Uitgelichte vragen: Pensioenpolis komt vrij.. Wat nu?

Komt uw opgebouwde pensioenpolis vrij en moet u daar nu een pensioenuitkering voor aankopen? Dan blijkt dat, dat een lage levenslange uitkering is door de historisch lage rente. Mensen die nu of binnenkort een pensioen moeten aankopen hebben dit probleem en stellen daarom de aankoop graag nog even uit en hopen dat de rente gaat stijgen.

De afgelopen jaren zijn er een aantal mogelijkheden geweest om uw pensioenuitkering aankoop uit te stellen. Hierna volgen de verschillende opties en wat zijn nu eigenlijk de wettelijke termijnen voor aankoop van een pensioenuitkering?

Wettelijke termijn aankoop

De basisregel is: de fiscus accepteert een redelijke termijn van 6 maanden. Dat houdt dus in dat u na het vrijkomen van de pensioenpolis een uitkering moet aankopen binnen deze 6 maanden. Als u dit nalaat, ziet de fiscus dit als fiscale afkoop en wordt de gehele uitkering in één keer fiscaal belast. U betaalt dan maximaal 52% belasting plus nog een extra 20% boete in de vorm van revisierente.

Uitstel door pensioenknip

De pensioenknip houdt in dat u eerst een uitkering van maar twee jaar aankoopt en de rest van de levenslange uitkering pas na die twee jaar dient te regelen. De hoop is dat de rente dan weer is gestegen en dan profiteert u voor de rest van een hogere pensioenuitkering. Voor een bepaalde doelgroep die in het verleden een levenslange pensioenuitkering hebben aangekocht bestaat er zelfs de mogelijkheid om deze open te breken en alsnog van de pensioenknip te profiteren.

Doorbeleggen met pensioen

Vervolgens kwam de wet variabele pensioenuitkering. Hierdoor kunt u doorbeleggen met uw pensioen. Er wordt niet meteen een levenslang pensioen aangekocht tegen de huidige lage rente, maar is er de mogelijkheid om met het pensioen door te beleggen. U kunt dus meer rendement maken en daardoor een hogere uitkering dan de variant met de lage rente.

Uitstel pensioenaankopen verlengd

Omdat er nog niet voldoende producten zijn voor het doorbeleggen van het pensioen, was de termijn voor aankoop al verlengd tot 31 december 2016. Vanwege de beperkte mogelijkheden en keuze is dit dus nu verlengd naar 1 juli 2017.

Bij For Tomorrow bieden wij als één van de weinige wel een mogelijkheid om door te beleggen met een pensioenpotje. Graag vertellen wij u daar meer over. Voor informatie en de mogelijkheden kunt u altijd contact met ons opnemen.

Deel dit bericht: