Column: Bullmarkt Shut-down

Bullmarkt Shut-down?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie. 1 oktober 2023 (publicatie- datum 25 sept).

De afgelopen week stond in het teken van de eventuele Shut-down van de Amerikaanse overheid, inflatiecijfers en het einde van het kwartaal. Twee zaken liggen ondertussen op het moment van schrijven achter ons. De Shut-down was op vrijdag avond nog een “dingetje” maar op zaterdag werd het alsnog (tijdelijk) in de Senaat opgelost en hebben we weer 45 dagen. Nu hebben we vaker gezien dat ze hoog spel spelen over de rug van de militairen en de ambtenaren, maar deze keer was het bij volle maan (vrijdag) en met komende verkiezingen nog politieker getint dan anders. Een Shut-down heeft overigens altijd grote gevolgen voor de consumptie en economische activiteit.

Langs de afgrond

Een mogelijk gevolg van de Shut-down had geweest dat we hierdoor te maken hadden gekregen met een downgrade van de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid. Nu hebben we er reeds 2 van de 3 grote ratingbureaus gehad met een downgrade ’s en een derde (Moody’s) zou nu juist het probleem kunnen worden. Want na meerdere downgrade ’s moet je als investeerder in Amerikaans staatpapier er ook iets mee ….en als beleggers verkopen dan stijgt de rente. Ook zou je kunnen betogen dat een slechtere crediteur meer rente zou moeten betalen en dus ook van die kant hogere rente. Daarnaast had de Shut-down een enorm gevolg voor de oorlog van de Oekraïners en daarmee had de Shut-down een mega dramatisch effect op Europa gehad. Sowieso had de oorlog nog langduriger geworden zonder of met minder Amerikaanse hulp. Dit omdat we nu nog  steeds de fantasie hebben dat de Oekraïners militair de boel kunnen forceren met spullen van de Amerikanen en zo aan de onderhandelingstafel er uit gaan komen.

Nu is het in Europa niet veel beter en ook hier gaan we langs de afgrond

Laten we het eerst hebben over de inflatiecijfers in Nederland. We waren allemaal weer heel blij dat de (raming van) de inflatiecijfers omlaag was, je hoopt als ‘econoom’ dan dat de looneisen ook beperkt worden door de bonden nu inflatie meevalt en dat de loon-prijsspiraal stopt.

 

Even de tabel van de laatste 2 jaar:

CBS inflatietabel

Bron: CBS

Opvallende daling

Maar voor we optimisten worden moeten we ook eerlijk zijn en toegeven dat deze cijfers door allerlei veranderingen van het CBS in de samenstelling van dit cijfer er totaal geen vergelijk mogelijk is met vorige jaren (vorige perioden). Het CBS heeft een nieuwe methode aan de oude cijfers vastgeplakt en niet alle oude cijfers herzien zodat ze vergelijkbaar waren. Experts (van de RABO) verwachten dat na dit tijdelijke effect de cijfers van november weer gewoon hoger zullen zijn en we dus nog lang niet op streefgetallen zitten voor rentes. Ook is dit raming en het echte cijfer wordt op 10 oktober gepubliceerd.

Inflatie CBS

Bron: CBS  

 

Nederland sluit gasveld (Goningsgoud)

Ieder goed bericht over het milieu heeft vaak een negatieve economisch gevolg. Na een opbrengst van de Gasbaten vanaf de start van de gaswinning in Groningen voor de NAM van 66 miljard Euro (zijnde 15 procent van het totaal) en een opbrengst voor de Overheid van 367 miljard zijnde 85 procent van de totale opbrengsten. Dit bedrag staat los van nog eventuele andere allerlei opbrengsten uit belastingen, dividenden etc.  gaat het gasveld dicht en dus missen we een berg inkomsten. We hebben dus een gat in de begroting. Hadden we zoals de Noren een fonds opgericht met deze opbrengsten, hadden we er nog jaren van kunnen leven van deze opbrengsten zelfs als we de winning gestopt hadden. Maar ja dat is historie. Nu hoor ik nog weinig politieke partijen over hoe ze dit gat in de begroting jaar op jaar gaan vullen.

 

Einde kwartaal, geen Indian Summer maar herfst 

Ondanks dat dit weekend lekker weer was, is het de afgelopen weken niet de beloofde Indian Summer geweest. Daarmee lijkt de beurs op het weer, want de analisten hadden ook een goede beurs voorspelt en de afgelopen tijd gingen we omlaag.

Een dingetje

Nog een probleem wat in de kern grote gevolgen voor Oekraïne en Europa kan hebben en dat probleem is: Slowakije dat dit weekend verkiezingen heeft gehouden en een belangrijke kandidaat (Populist Fico) die gewonnen heeft had in zijn programma dat hij weer bij Rusland wil horen en anti-Europees is. Waarschijnlijk horen we na de publicatiedatum meer details.

De AEX heeft ondanks de beweging op vrijdag gewoon nog verkoopsignalen. Pas als we boven de 740 gaan komen we in een neutraal gebied. De Twindicator ligt op 740,48. Tot die tijd gewoon bescherming van (veel) cash of een put (Put spread) houden lijkt het devies.

AEX

NN doet een Adyen-etje?

Nu hebben we het de afgelopen tijd wel vaker gezien in grote index aandelen die snel omlaag gezet worden. We zagen dit bijvoorbeeld recent in Philips en Adyen. In 2009 richtte ik in een vorige functie een bedrijf op (For Tomorrow) dat met zeer lage prijzen moest concurreren met verzekeraars omdat die Woekerpolissen verkochten in Nederland. Helaas werd het geen succes omdat het moeilijk bleek te zijn mensen over te laten stappen van de “veilige verzekeraars”. Nu in 2023 kwam de woekerpolis affaire weer eens opboeren en gingen de verzekeraars fors onderuit op uitspraken van de rechtbank.

NN group

Afstand nemen

Zeker als we even uitzoomen, dan zien we dat we door deze daling onder belangrijke steunlijnen zijn beland. Of we weer naar de corona dip niveaus gaan is moeilijk te zeggen maar echt vrolijk wordt ik niet van dit soort plaatjes.

NN Group

Assurantie Stad Rotterdam

ASR had natuurlijk  hetzelfde probleem als NN Group. Je denkt als je naar een kort plaatje kijkt dat er technisch steun is rond 33 Euro maar als je uitzoomt vraag ik me af hoe sterk is die bodem?

ASR

Even iets uitzoomen

Laten we het zo zeggen, als de steun rond de 33 niet houdt dan kunnen we gemakkelijk flink lagere niveaus zien.

ASR

Aegon lang geleden

Nog voor 2000 had Aegon een zeer succesvolle periode kijkende naar de koersgrafiek. Nu meer dan 20 jaar later ben je nog steeds aan het bijkomen van die enorme hype periode. In vorige columns heb ik het hier wel vaker over gehad. Dus snel door…

Aegon

Terug naar Amerika

Nu de Shut-down weer even naar de achtergrond is komen we terug bij de orde van de dag. Dus de aanhoudende stakingen, mogelijk Bidden afzetten en rechtszaken rond Trump. Ondertussen krijgen we signalen dat het niet goed gaat in het land. Zo zie ik op de socials filmpjes van het massaal beroven (plunderen) van een de Apple store, als is een signaal dat het niet goed gaat met grote groepen mensen. Ik zal in de nabije toekomst hier weer eens aandacht aan geven. Sprekende over Apple. In de weekend kranten een interessant verhaal over Apple die niet voorop kan lopen in Ai omdat je al snel tegen privacy en auteursrechten problemen oploopt en daar hebben ze als grote jongen geen zin in.

 

De maand grafiek van Apple geeft aan dat de correctie in dit aandeel nog wel langer kan duren. Even vanaf blijven als je tenminste korte termijn resultaten belangrijk vindt.

Apple

Koopwaardig: Nike, Heineken, Pfizer?

Nu is niet alles een hard verkoop advies. Er zijn best een paar aandelen die mogelijk interessant zijn. Althans kijkende naar de grafieken. We beginnen met Nike, na de resultaten een koerssprong en daarmee een koopsignaal. Nu hebben we eerder in een recent verleden pakweg 180 USD gezien en dus is het huidige niveau niet een gek kooplevel.

Nike 

Nike na cijfers maar ook Pfizer

Kijkende naar de grafiek van Pfizer en wetende dat Big Pharma het goed blijft doen gezien de vergrijzing en alle virussen in de wereld. Je koopt nu bijna op de helft van de Corona piek levels.

Pfizer

Nu hoorde ik niet tot de Heineken fans maar..

Ook Heineken lijkt rond deze niveaus best interessant te zijn in de grafiek. Oké we kunnen ook hier wachten op een koopsignaal in de Twindicator (85,75 Eur.) maar we kunnen ook en gokje wagen door de aandelen te kopen.

Heineken

Einde maand en einde kwartaal

Nu ben ik dus van mening dat we een einde maand effect hadden op vrijdag en dus opliepen om zuiver technische redenen. Maar het begin van de nieuwe maand is altijd een goed moment om een paar lange termijn grafieken te bekijken. We kijken even naar de plaatjes van de rente en van een aantal grote indices. Want een plaatje zegt meer dan duizend woorden van een analist.

 

Eerst even de Amerikaanse Sp500. Vorige maand hadden we een hamer bovenin de trend. Deze maand een zwarte candle die dus de hamer bevestigde. Gelukkig ook wat steun binnen bereik.

S&P

Tech

Nasdaq in de maand candle een soortgelijk patroon als in de Sp500. Maar hier niet direct veel steun in de buurt. Gaan we dan een grotere correctie zien? 

Nasdaq

Gezien de beweging

Laten we ook dan nog even Logaritmisch kijken naar de Nasdaq.  Helemaal als we reeds vanaf 1990 kijken.  Nu pakweg 13.219 punten, maar de “high” in de Dot Com hype was 5.132 punten. Bedenk alleen wel dat de “low” een paar jaar later (2002) na de hype was 1.108 punten. Procentueel was dat dus een rollercoaster. Met de wijsheid achteraf had je moeten blijven zitten en zelfs bijkopen… Maar dat is achteraf l….

Nasdaq Log

AEX petje 680

AEX in de maand grafiek lijkt ook gemakkelijk ruimte te hebben naar de 680, maar we houden het scherp in de gaten. 

AEX

Bevesting 

De Duitse Dax bevestigd het negatieve beeld van de AEX. 14.000 is de onderkant van het opgaande trendkanaal.

Dax

Er is een alternatief?

Nu de rente opgelopen is horen we weer beleggers dat obligaties een alternatief zijn voor de risico’s in aandelen. We lopen daarom even een paar plaatjes langs. Allereerst de Amerikaanse 2jaars obligatie. Die lijkt uit te bodemen en zijn na de mega correctie best interessant. Wel hebben we nog verkoopsignalen, dus hou ruimte om op lagere of hogere niveaus bij te kopen.  

2jaars rente usa

Een sprong in looptijd

De Amerikaanse 20jaars obligatie heeft ook een behoorlijke daling in koers achter de rug. Maar zou technisch ook nog best iets lager kunnen. De markt ziet dus nog geen verlagingen maar eerder nog een verhoging. 

TLT

We zijn er bijna, maar …

De Amerikaanse 30jaars obligatie is ook door een steunlijn heen en zou best naar de 105 zone kunnen gaan. Dus hogere rentes vooral op het lange deel van de rente curve (yield-curve).

30 jaars USA

De Bunds

Europa laat in de Bund grafiek (10 jaars rente) ook geen bodem zien en dus zou je op basis van de grafiek denken dat het nog niet klaar is met alle rente verhogingen.

Bunds

Chart of the month

Het is ook goed te kijken wat er nu afgelopen maand met Nvidia is gebeurd. Het lijkt erop dat mijn angst voor een daling ook werkelijkheid wordt. In de Candle is dit geen bullish patroon en erger nog je zou verwachten dat de correctie verder gaat.

Nvidia lang

Logisch is niks en beleggen is niet gemakkelijk

Nu spreek ik best veel mensen die denken dat timing in goede aandelen niet van belang is en dat goede aandelen altijd een rustige belegging zijn en dat het altijd weer goed komt. Maar is dit echt zo, ik zou kunnen verwijzen naar de eerdere grafiek van Aegon maar we kijken even naar Nvidia. Op de top van de IT Bull markt (de Dot.Com hype) was de koers rekening houdend met een groot aantal splitsingen in dit aandeel USD 8,36. Dat lijkt mooi gezien het huidige niveau. Maar nog geen jaar later, na het uiteenspatten van de Dot Com hype, was de “low” in dit aandeel 0,60 USD. En goed om te weten het duurde tot het jaar 2008 voordat we die USD 8,36 opnieuw zagen. In de Kredietcrisis (2008) viel het aandeel overigens van een top van 8,84 USD terug naar 1,43 USD om vervolgens pas in 2017 weer boven het hoogte punt uit de Kredietcrisis te boven te komen (een kleine 10 jaar). Achteraf had je steeds bij moeten kopen maar wie kon op deze wilde stier blijven zitten en werd niet spreekwoordelijk van zijn rug gegooid?

Nvidia log

Resume: We zijn dit weekend weer langs de afgerond gegaan en nog steeds zijn er veel problemen niet opgelost. De rentebeweging is ook nog niet klaar volgens de grafieken, maar de analisten roepen dat we verlagen moeten zien. Kortom: voorzichtigheid blijft geboden. We missen sowieso nog altijd een paniek prikker en dus hebben we de echte bodem nog niet neergezet en die kan historisch gezien gemakkelijk in oktober voorbij komen.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: