Column: Oude beurswijsheid nog steeds werkzaam?

lettergrootte
Eerst even de gekte van de afgelopen week waarbij de laatste gekte is dat fanatici zich vastlijmen aan onze cultuur schatten en daar niet eens tientallen jaren gevangenis voor krijgen wat in lijn met de mogelijke vernietiging van waarde, maar eerder de volgende dag beloond worden met te gast zijn een talkshow… hoe gek willen we het hebben? Ook mag je klaarblijkelijk als zangeres ronduit liegen op TV over de toedracht van een ernstig geweld incident om je blazoen te redden en vervolgens krijg je strafvermindering omdat je in de publiciteit was... Kortom ik begrijp het even niet en val maar terug op oude wijsheden en gezegden. Zoiets als de wal keert het schip of het is nog niet zo donker of het wordt wel weer licht? Om in de wijsheden en gezegden te blijven, snel naar de beurs waar ook vreemde dingen gebeuren.

AEX lange chart

Wat is wijsheid?

Nu heb ik nog op de beursvloer gestaan en mijn toenmalige oude baas vertelde me zeer belerend; “dat je moest kopen als het bloed door de straten loopt en als niemand meer wil kopen”. Dus als niemand durft in te stappen in bepaalde aandelen dan moet je kopen. Ook vertelde hij dat je mogelijk de bodem niet precies mee pakt, maar dat je beleggen niet op de dag hoeft te bekijken. “Wees blij dat je niet op de top gekocht hebt en heb geduld”. Allemaal belangrijke wijsheden, maar soms koop je in de paniek en komt er gewoon nog een golf overeen en ondanks dat je niet op de top hebt gekocht kan je ook nog een keer min 40 procent…

Een beetje in het verlengde van deze wijsheden lag het gezegde dat ik vorig jaar bij het Beursprogramma Bulls en Bears (RTL) benoemde; namelijk dat aandelen vaak met de trap omhoog gaan. Echter ook met de lift omlaag. Omlaag gaat het dus vaak steil naar beneden en veel sneller dan het omhoog gaat. Voor we een aantal aandelen behandelen die met de spreekwoordelijke lift omlaag gingen eerst even naar de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen week namelijk een rente stapje van de ECB. Het was dusdanig in geprijsd dat de aandelen zich er weinig tot niets van aan trokken.

Nasdaq

Zoals verwacht verhoogde de ECB

De ECB deed een Renteverhoging van 0,75 procent en dat hadden ze perfect gecommuniceerd naar de markt. Het enige wat me een beetje zorgen baart is dat de ECB sprak over langere tijd inflatie en nog langere tijd hogere rentes. Nu staan de rentes historisch gezien nog steeds heel laag. Maar zoals ik wel eerder gezegd heb de markten, bedrijven en consumenten zijn allemaal verslaafd aan goedkoop geld (lees lage rente).

Maar laten we even kijken naar de Amerikaanse 2jaars (lees korte rente, want we zien dat de koers van de obligaties weer oploopt en dus dat de rente daalt in de VS. Maar de rentes zijn wereldwijd gecorreleerd. 2jaars bonds 

De Duitse Bund

Dan maar even naar de 10jaars Europese rente (German Bund). We zien dat de Bund future dit jaar hard gedaald is en dus dat de rente hard gestegen is.

Bunds lang

Zoomen!

En als we dan even meer in detail naar de Bunds kijken dan zien we dat het lijkt alsof we ook hier in een rustiger vaarwater aan het komen zijn. We hebben zelfs weer een koopsignaal in deze obligatie future.

korte Bund

Correlatie!

Min of meer zien we ook dat beeld in de lange Amerikaanse 30jaars leningen alleen hebben we hier nog geen koopsignaal in de Twindicator.  

30 jaars

Alles aan elkaar gelijmd

Nu bepalen rentes uiteindelijk ook weer de valuta en dus kijken we ook even naar de Euro dollar en dan zien we ook hier iets bijzonders wat we een tijdje niet meer hadden gezien. We zijn uit de dalende trend van de Euro en dus komt de stijgende trend van de Dollar tot staand. In de Twindicator hebben we een koopsignaal.

Euro dollar

Het is moeilijk achter te blijven.

Dollar Yen lijkt ook een poging te doen om de trend te laten draaien. Gaan we dan ook weer iets normalere rentes in Japan zien? We zullen de Dollar Yen in de gaten houden.

