Wereldwijd onderzoek naar sparen en beleggen

lettergrootte

Nederlanders  onderschatten het rendement dat zij kunnen behalen met beleggen en vinden geld stoppen in aandelen en obligaties zelfs een beetje eng. Nederland heeft zelfs het laagste percentage (27%) beleggers ter wereld. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van BlackRock onder ruim 31.000 mensen uit 20 landen.

Nederlanders vinden sparen met als doel het aanleggen van een buffer over het algemeen (44%) belangrijker dan sparen of beleggen voor een comfortabel pensioen (20%). Nederlanders sparen dan ook het meest van alle Europeanen (78%). Het aflossen van de hypotheek wordt in ons land na het aanleggen van een buffer als absolute financiële prioriteit gezien. In de rest van Europa is de opbouw van pensioen het belangrijkste spaar- of beleggingsdoel.

Ook al heeft pensioen geen prioriteit onder Nederlanders, de hervormingen in de AOW en de bedrijfspensioenen, hebben wel degelijk invloed op de uiteindelijke inkomsten na de pensionering. De stelselmatige verlaging van de opbouwpercentages betekent voor jongere generaties dat ze minder zeker kunnen zijn van het pensioen dat ze uiteindelijk zullen ontvangen. Slechts 16% van de Nederlanders denkt genoeg te hebben aan hun AOW, maar toch hebben maar weinig mensen het gevoel dat ze goed voorbereid zijn op alle veranderingen in het pensioenlandschap.

Nederlanders hebben nou eenmaal een ingebakken weerzin tegen het risico om geld te verliezen en vinden vrij opneembaar geld een veiliger gevoel geven dan beleggingen, maar is er bij spaargeld geen risico om geld te verliezen?

Kijk kritisch naar sparen

Spaargeld kan in een gespreide portefeuille uiteraard een goede rol spelen. Maar zelfs als de inflatie laag blijft, kan deze op de lange termijn een deel van de koopkracht van dit geld verminderen, zodat u in feite over te weinig inkomsten beschikt. Wie teveel geld als spaargeld aanhoudt, loopt het risico er niet in te slagen zijn financiële doelen te bereiken.

Nederlanders moeten hun financiële toekomst meer in eigen hand nemen. Met een terugtredende overheid en groeiende onzekerheid over de collectieve pensioenpotten, zullen steeds meer Nederlanders zelf een extra appeltje voor de dorst moeten opbouwen. Beleggen zou een onderdeel van hun financiële horizon moeten zijn.

Daarom is het voor veel beleggers in onze ogen verstandig om hun houding ten opzichte van risico en rendement eens onder de loep te nemen en te overwegen of de koers die ze nu varen, de juiste is. Veel mensen beleggen via hun pensioenfonds ook al in aandelen, hoewel ze zich hier vaak niet bewust van zijn. Het loont in onze ogen de moeite om te overwegen ook een deel van de persoonlijke middelen die nu in spaargeld zitten, over te hevelen naar andere beleggingstypen, zoals de For Tomorrow profielportefeuilles. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van toekomstige doelen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur