Update maand mei: Sell in May? (Actief Offensief)

 

 

Hoewel in Nederland veel mensen hun vakantiegeld krijgen en omdat de rente extreem laag staat dus juist nu gaan beleggen, is er vanuit historisch oogpunt een reden om lagere beurs te verwachten. Er is een gezegde:  Sell in May and go away and remember come back in September. Dus vrij vertaald verkoop in mei en kijk na de vakantieperiode weer. Je zou dus verwachten dat gedurende de maand mei de beurs vanuit het gezegde zou dalen.

Ook zou je dus wat beweeglijkheid verwachten, maar als we kijken naar de volatility index VIX gedurende de maand dan zien we juist hele lage waarden. De VIX index stond grotendeels gedurende de maand mei onder de 10 wat een waarde is die we niet vaak zien. We zagen dit voor het laatst in 2007 en in 2014 net voordat de paniek toesloeg. Ons uitstapje in de VIX futures, waarbij we speculeerden op meer beweging pakte dan ook vreemd genoeg negatief uit.

6-6 01 AO

We hadden de G7 met aanvaringen tussen Duitsland en de USA, waarbij Trump dreigde met import heffingen op de BMW’s en andere dure auto’s.

Trump maakte vooraf aan de G7 een reisje langs het Midden-Oosten en haalde grote orders binnen voor de wapen industrie. Er gebeurde gedurende de maand best veel, zo hadden we Trump met de nodige schandalen, hadden we raketproeven in Korea en schommelde ook de olieprijs vooruitlopend op een OPEC meeting. We zagen in Crude Oil 43,76 USD , maar ook 51,88 USD. De aandelen gingen wel mee omhoog met de olieprijs stijging, maar gingen nauwelijks omlaag op een olieprijs daling. Ook de bondmarkt reageerde niet echt op olieprijs beweging.

6-6 02 AO

Kortom; de aandelen indices waren best moeilijk te voorspellen kijkende naar klassieke economische indicatoren. De AEX gaf even een verkoopsignaal, maar draaide weer naar een koop. Kortom; we profiteerden wel iets van de kleine beweging, maar door het herstel einde maand gaven we ook weer een deel van de winst weg.

Onze zonnecel bedrijven en andere aandelenposities deden het redelijk tot goed en ondanks dat we calls verkocht hebben op First Solar hadden we per saldo in het fonds een plus behaald voor de maand mei. De verwachting van de beheerder is dat de beweeglijkheid gaat toenemen en dat er meer actie is gedurende de maand juni.

6-6 03 AO

De olie prijs.

 

Deel dit bericht: