Throwback Thursday: Prijsvraag For Tomorrow

Deze week in  #TBT blikken we terug naar de For Tomorrow Prijsvraag waar we veel reacties op hebben mogen ontvangen.

Hier nogmaals de prijsvraag:

Stel u stort €500,- op uw For Tomorrow rekening (zeer offensief profiel). Maandelijks stort u daar het maandelijkse minimum van €50 bij.

Hoeveel vermogen heeft u dan over 30 jaar?

Waarom het offensieve profiel?

Als je jong bent en nog meer dan 30 jaar te gaan heb voor je pensioen, kan je prima zeer offensief beleggen (vooral in aandelen beleggen). Aandelen zijn risicovoller dan obligaties en vastrentende producten, maar de regel is; ook hoe meer risico, hoe meer rendement. Door spreiding in strategie, spreiding in onderliggende waarde, spreiding in regio’s etc. denk ik dat het een overzienbaar en aanvaardbaar risico is. Helemaal omdat we ook strategieën in de offensieve variant hebben die rendement in dalende beurzen kunnen hebben en we maandelijks storten.

Terug naar het sommetje

Veel mensen berekende even vlot uit het hoofd dat je 30 jaar maandelijks €50 dus (30*12*50) zijnde €18.000 inlegde plus de eenmalige storting van €500 dus €18.500 inleg. Na een beetje rendement dacht men dan uit te komen op iets van €20.000. Maar deze mensen zaten dus veel en veel te laag. Zij onderschatte de kracht van rente op rente (rendement op rendement). Immers op je eerste storting doe je het hele jaar mee en als je met 8% als rendement zou rekenen dan zou je al €40 (5,00*8) rendement behalen en dus het tweede jaar (los van de eenmalige stortingen) met €540 beginnen. Dus na weer een jaar staat het initiële stortingsbedrag weer 43,20 hoger (5,40*8) op €583,20. Het derde jaar haal je dus 5,83 * 8%= €46,64 en is het €629,84…. En naar dertig jaar is dit €15.492.

Kracht van maandelijks

De maandelijkse stortingen zorgen aan een kant voor een gemiddelde instap dus op de top en de bodem. Omdat je op de bodem van de beurs meer aandelen krijgt voor je €50,- dan op de top krijg je een prima gemiddelde prijs. Maar aan de andere kant zorgen de maandelijkse bedragen ook voor een enorm multiplier effect. Want de stortingen zijn rente op rente (rendement op rendement) zorgen al voor €156.453 waarde.

Slimmeriken.

Nu wil ik geen wiskunde les geven over getallen tot de macht X en of formules hoe je dit kan uitrekenen, ook hebben we het niet over slimme ezelsbruggetjes zoals X rendement per jaar zorgt voor verdubbeling. Nee, slimmeriken gingen gewoon naar onze website www.fortomorrow.nl en gebruikte de rekentool (http://www.ftft.nl/fortomorrow/) die speciaal hiervoor is. Als je onze tool gebruikte kwam je uit op €171.948,00

Waarom 8 procent en is dit reëel ?

De AFM schrijft voor dat je niet met meer dan 8% mag rekenen, maar als we zien wat onze gemixt portefeuilles hebben gedaan (zie link naar performance) en ook in neergaande beurzen hebben gepresteerd, dan zie ik het als zeer reëel. Natuurlijk is het ook goed te zien wat sparen en een gemiddeld beursresultaat oplevert. Maar ook dat is een reden om naar de rekentool en de bijbehorende PDF te gaan.

Maar voor niks gaat de zon op?

In onze rendementen zitten de jaarlijkse beheerkosten reeds verpakt, maar er was nog een adder onder het gras en dat was dat iedere klant 0,5 procent instap kosten moet betalen. Dus van je inleg gaat nog 2,50 aan totale kosten af en komt dus op 497,50. Ook van de latere stortingen gaat ook €0,25 af en dus wordt er maar €49,75 maandelijks belegd. De kosten staan transparant op onze site. Voor switchen van strategie of risico of voor opname worden geen kosten gerekend.

Het antwoord zou rekening houdend met alle kosten uitkomen op €171.089,-.

 

We zijn heel blij dat deze prijsvraag veel mensen heeft aangezet tot denken en actie. Een bedrag van €50,- in de maand is een bedrag wat velen niet zullen missen en bij noodzaak ook gewoon kunnen opnemen.

Mocht u niet gewonnen hebben, dan hoop ik dat het leerzaam was en u ziet dat u beter uw eigen hoofdprijs sparend kan beleggen, dan mee te doen aan loterijen.

Deel dit bericht: