War, what is it good for?

Natuurlijk is het zo dat de Chinezen al veel langer oneerlijke concurrentie voeren met hun importheffingen tegen de VS en tegen Europa. Maar wij zijn blij met het afzetgebied China. En ook zijn we blij dat we zeer goedkoop halffabricaten of andere producten binnen krijgen. China is met al zijn goedkope krachten en technologie de fabriek van de wereld. Maar om voor het importheffingen dispuut een wereldwijde ‘Trade War’ te starten kan best een gokje zijn.

Ook is het zonder enige twijfel schofterig en misdadig om gifgas te gebruiken in Syrië tegen je eigen bevolking. Maar is het verschil tussen doden door gifgas of doden door tanks en vliegtuigen dusdanig dat we het prima moeten vinden dat dat wel ongestraft (zonder vergelding) gebeurt? Hoe het antwoord daarop ook mag luiden, dit weekend stuurden we als westerse wereld voor een kapitaal aan kruisraketten (100 stuks maal 1,1, miljoen per stuk) naar Syrië om een statement te maken. We hadden ook een statement kunnen maken en de helft daarvan kunnen gebruiken voor humanitaire steun, toch?

Het is dus zoals het nummer van de The Boss (Bruce Springsteen) ‘War what is it good for, absolutely nothing…’ Maar laten we ons hoofd niet breken over de wereldpolitiek. Laten we snel overgaan naar de beurs van afgelopen week.

Vrijdag de 13de
Afgelopen vrijdag sloot de Dow Jones precies tegen zijn Twindicator lijn en darmee hebben we, ondanks het voor mij onverwachte herstel, toch nog steeds een verkoopsignaal in de VS. Technisch gezien hebben we bij een toekomstige korte termijn daling een heel slecht plaatje. Om die reden zou je een daling verwachten en erop kunnen inspelen.

DJACT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Tech gedreven Nasdaq Composite index is negatief in het technische plaatje. In de candle grafiek hebben we zelfs een Engulfing Bear patroon. Een negatief patroon dus.

nasdaq comp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we iets uitzoomen en naar de meer geconcentreerde Nasdaq 100 grafiek kijken, dan zien we dat we nog boven de steunlijnen zitten maar wel een verkoopsignaal in de Twindicator hebben.

nasdaq 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de small- en midkap index Russell2000 heeft nog steeds verkoopsignalen. We zouden dus kunnen concluderen dat het herstel alleen een technisch verhaal is. Als we verder herstellen dan hebben we officiële koopsignalen, maar zo ver is het nog niet.

russel 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kijk daarom ook even naar een trendzetter: de Semiconductor Index. In mijn ogen een index die altijd vooruitloopt op de rest. Ook hier hebben we nog verkoopsignalen en ook hier hebben we pull backs.

phil semiconductor index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De sprong naar de andere kant van de oceaan
De Nederlandse AEX heeft wel weer koopsignalen… wat moeten we nu geloven?

 

aex twindicator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Duitse DAX bevestigt de signalen in de AEX. Het lijkt er bijna op dat wij meer last van de Trade War gehad hebben dan de Amerikanen.. Maar oke, de Duitsers hebben met hun Amerikaanse autofabrieken veel last van de Chinese importheffingen. Maar hebben zij daar echt meer last van dan de VS?

dax twindicator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stank voor Bank?
Laten we even weg gaan bij de indices. Dan zien we dat Europa er anders voor staat dan de VS. We kijken even naar twee grote banken, een in de VS (JP Morgan Chase) en een in Duitsland (Deutsche Bank). Nu ben ik geen fan van banken, aangezien er steeds maar schandalen aan het ligt komen waar niemand klaarblijkelijk iets van leert. Neem bijvoorbeeld de Euribor rente tarieven, die worden nog steeds door een paar geselecteerde banken vastgesteld. Dit zou toch ook een ‘open’ handelsplatform (lees beurs) kunnen zijn voor alle partijen die van deze onderliggende waarde gebruik maken? Omdat het via een beurs gaat moet er een clearing zijn die alle partijen afhandelt.

Dan hebben we ondertussen Draghi die de banken zelfs bij wanbeleid gewoon helpt. Hij heeft het mandaat weer vergroot om nog meer in te kunnen grijpen als hij dat wil. Maar voor ik te lang doorga stappen we even terug naar de situatie bij de banken JPM en Deutsche Bank. JPM is een van de grootste banken van de VS. Ze kwamen vrijdag, net als andere banken, met goede cijfers. Er volgde echter geen stijging in de koers van JPM. Erger nog, de koers daalde op de winststijging. De koers raakte precies precies Twindicator lijn aan waarna het daalde. We hebben dus verkoopsignalen.

JPM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topper gezocht
Deutsche Bank heeft een nieuwe topman aangesteld, nummer X in korte tijd. Maar deze keer wordt het anders, toch? Opvallend is dat de koers weer gedaald is richting eerdere niveaus. Moeten we dit bedrijf niet gewoon opknippen in delen en weer echt bestuurbaar maken? Of gaat het allemaal goed komen? De grafiek ligt zwak en we hebben gewoon verkoopsignalen, zelfs op deze lage niveaus.

deutsche bank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de gril

De topman van Facebook stond voor het congres om toelichting te geven vanwege de vermeende privacy schendingen van dit bedrijf. Aan de ene kant hebben we binnenkort een wetgeving op persoonsgegevens waar zelfs iedere postzegelverzamelingvereniging zich aan moet houden, en aan de andere kant wordt ons surf- en communicatiegedrag, maar ook ons reis- en bewegingsgedrag, met de hoogste bieder gedeeld. Nu hebben we een nationale discussie en een referendum over de sleepwet, terwijl de overheid dat geld net zo goed had kunnen gebruiken om informatie van Facebook te kopen.

Nu is dit echter een van de grootste bedrijven in de VS en dus viel de gril van de topman uiteindelijk wel mee. Maar opvallend was wel dat er , los van alle rare gedetailleerde IT vragen van allerlei oude mannen, vragen aan de topman gesteld werden over zijn privacy. Zelf wilde hij deze niet delen maar vindt het wel normaal dat ‘zijn’ Facebook gebruikers dit standaard delen. Het is dus te verwachten dat er wetgeving voor gaat komen, en ook dat gebruikers steeds mondiger gaan worden.

Ondanks al het negatieve nieuws herstelde de koers van het aandeel. Maar is dit niet gewoon een technisch herstel in een dalende trend? De Twindicator is nog gewoon negatief.

facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen geld nodig en winst?

Tesla bleek het aandeel met de grootste short posities. De concurrentie blijkt toch steeds heftiger. Zo had Volvo de primeur als eerste vrachtwagenfabrikant een volledig elektrische vrachtauto wereldwijd op grote schaal te gaan verkopen. Daarnaast blijkt het produceren van auto’s voor Tesla toch best ingewikkeld te zijn. Maar gek genoeg, en ondanks het dat de markt verwacht dat Tesla 2,5 a 3 miljard nodig heeft om de boel weer aan de gang te krijgen, verklaart de topman dat hij geen geld nodig heeft en binnenkort cashflow positief gaat draaien. Een modern sprookje? Als je naar de maand grafiek kijkt word ik daar niet direct vrolijk.

tesla lang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amazon heeft nog wel een short en de grafiek lijkt op een grote hoofd schouder… ik ben nog even short.

amazon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home sweet home
We sluiten af met een Nederlands bedrijf, ASML. Ik waag een gokje omlaag. En als u het aandeel heeft wil ik u adviseren om tijdelijk wat bescherming te nemen. Ik noemde bij BNR op vrijdag de put ASML juni 160 op 5,90 euro. We zien de Stoxx index omlaag en we zien meer correcties bij IT bedrijven. ASML zou dit ook prima kunnen doen.

ASML

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De markt blijft nerveus, met geopolitieke spanningen en een hoop ruis. Als de markt onverhoopt omlaag gaat dan gaan de hoogvliegers zoals ASML extra hard omlaag.

Don’t cry for me Argentina
Een laatste punt van zorg is dat we zien dat de Amerikaanse overheidsfinanciering flink uit het lood is. Het tekort komt in 2020 waarschijnlijk uit boven de 1.000 miljard. En dat bij een oplopende rente. Volgend jaar stijgt de schuldenlast boven de 108 procent van het BBP. Trump wordt door sommige reeds vergeleken met Perón uit Argentinië.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: