Uitgelichte vragen over het Continu Click Fonds

Het For Tomorrow Continu Click Fonds (FT CCF) is een beleggingsfonds waarmee u kunt profiteren als de beurs stijgt en dat uw vermogen beschermt als de beurs daalt. Sinds in maart 2015 het hoogste punt werd bereikt, is de waarde van het For Tomorrow Continu Click Fonds echter gedaald. Wij kunnen het ons voorstellen dat dit vragen bij u oproept. Wij behandelen de belangrijkste vragen hieronder:

Biedt het For Tomorrow Continu Click Fonds (FT-CCF) u wel voldoende bescherming?

Hiervoor is het belangrijk om te weten dat minimaal 90% van de waarde van het FT-CCF moet worden belegd in een beschermingsportefeuille. Deze bestaat uit obligaties en geldmarktproducten (incl. kasgeld). Op dit moment is ca. 97% van het fonds hierin belegd. Uitsluitend leningen van overheden en bedrijven met een hoge kredietwaardigheid mogen deel uitmaken van deze portefeuille, die bestaat uit duizenden onderliggende leningen. De kans dat een individuele lening niet wordt terugbetaald is daarnaast zeer klein. Ook is met twee jaar de gemiddelde looptijd van de leningen zeer kort. Hoe korter de looptijd, hoe kleiner de gevoeligheid voor rentestijgingen. Tot slot zijn alle leningen uitgegeven in euro’s, zodat valutarisico is uitgesloten.

Het antwoord op de eerste vraag is hiermee beantwoord: ‘’door de omvang en aard van de beschermingsportefeuille biedt het FT-CCF-beleggers maximale neerwaartse bescherming’’.

Waar komt de recente tegenvallende performance vandaan?

De prospectus stelt dat in slechte beurstijden veelal een demping van het verlies op de AEX index plaatsvindt. Met de daling sinds eind maart 2015 van het fonds van -7,7% en de AEX index met -8,5% is demping echter een groot woord. Misschien verbaast u dat, ondanks of juist vanwege het sterke rendement van het fonds sinds september 2012 van 25,7%[1].

De belangrijkste reden voor de beperkte demping ligt in het grillige verloop van de beurs sinds april 2015. Stijgingen en dalingen volgden elkaar snel op, wat werd weerspiegeld in een sterke toename van de volatiliteit met 60%[2]. Anders gezegd, tijdens de daling van de AEX index waren er tussentijdse herstelbewegingen die zeer plotseling optraden en te kort duurden om voldoende van te kunnen profiteren. Het feit dat de vier andere Nederlandse clickfondsen over deze periode ook een teleurstellende performance lieten zien, bevestigt dat er sprake was van een uitzonderlijk moeilijke marktsituatie over de afgelopen 14 maanden.

Wat kunt u verwachten?

Het klinkt hard maar elke vermogensbeheerder die zegt te weten wat de financiële markten gaan doen is een fantast óf een misleider. Ook For Tomorrowbeschikt niet over een kristallen bol en wij weten dus ook niet hoe lang de huidige moeilijke marktsituatie zal aanhouden. Waar wij echter wél over beschikken zijn de mensen, organisatie en processen die nodig zijn voor een degelijke fundamentele en kwantitatieve analyse, om de verkregen informatie op consistente wijze te vertalen naar een efficiënte aanpak, de doorlopende monitoring van deze aanpak en die ook verbeteringen kunnen doorvoeren.

Consistente aanpak

Voor het FT-CCF betekent dit concreet; dat wij recent hebben onderzocht of er een manier is om beter te presteren bij een grillig marktverloop. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een aangepaste vorm van de Twindicator[3]. Deze kwantitatieve indicator geeft dagelijks aan of een daling of een stijging van de AEX index waarschijnlijk is. Onze tests over de afgelopen tien jaar wijzen uit dat deze indicator in verschillende marktsituaties betrouwbare signalen afgeeft. De rode lijn in onderstaande grafiek laat bijvoorbeeld de performance zien over de afgelopen 12 maanden van een op deze indicator gebaseerde portefeuille. De performance van deze portefeuille lag een stuk hoger dan dat van een portefeuille die puur de AEX volgt (de lichtblauwe lijn).

De signalen van onze indicator worden door ons gecombineerd met fundamentele en technische analyse en vervolgens vertaald naar beleggingsbeslissingen. Een voorbeeld: tot 10 juni gaf onze indicator een koopsignaal voor de AEX af. Tegelijkertijd zien wij het risico dat op er 23 juni toch een meerderheid vóór een Brexit stemt en zien wij een technische weerstand rond een stand van 455 van de AEX. Vanwege deze overwegingen hebben wij tot 10 juni een kleinere positie in de AEX aangehouden dan anders het geval was geweest. Toen op 10 juni de indicator vervolgens een verkoopsignaal gaf (donkerblauwe lijn onder de stippellijn) hebben wij deze positie in de AEX afgestoten.

En als er nou is een beurscorrectie optreed?

Ook dan zit u goed in het FT-CCF!  De beschermingsportefeuille sluit de kans op grote dalingen uit. Dit geldt natuurlijk ook als u uw geld op een spaarrekening zet, zal u misschien zeggen. Dat klopt, maar het FT-CCF biedt u in tegenstelling tot een spaarrekening wél de mogelijkheid om later te profiteren van een beursherstel. En voor één voorspelling heb je geen kristallen bol nodig: elke beurscorrectie wordt gevolgd door een herstel.

Tot slot willen wij benadrukken dat het Continu Click Fonds conform het prospectus is bedoeld voor beleggers met een langere beleggingshorizon van minimaal vier jaar en een neutraal  risicoprofiel. De huidige track-record van het fonds bedraagt drie jaar en negen maanden en het rendement over die periode bedroeg 25,7%[4]. Onderstaande grafiek laat ook zien dat deze performance met flink minder volatiliteit is bereikt dan de AEX index. Anders gezegd: ‘’deze zwakkere periode vanaf april 2015 valt ruimschoots binnen het risico-rendement profiel van het fonds’’. 

Wij hopen dat wij u met dit artikel meer inzicht hebben gegeven in de werking van het For Tomorrow Continu Click Fonds en daarmee ook hebben bijgedragen aan het vertrouwen dat u in het fonds heeft. Heeft u verdere vragen? Laat het ons alstublieft weten via: info@fortomorrow.nl.  Natuurlijk kunt u ook met uw vragen telefonisch bij ons terecht via het nummer 035-3035690.

 ___________________________________________________________________________________________________________

[1] Rendementen tot en met ultimo mei 2016, incl. alle kosten.

[2] Standaarddeviatie van de rendementen, vergeleken met de periode september 2012 (de start van het fonds) t/m maart 2015.

[3] Deze indicator wordt al langere tijd met succes toegepast in ons FT Actief Offensief fonds van Cees Smit.

[4] Rendement tot en met ultimo mei 2016, incl. alle kosten.

Deel dit bericht: