Update Maart – Actief Offensief Fonds

Het tij voor het Actief Offensief fonds lijkt definitief te keren. Nu was maart nog best een moeilijke maand door relatief grote bewegingen omhoog en omlaag. Ik doel dan voornamelijk op de beurzen in de VS, want per saldo gebeurde er op de Europese beurzen niet heel veel.

Het waren dus juist de Amerikaanse beurzen en Amerikaanse aandelen die flink bewogen en na een verdere stijging ineens eindigde met een forse correctie. We hebben al een hele tijd posities in de FAANG aandelen en hebben het steeds over een grotere correctie die deze aandelen toch zouden moeten maken. Inderdaad Facebook maakte in maart een duik. Gebruikers beginnen steeds meer de effecten te zien van het gebrek aan privacy. Nu is het natuurlijk leuk om vrienden en kennissen te volgen, maar als daarmee al je gegevens verkocht worden aan bedrijven dan is het toch minder vrijblijvend dan we dachten. De beïnvloeding van de verkiezingen in de VS werken als een katalysator voor dit bewustwordingsgevoel en is dus niet positief voor het aandeel en ook niet voor de andere sociale media aandelen, zoals Twitter en Snapchat.  Het Actief Offensief fonds maakte korte ritjes omlaag in deze aandelen.

Bewegingen best heftig

Amazon veerde van begin van de maand van ruwweg 1.500 USD op naar boven de 1.600 USD per aandeel, om vervolgens einde maand ineens onder de 1.400 te duiken. In geld en procenten best heftige bewegingen.

Apple deed een soortgelijke beweging met begin van de maand een koers van ruwweg  175 USD naar een hoogte punt van 182,39 USD en een einde maand niveau van rond de 166 USD. Het is dat we geen passieve beleggers zijn, anders had je er behoorlijk misselijk van geworden.

Ook de andere FAANG en sociale media aandelen, als Netfilx en Google hadden soortgelijke heftige bewegingen en uiteindelijke dalingen. Dit zegt mij iets over de toekomst van deze aandelen en dus over de beurs. Want dit zijn, kijkende naar marktkapitalisatie giganten en als deze giganten dalen dan daalt de index mee.

Sprekende over de index; de Dow Jones Industrial Average en de Sp500 hebben een beetje bewogen zoals de eerder genoemde aandelen. We hebben eindelijk verkoopsignalen voor de langere termijn en ons vermoeden is dat de trend omlaag zich verder door gaat zetten. Kortom; een markt waar de fondsmanager zich voelt als een vis in het water. Dus ook volgende maanden zouden weer positief afgesloten kunnen worden.

Nog even

De VIX schommelde gedurende de maand, mee met de FAANG aandelen. Want gedurende de maand doken we van begin van de maand van een niveau van 24, weer naar het heel lage niveau 14. Dit om vervolgens aan het einde maand weer rond de 24 te staan. Nu hebben we we niveaus van 9 als eerdere laagte punten gezien maar gezien de beweging zou je een nog veel hogere VIX verwachten. We blijven dus premie long.

Naast de problemen met de sociale media was er een fitty tussen Trump en de topman van Amazon. Ook is er een escalatie aan de gang die zal leiden tot een heftige handelsoorlog waar volgens mij geen winnaars zullen zijn. Maar dat zullen we de komende tijd gaan mee maken.

Deel dit bericht: