Update: April doet wat het wil (Actief Offensief Fonds)

lettergrootte
Het gezegde is dat april doet wat ie wil, natuurlijk slaat dit op het weer, maar ook de beurs was redelijk wispelturig de afgelopen maand. De Amerikaanse beurzen gingen de eerste maanden van 2018 overwegend lager, maar veerde in april weer hard op om vervolgens einde maand, weer iets terug te vallen. De AEX veerde alleen maar op en ging einde maand niet met de Amerikaanse beurzen mee omlaag. Onze strategisch gekochte put posities op de AEX april deden het dus heel slecht. In de (future) trading deden we door de aanwezige trendmatigheid in de diverse beurzen betere zaken.

Short

Tesla herstelde ook in april, de topman verklaarde dat er geen kapitaal nodig is en dat de productie problemen opgelost zijn, iets wat haaks staat op wat analisten verwachten. Na het herstel op deze uitspraken, zakte de koers richting het einde maand weer iets weg waarschijnlijk omdat de markt nog steeds twijfelt. Door deze beweging deden onze shortposities het dus niet goed. Maar volgende maand (mei) is er de publicatie van de bedrijfsresultaten en wellicht kunnen we dan alsnog een daling gaan zien. Wij blijven sceptisch over dit aandeel. Maar waarschijnlijk wordt de bekendmaking van de cijfers pas een trigger. Na 2 mei weten we meer en besluiten we of we iets gaan doen met onze posities.

april

Stoploss geraakt

Lievelingsshort: aandeel Amazon, dat vorige maand terug viel op Tweets van de Amerikaanse president veerde daarna weer hard op. Zo hard dat er zelfs een nieuw hoogte punt werd neergezet. In de opgaande beweging werden de verkoopsignalen in onze indicatoren omgezet tot koop en daardoor werd de stoploss geraakt. Uiteindelijk viel het negatieve resultaat enigszins mee omdat de short aandelen geruild waren naar een optie positie (long puts).

april 2

Door de opgaande beweging in de index ging de Vix ondanks, de toch procentueel grote intra-day bewegingen, weer omlaag van 25 naar 15. Procentueel een enorme daling die voor de premie long handelaren, zoals wij met puts een pijnlijk verhaal.

Nu zijn er een paar zaken opgesomd die niet goed gingen, maar de korte en snelle trades in een aantal Chip aandelen pakten prima uit en ook de oude short in Facebook deed het goed. De winst werd ingelokt. De maand april was per saldo een licht negatieve maand in het fonds, maar gezien de beweging omhoog en onze visie dat de markt moet corrigeren was dit een prima resultaat.

We houden vast aan de correctiegedachten omdat gezien de oplopende politieke spanningen en ook zien we de kans op escalatie van de handelsoorlog ook als iets heel reëels. Tot slot en zeker niet onbelangrijk zien we hogere rentes in de VS.

april 3Hogere rente verwacht 

Zo zal de belastingverlaging zorgen voor een groter tekort en dus een grotere behoefte aan kapitaal van de Amerikaanse overheid. Experts hebben berekend dat er door de belastingverlaging minder geld binnenkomt en er dus 8 procent meer vraag naar kapitaal zal zijn vanuit de overheid. Een soort gelijke vraag naar kapitaal hebben we eerder in de geschiedenis gezien en dat was tijdens de Vietnam oorlog. Die kapitaalvraag zorgde toen voor een hogere rente op de kapitaalmarkt en ook voor een lagere aandelen beurs.

april 4

Om af te sluiten met een gezegde en de sprong naar de volgende maand te maken: Sell in May and go away. Kortom; wellicht een goede maand voor onze visie. De Sp500 grafiek blijft in ieder geval voor de korte termijn zeer negatief en vanuit technische analyse zouden we dus een verdere daling verwachten.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur