Today’s lanceert ForTomorrow.nl voor fondsbeleggers

Combinatie van actief en passief beleggen tegen lage kosten

Internetbroker en vermogensbeheerder Today’s lanceert vandaag ForTomorrow.nl. For Tomorrow (FT) is een Handelsnaam van Today’s Tomorrow en is een nieuw online platform met laagdrempelige modelportefeuilles voor fondsbeleggers. Via een serie risicoprofielen, van Zeer Defensief tot Zeer Offensief, kunnen zij beleggen in nieuwe en bestaande beleggingsfondsen van Today’s. Op die manier kan de klant zowel in box 1 als in box 3 een passende beleggingsportefeuille samenstellen.

Al de Flagship fondsen werken volgens dezelfde filosofie. “De kern bestaat uit goedkope en slimme trackers en andere indexproducten, aan de rand gecombineerd met intelligent gebruikte hefboomstrategieën,” zegt Cees Smit, algemeen directeur van Today’s. “Zo wordt het rendement op het Continu Click Fonds deels herbelegd in Trackers. Van het overgebleven deel kopen wij opties en andere hefboomproducten die bij de kern passen. Met de hefboom van bijvoorbeeld opties kunnen wij het rendement van de totale portefeuille aanzienlijk opkrikken zonder het risico te vergroten.”

Today’s is een specialist in opties en heeft al meer dan tien jaar zichtbaar succes met deze combinatie van actief en passief beleggen. Smit: “Onze IEX Lage Landen-portefeuille (de oorspronkelijke vorm van het FT Actief Fonds Offensief) boekte in 2008 een rendement van 235 procent, terwijl de AEX dat jaar met ruwweg vijftig procent daalde.” Sindsdien leed deze portefeuille alleen verlies in 2009 (min 5 procent) en in 2013 (min 8,5 procent). De overige jaren waren er winsten van 4,5 tot ruim 25 procent in 2002 (een jaar waarin de AEX 36 procent verloor). Ook in het eerste kwartaal won het fonds 3,4 procent, terwijl de AEX in deze periode 0,35 procent won. “Daarmee bewijst het FT Actief Fonds Offensief dat het niet een soort Bearfonds is, maar wel een eigenzinnig fonds is. Het is een actief fonds dat van tijd tot tijd contrair aan de markt kan gaan op basis van een stelsel van handels en sentiments-indicatoren,” aldus Cees Smit.

De kern van het FT Actief Fonds Offensief bestaat uit trackers op landen en sectoren die wordt aangevuld met zowel long als short posities in Nederlandse en Amerikaanse aandelen, obligaties, cash, opties en andere instrumenten. Dit al naar gelang de richting van de markt. De Lage Landen-portefeuille is deels op een onafhankelijke website online te volgen en werd zo populair onder beleggers dat hij zowel onder deze naam wordt aangeboden bij Today’s als onder de namen For Tomorrow Actief Fonds Offensief en Actief Fonds Offensief. Smit: “Met de naam Actief Fonds Offensief willen we beleggers duidelijk maken dat het geen standaard indexvolgend fonds is, maar dat het echt iets doet voor de belegger en ook risico kent.”

Een ander neus van de zalm fonds op ForTomorrow.nl is het Today’s Continu Click Fonds, voor zeer defensief ingestelde beleggers. De portefeuillestrategie van actief en passief gecombineerd komt overeen met die van het FT Actief Fonds Offensief. Alleen is dit een Clickfonds-strategie en worden dus de behaalde rendementen periodiek vastgeklikt. Dat biedt zeker na een stijgende beurs bescherming voor het moment wanneer de beurs daalt. Immers, winsten worden actief toegevoegd aan het obligatiedeel en zijn daarmee veiliggesteld. Terwijl met het overige deel de belegger toch kan profiteren van koersstijgingen via hefboomproducten. Sinds de theoretische lancering in 2002 maakte het Continu Click Fonds ieder jaar winst, zelfs 0,45 procent in 2008 tot 17,02 procent (2013). Vanaf 2012 bestaat het fonds echt, daarvoor was het een portefeuillestrategie.

Smit geeft een praktijkvoorbeeld van de hefboomstrategie die in de fondsen gebruikt kan worden. “In 2000 kocht ik puts AEX 230 met een looptijd van bijna vijf jaar. De putjes kostten bij aanschaf maar twintig cent per stuk (0,20 euro) omdat de AEX toen op 560 punten stond en niemand negatief gestemd was. Binnen twee jaar daalde de index naar 185 punten en waren de puts dus intrinsiek alleen al vijfenveertig euro en dus meer dan vijftig euro per stuk waard. Nu ben ik niet deze hele rit blijven zitten, maar het illustreert wel mooi hoe je langs deze weg maximale winsten kunt behalen tegen een minimaal risico. En dat terwijl je met een gekochte optie nooit meer kunt verliezen dan de aanschafprijs van je opties.”

Het Actief Fonds Offensief en het Continu Click Fonds kunnen eenvoudig gecombineerd worden met trackers die aandelen en/of obligaties volgen, en zo krijg je een mooie balans tussen actief en passief beleggen en worden de kosten gedrukt. In alle fondsen en profielen kunnen beleggers al participeren voor een inleg van 50 euro per maand of 2.500 euro ineens, het is dus bijzonder laagdrempelig. De totale beheerkosten zijn afhankelijk van het gekozen profiel. Er worden geen servicekosten en bewaarloon in rekening gebracht. De portefeuillekosten (TER) variëren van 1,12% tot 1,37%. Maar kiest men alleen één fonds, dan zijn de kosten per jaar voor het Actief Fonds Offensief 1,20 procent per jaar en voor het Continu Clickfonds 1,30 procent. Dat is relatief bescheiden gezien de complexe strategieën van beide fondsen.

Deel dit bericht: