De populistische Italiaanse partijen aan de macht geven aan uit de Euro te willen stappen. Europa is dus wel goed om de Italiaanse banken te redden maar…. Gelukkig moet er nog het nodige gebeuren in Italië en een anti-Euro regering is zelfs niet gunstig voor de Italianen zelf. Dit kan de rest van Europa weer een hoop geld schelen. Een Britse Exit wordt al moeilijk genoeg, maar een Italiaans afscheid wordt onmogelijk en zal waarschijnlijk het einde van de Euro betekenen. In ieder geval betekent het het einde voor de Italianen bij de ECB.
Los van het Italiaanse probleem zitten we ondertussen ook met problemen in Argentinië, en daardoor ook in andere Emerging Markets. Overal rommelt het. Is dit het begin van een nieuwe Azië Crisis? Alleen het idee al lijkt me niet echt positief voor de wereldeconomie. Verder lijkt niemand zich druk te maken.
Daarnaast zijn er de problemen in het midden oosten, die opnieuw zijn geëscaleerd door de Iraanse troepen die in gevecht zijn met Israël.
Daar bovenop komt ook de Iranese boycot van Trump waar vele bedrijven last van (gaan) hebben. Dat komt omdat Trump al zijn (binnen- en buitenlandse) zakenpartners zal straffen wanneer ze de Iranese boycot ondermijnen. Er zijn de afgelopen tijd orders voor infrastructuur en vliegtuigen binnengekomen en ook in de oliesector is fors geïnvesteerd door het buitenland.
Los van deze boycot, die dus niet goed kan zijn voor een rits bedrijven, hebben we nog steeds de wereldwijde handelsoorlog die voortsuddert. Maar iedereen kijkt naar de slechte B-film die Amerikaanse politiek heet en waarin al het slechte nieuws wordt overschaduwd door mogelijke successen in Noord-Korea. Maar wat er lijkt te gebeuren in Korea is dat slecht gedrag, namelijk het ontwikkelen van en het experimenteren met kernwapens, geruild wordt voor economische hulp. Maar deed Obama dat ook niet in zijn overeenkomst met Iran? Ik denk dat ik het allemaal maar niet meer moet willen begrijpen.
Vraag en aanbod
Wat ik ook niet begrijp is waarom niemand begrijpt dat de Amerikaanse rente omhoog zal gaan. Alleen al omdat de begroting dit gewoon voorspelt. Als er geld nodig is in een land, en dat is er, en er minder geld binnenkomt vanwege o.a. belastingverlagingen, zal men geld moeten aantrekken op de financiële markten. De vraag naar geld zal hoger zijn dan het aanbod, wat leidt tot een hogere rente. Zie Today’s maandbericht.
Los van de goede bedrijfsresultaten zijn er dus genoeg dingen te bedenken waarom je negatief zou moeten zijn. Maar ondertussen zien we opnieuw all-time highs in de VS verschijnen en ben ik gek in de ogen van een aantal lezers. Maar ik waarschuw je. Je kan wel roepen dat je kan vliegen wanneer je van een gebouw springt, en de eerste paar seconden zal je dat ook echt zo ervaren, maar beleggen is een lange termijn verhaal.
Laat ik het anders zeggen
Met een klant vergeleek ik het eens met een inhaalmanoeuvre van een lelijke eend op Max Verstappen op het rechte stuk. Je denkt dat het niet kan, maar wat als het toch gebeurt. Dan vraag je je af of hij ook heelhuids door de bocht komt. Max was overigens zelf goed bezig door derde te worden in Spanje.
Raak Boeings orders kwijt?
Boeing heeft vliegtuigen verkocht aan Iran en zou last moeten hebben van de boycot, maar volgens eigen zeggen is er geen probleem. De grafiek geeft wel een top patroon. Dus een gokje omlaag?
Helemaal als we kijken naar het aandeel op de lange termijn. Dan zien we een enorme performance van dit bedrijf vanaf 2008, en al helemaal in de laatste paar jaar.
KLM Air France. Puinhoop?
Ondertussen gaat het met de luchtvaartmaatschappijen helemaal niet goed. De combinatie van KLM en Air France blijft een puinhoop. Een deel van het personeel staakt en nog steeds is er geen integratie van personeel, vliegtuigen en diensten. Het zijn nog steeds twee verschillende bedrijven onder één dak. Dus óf er volgt binnenkort een echte integratie, of het wordt gewoon een kostenmaatschap structuur, met twee noteringen. Dit kan niet zo doorgaan.
Als we hier ook even langer kijken dan zien we dat KLM Air France een duikvlucht acht de rug heeft maar pas rond de 4,50 Euro weer steun vindt.
De AEX is ondertussen niet kapot te krijgen. Om gek van te worden als oude beer.
In de korte termijn Candle’s van de Duitse DAX zien we op korte termijn weer een top, maar wellicht krijgen we dan weer een rally. We wachten met shorts tot we officiële verkoopsignalen hebben.
De Dollar heeft ook een behoorlijke beweging laten zien.
De Dow Jones heeft laten zien hoe eenvoudig het is om verkoopsignalen om te draaien naar koopsignalen.
De Sp500 bevestigt de koopsignalen.
Tesla komt met vierwiel aangedreven versies en ze gaan weer meer raketten bouwen. Toch weer verkoopsignalen in de candles maar nog een koop in de Twindicator. Fundamenteel een verkoop.
Het verhaal was dat Facebook toch aangepakt zou worden? Nu is het een paar maanden later en er is klaarblijkelijk nog niks gebeurd. We zien koopsignalen en hebben het er verder niet meer over.
Wanneer we een laatste blik werpen op de kalender zien we dat we alweer in mei zijn aanbeland. En er was toch een gezegde met iets als “Sell in May….”
– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.