Today’s Group Brokerfunctie op NPEX

De Today’s Group is naast dat ze lid is van Euronext en actief op diverse aandelenbeurzen, sinds augustus 2020 toegetreden als broker tot het handelsplatform van NPEX. Today’s Group is een gespecialiseerde commissionair in effecten die brokerdiensten aanbiedt aan professionals en aan particuliere beleggers op NPEX.

Wat is NPEX?

NPEX is de afkorting van Nederlandse Participatie Exchange en is een alternatieve beurs waar kleine bedrijven een notering kunnen aanvragen voor hun aandelen én obligaties. NPEX is een beleggingsonderneming met een MTF-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Wat voor soort bedrijven staan er op NPEX?

Op NPEX staan kleine bedrijven die al enige tijd bestaan en die een product op de markt hebben. Er worden door NPEX voorwaarden aan de bedrijven gesteld zoals:

  • De onderneming moet minimaal 3 jaar bestaan waarvan tenminste 1 jaar winstgevend is afgesloten
  • Het bedrijf heeft een solide organisatie waarvan de continuïteit gewaarborgd is
  • De minimum aanvang “financiering” via NPEX was € 1.000.000

Risico’s op een platform voor vooral kleine ondernemingen: vaak onvoldoende liquiditeit

Net zoals op Euronext zijn kleine aandelen vaak niet heel liquide. Je kunt er dus niet zomaar grote orders uitvoeren. Juist deze orders hebben begeleiding nodig en dat is precies wat Today’s Group in haar brokerfunctie op de NPEX doet.

Op NPEX is nu ook continu handel mogelijk en is er transparantie over het orderboek is. Hierdoor is de liquiditeit verbeterd maar normaal gesproken krijg je op een beurs liquiditeit door een marketmaker of liquiditeitsprovider (oude hoekman). Echter in deze “hoekmansfunctie” verdient men aan volume (bid/ask) en in kleine aandelen is dat onrendabel maar ook willen partijen geen liquiditeit maken (marketmaker) als er geen volume is. Immers je moet (grote) posities innemen en hoe je die posities weer recht trekt is per definitie in illiquide producten heel lastig. Kortom, in illiquide markten is niemand bereid om volume te verschaffen aan de markt en dat maakt (wereldwijd) de liquiditeit in alle kleine aandelen moeizaam. NPEX is daar geen uitzondering op, maar daar komt nu juist een rol voor een broker. Deze heeft geen positie, maar gaat actief marktpartijen benaderen om grote orders te begeleiden. Dus “plukken” zoeken om te kopers en verkopers anoniem bij elkaar te brengen. Juist door met iedereen te praten, krijgt de broker meer inzicht in de markt en weet dan ook vaak waar en hoe groot en op welke niveaus er kopers en of verkopers zitten. Dit brengt ondanks dat de Broker geen posities heeft uiteindelijk toch liquiditeit. De broker borgt de discretie van de kopende en verkopende partij.

Hoe is het risicoprofiel van de beleggingen in deze NPEX-noteringen?

Het Beleggen in kleine aandelen is in theorie meer risicovol dan in grote aandelen. Maar de wereld behoort ook uit risico en rendement te bestaan en dus zou je beloond moeten worden voor het risico. Als broker heb je geen posities en daarmee zijn voor ons de risico’s en investeringen beperkt. Wij zijn van mening dat los van het liquiditeitsrisico wat vooral op de korte termijn speelt er op lange termijn zeer interessante bedrijven op de NPEX genoteerd staan en je met een beetje geduld goede zaken als belegger kan doen.

Is Today’s Group de enige broker op NPEX?

Ja, wij zijn bij de hernieuwde start de eerste broker. Maar we verwelkomen graag collega’s. We denken echter dat pas als wij er een succes van maken er meer partijen zullen volgen.”

Waarom heeft Today’s Group besloten deze dienstverlening toe te voegen?

We geloven in NPEX en we geloven in kleine lokale bedrijven. In de wereld van globalisering hebben mensen behoefte om ook het bedrijf uit de buurt te kopen. Je kan bij kleine bedrijven een afspraak maken en zien hoe het gaat, Today’s Group organiseert ook dit soort events. Wij geloven dat we gezien ons netwerk van, aan een kant grote particuliere klanten (de vermogensbeheerkant) en aan de andere kant de zakelijke contacten, we deze aan elkaar kunnen koppelen. Uiteindelijk heb je in deze markt dus zo een echte toegevoegde waarde en ben je niet zomaar een platform waar orders doorheen geschoten worden.

Neem gerust contact met ons op via 035 – 303 5690 en vraag één van onze brokers naar de mogelijkheden om ook uw orders uit te voeren op NPEX.

Wij geloven dat beheer begint met een vertrouwensrelatie
Wij vinden dan ook persoonlijk contact heel belangrijk. Binnen vermogensbeheer heeft u altijd direct contact met uw eigen vermogensbeheerder.

Afspraak maken

Vul uw gegevens in en dan nemen wij contact met u op!