heeft weinig affiniteit met beleggen als oplossing voor het pensioenprobleem. Dat is natuurlijk ingegeven door veel roerige tijden op de beurs in de afgelopen 15 à 20 jaar. Op 17 mei jl. werd een onderzoek van de Pensioenfederatie gepubliceerd. Daaruit bleek dat ruim 40% van de ondervraagde deelnemers in pensioenfondsen denkt dat een spaarrekening op lange termijn meer oplevert dan beleggen. Terwijl zelfs maar liefst 99% van de mensen de behaalde rendementen van pensioenfondsen onderschat.
Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn een horizon te hanteren waarbij het belang van een appel voor de dorst op de lange termijn zwaarder weegt dan het uitgeven van geld op de korte termijn. Wat ons betreft is het natuurlijk prima om die vakantie te boeken maar dat pensioen moet je ook doen!
Tot slot nog even een opsteker. De energieprijzen voor zowel verwarming als brandstoffen zijn -met de olieprijs mee- flink gedaald. Daar geven we dus met zijn allen minder aan uit; een meevaller. Ook de vakantie is voor wat betreft vervoer wat goedkoper geworden. Onderstaand een Amerikaans overzichtje van waaraan dat bespaarde geld wordt uitgegeven. Met name aan uitgaan, entertainment en gezondheid. Ervaren beleggers kunnen hier natuurlijk op inspelen en die sectoren overwegen.