Dollar Yen 

Een spreekwoordelijk uitkots-moment

Om dan maar weer de sprong terug naar de oude beurswijsheden te nemen kijken we even naar de Tech reuzen die allemaal met enorme winsten kwamen, maar allemaal net ietsje tegen vielen en dan direct na de resultaten enorm afgestraft werden. Nu kijk ik veel naar Amerikaanse nieuwszenders om het sentiment een beetje te begrijpen. Nu is het sentiment al langer negatief over de Tech reuzen en de cijfers waren een soort spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen en zorgde voor een verkoopgolfje in deze aandelen en dat terwijl veel van deze aandelen fundamenteel helemaal niet duur zijn.

Google (Alphabet) staat 18,8 keer de verwachte winst en dat is voor een dominant Techbedrijf niet veel. Helemaal als je kijkt dat van pakweg 155 USD naar bijna 92 USD zijn gevallen. In de Twindicator is er pas een koopsignaal op 102,96 maar zoals ik ook in de Podcast van de Aandeelhouder zei op deze niveaus kan je best al wat oppakken.

Google kort 

Flauw worden als het flauw is

Oké er zijn zwartkijkers die naar de Google weekgrafiek verwijzen en zeggen dat het een hoofd schouder patroon is en dat we daarom best nog naar 70 of zelfs 50 USD mogen. In de 2000 geloofde ik wel in dit soort bewegingen in de Tech maar kijkende naar hoeveel geld er nu binnenkomt en hoeveel aandelen er ingekocht worden dan lijkt het een beetje gek om richting dat soort niveaus te gaan.

lang Google

Minder ver in MetaVerse

Meta Platforms (Facebook) staat 9,3 keer de verwachte winst. De afgelopen week was iedereen wereldwijd van de leg toen Whatsapp er even een storing had. Als ze bijv. voor een storing vrije versie 5 dollar per jaar zouden vragen dan zou je schrikken van het enorme bedrag dat er ineens binnenkomt bovenop de huidige verdiensten. Ook geloof ik op de lange termijn wel in Metaverse.

Meta (FaceBook)

Pas op met vallende messen?

Kijken we naar de weekgrafiek dan zien we het drama pas echt goed. Je bent in 2021 nog rond de 385 dollar en nu rond de 100 dollar. Het gezegde is dat je moet oppassen voor vallende messen maar mijn oude baas leerde me dit juist te doen. Achteraf weten we wat wijsheid is.

Meta week

Microsoft staat 25 keer de verwachte winst en betaald in tegenstelling tot Meta en Google wel dividend hoewel dat eigenlijk met de huidige rentes geen naam meer mag hebben met iets meer dan 1,1 procent. Fundamenteel een minder goedkoop aandeel dan Meta maar ook dominant in zijn sector. In de Twindicator een koop op 242,82 USD, maar in de Candle een mooie witte Candle die de negatieve Candle overvleugeld.

Microsoft

Texas Instruments staat op 161,36 USD (TXN) en is een chipmaker die 16,9 keer de verwachte winst staat (YahooFinance) en ook nog een dividend betaald van meer dan 3 procent. Kortom je zou toch denken dat er langzaam maar zeker wat belangetjes genomen kunnen worden. In de Twindicator een koop op 163,60 USD

Texas

De Tech kanarie in de kolenmijn

Apple ging eerst nabeurs omlaag om vervolgens toch weer hoger te gaan. Nu hadden we een koopsignaal in de Twindicator maar bijzonder was het wel. Apple is in de Tech sector en voor de beurs heel belangrijk en daarmee wellicht leuk te zien dat ze het goed doen.

Apple

Van winst nemen werd nooit iemand arm

Voorzichtigheidshalve is het goed om ook het lange termijn plaatje van Apple in de gaten te houden. Als iemand geloofd in Hoofd schouder-achtige patronen dan moeten we een take profit niveau bedenken waarop we er ooit uitgaan.

apple lang

Doe gezellig mee

Amazon deed leuk mee met de grote Tech jongens en ging na de cijfers eerst ook fors lager. Nu heb ik het in het algemeen niet zo op Biljonair bazen die de ruimte in willen en Amazon is dan ook fundamenteel duurder (volgens Yahoo Finance 100 maal de verwachte winst) dan de andere Tech reuzen.

kort Amazon

Lange termijn bezien

Toch denk ik dat we ook hier zo kijkend naar de Maand grafiek toch even een opleving zouden moeten gaan zien. Toch? Het aandeel is bijna gehalveerd.

Amazon

Even random volgorde

Tijdens de Podcast hadden we het over de lange termijn plaatjes van ASMI, BESI, ASML. Natuurlijk kunnen we de korte termijn plaatjes niet vergeten. Korte termijn ziet ASML er veel belovend uit.

ASML kort

ASML lang en niet logaritmisch om extra, de mega beweging omhoog en omlaag te bekijken. Oke opnieuw zou je technisch kunnen beargumenteren dat het aandeel nog veel verder omlaag moet maar kijkende naar de winstgevendheid en de plek in de markt dan zou je dat niet verwachten.

asml

Het is niet zijn broer

ASMI korte termijn negatiever dan ASML en lange termijn eigenlijk min of meer gelijk aan ASML

asmi

BESI op korte termijn koopsignalen in de Twindicator

Besi

Lange termijn is ook dit plaatje van Besi ingewikkelder...

besi lang

En weer door

Iets bizars, wat ik ook niet begrijp is dat we de Europese Auto’s in 2035 niet meer op brandstof mogen produceren. Of niet meer met huidige brandstof betekende begreep ik nog niet helemaal. Want wat is er Co2 technisch belastend aan Waterstof? Het lijkt me onmogelijk om nu iedereen een Elektrische auto te laten rijden. Los dat we hele bedrijfstaken (garages, fabrieken, versnellingsbak bouwers, oliebedrijven, etc.) kapot maken en ons energienetwerk dit totaal niet aankan. Maken we ook een groot deel van de bevolking financieel kapot. Want kan iemand met droge ogen echt het verhaal vertellen dat een kleine auto op benzine veel vervuilender is dan de grote "pakken vla" (de Tesla’s) met dikke accu’s vol chemicaliën. Als we direct op zelfrijdend zouden overgaan en op een deel-economie waar meerdere mensen gebruik maken van 1 dezelfde auto dan zou het mogelijk kunnen. Maar dan zou je met veel minder auto’s uit kunnen en ook dat is niet bevorderlijk voor de oude motor van Europa (Duitsland).

Als een groot deel van de bevolking toch elektrisch gaat rijden dan zullen de achterblijvers geconfronteerd worden met mega hoge benzine prijzen. Kortom kan iemand me uitleggen wat er duurzaam is aan alle auto’s die we nu hebben naar de schroothoop de doen en allemaal een elektrische te nemen. Als we meer weten zal ik een uitgebreidere column hierover maken. Want zijn de auto’s het probleem of zijn het de schepen en de industrie?

 

Gas even negatief

Maar sprekende over benzine en dieselprijzen is het ook wel weer leuk om toch even te zien dat er afgelopen week iets gek gebeurde. Namelijk een kort moment was de Gasprijs op de beurs even negatief. We hebben dat ook een keer in de olieprijs gezien en dat was toen ook heel opmerkelijk.

gas

Bron: Bloomberg

We zien hoe kort en wanneer het was. Je moet een energie expert (lees gasmarkt) zijn om dit fenomeen echt te begrijpen. Op de Aandeelhouder.nl staat een leuk stuk van Nico met een interview van een expert hierover. 

gas negatief

Dus de ICE Index Dutch TTF Gas spot price - Next Hour ging negatief en toch was dit geen voorpagina nieuws?

gas 3

Omdat we weer teveel leuke dingen hebben toch nog even dit als Elon Musk de huidige baas van Twitter zonder waarschuwingen over Trump en zijn rechtszaken Trump weer toelaat op Twitter dan zal ik alleen mailen wanneer mijn column live is maar voor de rest zal ik dan noch als belegger noch als marketing man niks meer doen met Twitter. Nu zal Musk hier niet wakker van liggen, maar ik zal ook niet wakker liggen zonder Twitter.  

Dan nog even de Bitcoin

We hadden natuurlijk bizar nieuws dat de Bitcoin miner Core Scientific met een bankruptcy warning kwam en dit jaar reeds min 97% was gegaan. Dit nieuws had geen effect op de Bitcoin zelf en de Bitcoin draaide zelfs naar een koopsignaal. Ik wil zelf nog iets van bevestiging krijgen maar eerdere negatieve scenario’s (richting de 14.000) lijken in de shredder te kunnen.

Bitcoin

China Crisis

We hadden afgelopen week ook veel nieuws over de verkiezingen van Xi. Maar we hebben de laatste tijd weinig nieuws geXi-en over: Evergrande, Kaisa Holding, Shimao Property, etc. hoeveel Triljoen Yuan zijn er niet verdwenen?

china prop

Resume: de eerste resultaten zijn best bemoedigend en Wereldwijd zijn nog niet alle seinen op groen. Maar ik durf dus wel hier en daar wat Tech te kopen te meer omdat het rente front tot rust te komen lijkt.

Disclaimer

 

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur