In de maand juni waren vele beurzen lager. De AEX was bijvoorbeeld 3,23 procent lager. Let wel, dit betreft de performance in de AEX-index zonder dividenden; met dividend (total return) daalde de AEX met 3,14 procent. Ondanks de, over het algemeen, negatieve maanduitslagen van de diverse indices wereldwijd, was de performance van de Dow Jones en de Sp500 per saldo over het gehele eerste half jaar meer dan 8 procent. Voor de Tech index Nasdaq was de performance, ondanks de slechte maand juni, zelfs 14 procent (YTD). Bijzonder hoge rendementen, gezien de lage rente en de Amerikaanse presidentsperikelen.
De daling in juni in de index was nog beperkt en gedurende de maand leek het er zelfs even op dat de ruimte omhoog weer helemaal open was. Dit had vanzelfsprekend weer te maken met de centrale banken (Draghi en Yellen) die de wereld lieten weten dat de economie een stabiele herstel laten zien en de inflatie langzaam beweegt richting het gewenste niveau. Ondanks het toch nog diffuse beeld in de index deze maand, deed het Actief Offensief het best prima en realiseerde in de daling van de aandelen en obligatiebeurzen iets meer dan 1 procent plus in juni.
Waar kwam dit rendement vandaan?
Uiteindelijk maakten we een leuke winst op gekochte puts in de AEX, maar er waren ook een aantal individuele aandelen in onze portefeuille met grote bewegingen. Deze aandelen lieten meer beweging zien dan in de indices. Zo hadden we een positie (short) in Amazon.com (AMZN). Dit aandeel was een beetje een wild beest en liet heftige swings zien. Zo zagen we de prijs van AMZN gedurende de maand bewegen tussen de USD 1.017,00 (bovenkant) en USD 927,00 (onderkant). Een hoge volatility (beweeglijkheid) is meestal een signaal van dan wel een top, dan wel een bodem. Dus in dit geval is het, gezien de historie, een heel duidelijke top. Vandaar dat we onze shortpositie handhaven en met hefboomproducten verder zullen uitbouwen.
Overigens waren het ook de andere “FAANG” aandelen die een grote beweging lieten zien. Zo hadden we bij Google te maken met een claim van de Europese toezichthouder. Dit leidde tot een flinke swing in het aandeel. Ook Apple, dat normaal gesproken weinig volatiel is vanwege de solide resultaten, fluctueerde afgelopen maand hevig. Het aandeel bewoog tussen de USD 142,20 (onderkant) en de USD 155,81 (bovenkant). We hadden in Apple echter geen positie. Wel hadden we een (short)positie in Netflix en Facebook. Deze shorts brachten winst. We denken overigens dat dit pas het begin is van een grotere correctie die in de IT-sector op til is. Om die reden hebben we bijvoorbeeld ook puts gekocht in het aandeel Adobe.
Naast de verkoopsignalen in de IT (FAANG) aandelen en de Nasdaq hebben we ook officiële verkoopsignalen in de Europese indices (bijv. AEX en DAX). In de Dow Jones en Sp500 hebben we nog geen verkoopsignalen.
Tot slot
In het aandeel Nike werd helaas onze stop loss geraakt waardoor we niet hebben meegeprofiteerd van de fantastische cijfers. De grootste verandering in de portefeuille was dat we winst in First Solar hebben genomen. Dit aandeel schoot ineens omhoog naar aanleiding van opmerkingen van Trump over zonnecellen op een ooit te bouwen muur met Mexico. Voor ons een reden om even uit deze sector te gaan. De daling in de dollar was niet positief voor ons resultaat. Deze gaan we mogelijk, als de beweging doorzet, weer hedgen.
Per saldo blijven we omlaag gericht.