Verkoop uw beleggingsfonds niet om de verkeerde redenen!

We kennen natuurlijk allemaal de twijfel na een aankoop, of dit nou om een paar te dure laarzen met hak gaat of een beleggingsfonds. Bij de laarzen zult u zich achteraf afvragen; kan ik eigenlijk wel op hakken lopen? En bij een beleggingsfonds zal de vraag omhoog komen of het wel de juiste belegging voor u is geweest, vooral als bijvoorbeeld het rendement op korte termijn tegenvalt. Oftewel in beide gevallen was het wel de juiste keus? Dit moet u zich niet alleen afvragen met een aankoop, maar ook vooral met een verkoop. Om over te gaan op de kern van dit verhaal, er zijn meer dan genoeg redenen om het fonds weer te verkopen, maar misschien is dat toch de juiste keus. Morningstar zette de top drie verkeerde redenen op een rij.

  1. Verkopen vanwege slechte resultaten op de korte termijn

Een beleggingsfonds verkopen vanwege een tegenvallend rendement klinkt logisch, maar als dit over de korte termijn gaat is dit over het algemeen geen goed plan. Als het fonds achterblijft bij soortgelijke fondsen of een brede index of de benchmark, dan zult u eerst de reden hiervan moeten achterhalen. Dit kan een aantal redenen hebben onder andere een strategiewijziging, onder- of overweging in het fonds vanwege markt situaties of andere macro-economische vooruitzichten.

Beleggers moeten zich niet gek laten maken door korte termijnfluctuaties. Daarnaast zullen de beleggers moeten wennen aan lagere rendementen in de toekomst, lager dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Neem bijvoorbeeld het obligatiegedeelte van een gespreide portefeuille. Het rendement hierop is bijzonder laag door de lage rente en levert bijna geen bijdrage aan het totale rendement. Bovendien is er veel meer risico aanwezig als de rente een keer gaat stijgen. Men krijgt weliswaar meer rente, maar de koersen zullen over het algemeen harder dalen.

  1. Verkopen vanwege wisselvallige fondsprestaties

De verwachting dat een beleggingsfonds jaar in jaar uit consistente rendementen laat zien is vrij onrealistisch, de wereld verandert en elke seconde gebeuren er dingen die invloed kunnen hebben op de markt.

“Consistentie in prestaties is minder belangrijk dan consistentie in strategie. Goed beheerde fondsen voeren hun beleggingsstrategie duurzaam en wankelen niet, zelfs niet als de markt hen op korte termijn niet beloont.” Aldus, Morningstar.

  1. Verkopen vanwege bepaald macro-economisch nieuws

Marco-economisch nieuws gaat vaak gepaard met nieuws over de richting die de markt opgaat. Dit kan gaan over het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen. Bijvoorbeeld deze nieuwsitems kunnen de markt laten bewegen, maar -weet Morningstrar- het probleem is dat een particulieren belegger altijd achterloopt. Wanneer nieuws, echt nieuws wordt, zit dit waarschijnlijk al lang en breed verwerkt in de koersen. Bovendien is de richting van de markt en koersen in de huidige markten al lang niet meer vanzelfsprekend. Waarschijnlijk bent u al te laat, als u besluit op basis van nieuws een fonds te verkopen.

Beter is het voor beleggers om zich bezig te houden met factoren waar ze wel invloed op hebben, zoals wat en hoeveel ga ik beleggen (goed financieel plan), actief of passief beleggen, kwaliteit van de beleggingen en de kosten.

Bij For Tomorrow doen de fondsbeheerders voor u de rest en houden de factoren in de gaten waar u geen invloed op heeft. De fondsen van For Tomorrow hebben de afgelopen 10 jaar geen negatief jaarrendement behaald.

Deel dit bericht: