Sparen versus fondsbeleggen

Sparen levert momenteel 0,7% rente op, daar wordt niemand rijk van. Met bijvoorbeeld een defensief profiel bij For Tomorrow is tien keer zoveel al mogelijk; 7,18% per jaar. Maar hoe werkt fonds beleggen nou eigenlijk?

Als studente van 24 heb ik me eerlijk gezegd nooit echt bezig gehouden met financiën. Ja, ik weet heel goed wanneer m’n studiefinanciering gestort wordt en in welk café het bier het goedkoopst is. En vooruit ik zet zelfs elke maand een bedrag op mijn spaarrekening, maar dat was het dan ook.

Je leest deze column op de site van ForTomorrow dus je hebt vast al geconcludeerd dat ik op de één of andere manier tóch in aanraking ben gekomen met financiën die verder gaan dan creatief je geld uitsmeren over de maand (lees: Stufi! Uiteten! Oh ja.. huur… oh ja boodschappen.. euh huh? Ik heb nog een beetje maand over aan het einde van mijn geld…) Laat het nu een kwestie van toeval zijn geweest dat ik bij For Tomorrow terecht ben gekomen. Eigenlijk hou ik daar helemaal niet van om dingen aan het toeval over te laten. En naarmate ik ouder word, en het einde van mijn studententijd in zicht komt, begin ik mijn nonchalante omgang met geld ook steeds onaangenamer te vinden. Maar ik ben dus toevallig bij For Tomorrow terecht gekomen (gevalletje via via) en laat ik financiën een stuk interessanter vinden nu ik hier twee dagen van mijn week doorbreng.

Sparen is geschiedenis
Bij For Tomorrow kun je dus fondsbeleggen. In mijn jaren voor For Tomorrow had ik wel eens van dit begrip gehoord, echter kwam ik niet verder met mijn definitie dan “Geld in een potje stoppen” en dat deed ik tenslotte al want ik heb een spaarrekening.  Minpuntje van zo’n spaarrekening is echter dat de rente die ik over mijn centen krijg (0,7%) niet bepaald mindblowing is. Sterker nog, sommige banken houden rekening met een eventuele negatieve spaarrente in de toekomst, wat zou betekenen dat we straks geld betalen om ons spaargeld op de bank te mogen zetten… Kortom; sparen levert nu eigenlijk niets op en straks is er misschien zelfs wel sprake van “Let op! Geld sparen kost geld.” Juist. Vind ik niet leuk.

Gelukkig maar dat het toeval wilde dat ik in aanraking kwam met fondsbeleggen en dat dit een prima alternatief is voor sparen. Alleen hoe werkt fondsbeleggen? Beleggen is zoals je weet simpelweg je geld investeren in de hoop dat dat meer waard wordt over een bepaalde periode.  Fondsbeleggen is feitelijk niks anders, behalve dan dat het een stuk makkelijker is dan zelf beleggen, omdat al het werk voor je gedaan wordt, er actief geanticipeerd wordt op de markt en er een verstandige spreiding is over de verschillende beleggingscategorieën. Het enige wat je zelf hoeft te doen is bepalen waar je voor wilt beleggen en hoeveel risico je wilt nemen.

Ik ben bijvoorbeeld nog aan het studeren en ga straks nog een master doen. Na mijn master wil ik niets liever dan reizen. Eerst de wereld zien, nieuwe culturen leren kennen en m’n horizon verbreden. Ik wil zeker een jaar weg en daarvoor wil ik minimaal €10.000,- hebben om te kunnen doen en laten wat ik wil. Als ik dit binnen drie jaar bij elkaar wil sparen wordt het lastig. Maar als ik ga fondsbeleggen is de kans reëel dat ik dit bedrag straks mee op reis kan nemen. Het doel en je beleggingshorizon bepalen in belangrijke mate je beleggersprofiel. Ik ben nog jong en heb nog een heel leven voor mij en kan dus meer risico nemen en lopen om een bepaalde doelstelling te halen. Als de horizon korter wordt, heeft dit ook invloed op het beleggersprofiel en het risico dat je kan lopen om je doelen te behalen.

Wat voor belegger ben jij?
Het beleggersprofiel geeft aan hoe hoog het risico is dat je kan en wil lopen om een bepaald rendement te behalen. Wil men geen of weinig risico lopen dan ga je sparen. Het rendement is 0.7% en het risico is laag. Als je veel risico kan en wil nemen dan kan het rendement oplopen tot ver in de dubbele cijfers. Hier tussenin zit een groot aantal producten en fondsbeleggen is er één van.
 
Als je weet waarvoor je wilt beleggen moet je nog bepalen wat je risicoprofiel is. Het woord “risico” klinkt misschien eng, maar wat er mee bedoeld wordt is in wat voor producten je investeert. Investeren in X is bijvoorbeeld risicovoller dan investeren in Y en dat kan twee kanten op werken. Hoe meer je investeert in risicovolle producten, hoe meer winst je kan maken. De schaduwzijde is natuurlijk dat bij risicovolle producten de kans op verlies ook groter is. 

Wil je ook gaan fondsbeleggen? Deze vijf dingen moet je sowieso weten voor je begint!

1. Fondsbeleggen doe je echt niet alleen maar voor je pensioen! Fondsbeleggen is makkelijk en de kosten zijn transparant. Zo betaal je bij For Tomorrow alleen aankoopkosten en geen verkoopkosten.
 
2. Lage drempel om te beleggen. Je kan bij For Tomorrow al beginnen met fondsbeleggen vanaf €50,- per maand of een éénmalige inleg vanaf € 2.500,-. Dus ook geschikt voor de kleine belegger zoals studenten, ZZP- ers of spaarrekeningen voor later of voor de kinderen.

3. Je kunt meerdere doelstellingen hebben zoals vrij vermogen, pensioen, huis of sparen voor studie of kinderen. Bij For Tomorrow kan je ook fiscaal vriendelijk in box 1 beleggen via banksparen. Dit maakt het makkelijker om een fonds te kiezen dat bij je past.

4. Hoeveel risico wil en kan je lopen? Dat kun je hier eenvoudig berekenen.

5. Kijk niet alleen maar naar kosten, maar ook naar de manier van beleggen binnen een fonds. Bij For Tomorrow richten de fondsen zich niet alleen op een stijgende markt, maar anticipeert een aantal fondsen ook op een dalende markt. Bij For Tomorrow  kijkt men naar alle mogelijke manieren om rendement te maken.

Deel dit bericht: